Σελίδες

22 Δεκεμβρίου 2018

Το νέο Στρατιωτικό Δόγμα των ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός με τις Κίνα και Ρωσία και ο ρόλος της Αν. Μεσογείου

Της Κωνσταντίνας Τσάκαλου*

Οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν ότι, σταδιακά, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν το μονοπώλιο στο στάτους της παγκόσμιας υπερδύναμης. Η εμφάνιση νέων, εν δυνάμει, Μεγάλων Δυνάμεων είναι ικανή να εκθρονίσει την Αμερική από την πρωτοκαθεδρία της και να διαταράξει την ισορροπία ισχύος. Στην προσπάθεια διατήρησης της επιρροής της, σε εδάφη εκτός αμερικανικής γης, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε έναν εκ νέου προσδιορισμό του Στρατιωτικού Δόγματος, με καινούριους στόχους και τρόπους για την αντιμετώπιση των νέων απειλών, όπως αυτοί τις εκλαμβάνουν.

Το νέο αυτό Δόγμα του Αμερικανικού Στρατού Ξηράς διαφέρει από το προγενέστερο σε καίρια σημεία, μιας η καταπολέμηση της τρομοκρατίας τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Πλέον, οι ΗΠΑ δηλώνουν απερίφραστα ότι η πιθανότητα ενός διακρατικού πολέμου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καταδεικνύοντας και κατονομάζοντας συγκεκριμένες χώρες, ως κράτη-στόχους. Συγκεκριμένα, η Κίνα θεωρείται η υπ’ αριθμόν ένα απειλή, ενώ ακολουθούν η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και τον Ιράν.

Η συμπεριφορά της Κίνας και της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να θορυβήσει αρκετά την άλλοτε παγκόσμια δύναμη, η οποία με κάθε μέσο προσπαθεί να εμποδίσει την άνοδο ενός νέου μεγάλου ανταγωνιστή. Από τη μεριά τους, Κίνα και Ρωσία, παραμερίζοντας, εν μέρει, τις μεταξύ τους διαφορές, θέτουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάσχεσης της Αμερικής, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την ισχύ και την επιρροή τους. 

Διαθέτοντας η καθεμία διαφορετικά όπλα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, προχωρούν από κοινού σε τακτικές έντονης προκλητικότητας. Η Κίνα από τη μεριά της, ως μια μεγάλη οικονομική δύναμη, κάνει τα πρώτα βήματα στον τομέα του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και εντείνει την στρατιωτική της παρουσία σε περιοχές, όπως η Νότια Σινική Θάλασσα, μέσα από τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων. 

Η μεν Ρωσία, από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Πούτιν, έχει ήδη προχωρήσει στην αλλαγή του Στρατιωτικού της Δόγματος. Μετά από τα γεγονότα στην Γεωργία και στην Κριμαία, αλλά και με την καθοριστική της παρέμβαση στον Συριακό Εμφύλιο, φαίνεται ότι η «ρωσική αρκούδα» έχει επιχειρήσει και έχει κατορθώσει, ως ένα βαθμό, να επανακτήσει την επιρροή και την στρατιωτική της ισχύ. 

Οι δύο αυτές χώρες, στον συμβατικό τομέα, πραγματοποιούν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις και προχωρούν σε αγοραπωλησίες όπλων, όπως τα μαχητικά Su-35, αλλά και το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400. 

Οι ΗΠΑ μέσα από την μεταβολή των στρατηγικών τους επιλογών, καθώς επίσης και την σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού με έμφαση σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλισμών και ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν σκοπεύουν να αφήσουν κανένα κενό ισχύος και ότι διαθέτουν όλα τα μέσα να ανταποκριθούν σε πάσης φύσεως απειλές. 

Εξάλλου, η επιβολή κυρώσεων, τόσο απέναντι στην Ρωσία, όσο και απέναντι στην Κίνα, δείχνουν ότι η Αμερική εξακολουθεί να διατηρεί ακόμη το συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Το νέο Στρατιωτικό Δόγμα της Αμερικής έρχεται να λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας σε όσα πρόκειται να συμβούν στο μέλλον, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ κρατών, που θα καθορίσει την νέα Τάξη Πραγμάτων αλλά και τη φύση του Διεθνούς Συστήματος. 

Σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται και το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και οι εξελίξεις που αυτές δρομολογούν στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι μια περιοχή με έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει κομβικό ρόλο τόσο στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου, αλλά και της ασφάλειας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. 

Για αυτούς του λόγους οι ΗΠΑ προσπαθούν πάση θυσία να αποτρέψουν την περαιτέρω διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. 

*Η Κωνσταντίνα Τσάκαλου είναι Ερευνήτρια του Κέντρου Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

onalert.gr 
το είδαμε ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.