Στο μουσείο Ζεύγμα στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας επιστρέφουν στις 26 Νοεμβρίου τα κλεμμένα μέρη του γνωστού ψηφιδωτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα οποία βρίσκονταν εδώ και χρόνια σε Πανεπιστήμιο στο Οχάιο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.
«Εχω την ικανοποίηση να σας ανακοινώσω ότι στα τέλη Νοεμβρίου τα μέρη του ψηφιδωτού του Κοριτσιού Τσιγγάνα θα επιστρέψουν στο Γκαζιάντεπ, εκεί όπου ανήκουν», δήλωσε ο Τουρκος Υπουργός αναφερόμενος στο ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία, αν και οι Τούρκοι επιστήμονες αναγνωρίζουν την εκδοχή που θέλει το ψηφιδωτό να αναπαριστά ένα κορίτσι των Τσιγγάνων με κορδέλες στα μαλλιά.
Το ψηφιδωτό είχε βρεθεί κατά τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης Ζεύγμα το 1998 ωστόσο πολλά μέρη του έλειπαν επειδή παλαιότερα η περιοχή είχε λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι τα είχαν πουλήσει στις ΗΠΑ. Μετά από έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψαν ότι τα κλαπέντα μέρη ανήκαν στο ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο Μουσείο Ζεύγμα και αποφάσισαν να τα επιστρέψουν.
Το ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το πιο σημαντικό έκθεμα του Μουσείου Ζεύγμα αν και ανάμεσά στα εκθέματα περιλαμβάνονται και άλλα αριστουργήματα σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες με θέματα αναπαραστάσεις από τα Ομηρικά Έπη και σκηνές της μυθολογίας, όπως ο γάμος Διονύσου και Αριάδνης, η αρπαγή της Ευρώπης, οι Μούσες, η γέννηση της Αφροδίτης, η ιστορία της Αντιόπης και του Σάτυρου, η νύμφη Γαλάτεια, ο Ωκεανός και Τήθυς. Η αρχαία πόλη Ζεύγμα που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας ανήκε στο βασίλειο των Σελευκίδων το οποίο ίδρυσε ο στρατηγός Σεύλευκος Α ο Νικάτωρ, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 358 π.Χ.
πηγή
ΣΧΟΛΙΟ
Δυστυχώς ένα ελληνικό αρχαιολογικό θέμα βρίσκεται στα χέρια των βάρβαρων Τούρκων.
Τουλάχιστον το καλό είναι ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον και προστατεύονται κατά κάποιο τρόπο τα σκλαβωμένα αρχαία μας....
Ωστόσο οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι τα ελληνικά αρχαία της Μικράς Ασίας μιλανε για αρχαία Τουρκία!!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.