Σελίδες

4 Νοεμβρίου 2018

Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil έρχεται στην Κυπριακή ΑΟΖ και Κυπριακή NAVTEX για την Exxon Mobil

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil έρχεται στην Κυπριακή ΑΟΖ 

Το γεωτρύπανο Stena IceMax ξεκίνησε την πορεία του από τη Δυτική Σαχάρα για να περάσει από το Γιβραλτάρ και μέσω της Μεσογείου να φτάσει στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η Exxon Mobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της χωρίς φοβίες και χωρίς να δίνει καμιά σημασία στις δηλώσεις της Τουρκίας. Άλλωστε η κοινοπραξία υπέγραψε το συμβόλαιό της με την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Με άλλα λόγια πρόκειται για γύρο αδειοδότησης ενός έθνους και τίποτα λιγότερο. 

Και αυτό ήθελε να δει ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος για την Κύπρο. Έτσι όσοι ήθελαν να υπερψηφίσουμε ένα σχέδιο που δεν θα μας έδινε πια αυτή τη δυνατότητα είναι υποχρεωμένοι ν’ αναγνωρίσουν τους άλλους που αντιστάθηκαν αποτελεσματικά. Διότι και πάλι οι χειρότερες πιέσεις δεν ήταν βέβαια από τους εξωτερικούς παράγοντες αλλά από την ηττοπάθεια και τον ραγιαδισμό των εσωτερικών που δεν ξέρουν τι σημαίνει ανθεκτικότητα. Το γεωτρύπανο που έχει μήκος 228 μέτρα, έχει κλειδώσει τον στόχο Δελφίνη. Η Stena που είναι βρετανική έχει κάνει συμβόλαιο με την Exxon Mobil για τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις, έτσι αρχίζουμε ένα νέο κύκλο για την ιστορία και τη στρατηγική ανάπτυξη της Κύπρου.

πηγή 

Κυπριακή NAVTEX για την Exxon Mobil

Εκδόθηκε η NAVTEX 364/18 για τη διάρκεια που είναι απαραίτητη για τη γεώτρηση της Exxon Mobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10. Η NAVTEX αρχίζει από τις 10 Νοεμβρίου 2018 και τελειώνει στις 25 Φεβρουαρίου 2019. Η ζώνη της NAVTEX είναι καθορισμένη από τα τέσσερα στίγματα: Α. 33 25 Ν 31 39 Ε, Β. 33 25 Ν 31 51 Ε, C. 33 15 Ν 31 51 Ε, D. 33 15 Ν 31 39 Ε. Αυτή τη φορά η Κύπρος εξέδωσε τη NAVTEX εγκαίρως έτσι ώστε να αποφύγει οποιοδήποτε πρόβλημα ερμηνείας εκ των υστέρων. Τώρα η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία είναι καλυμμένη και θεσμικά για να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της άδειας έρευνας που έχει υπογράψει με την Κύπρο. 

Με αυτό τον τρόπο, ξεκαθαρίζει επίσημα το τοπίο και εξηγεί η Κύπρος ότι συνεχίζει την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ με τις συμμαχίες που έχει δημιουργήσει χάρη σε αυτό τον γύρο αδειοδότησης. Η Αμερική είχε στείλει τρία πολεμικά σκάφη για να βρίσκονται στην περιοχή για τις αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες, που προετοιμάζουν τη φάση της γεώτρησης. Έτσι δεν θα μας ξαφνιάσει αν και πάλι πολεμικά σκάφη συνοδεύσουν το γεωτρύπανο Stena Icemax σε αυτή τη νέα φάση που είναι ακόμα πιο σημαντική για τη συνέχεια αφού θα γίνουν τουλάχιστον 2 γεωτρήσεις. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Μασλαρινό, Tv Επιλογές, 03/11/2018. ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.