Σελίδες

20 Οκτωβρίου 2018

Brexit, ΕΕ και πρόσβαση στον Ατλαντικό

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Το πρόβλημα με το Brexit δεν αφορά μόνο και μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, η οργανική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται σε τοπολογικές έννοιες, όπως η αποφυγή της τρύπας, δηλαδή μιας ζώνης που δεν ελέγχεται από την υπερδομή. Επίσης πάντα αναζητεί ελαχιστοποίηση συνόρων και μεγιστοποίηση εμβαδού με την έννοια του ισοπεριμετρικού προβλήματος.

Αυτή η προσέγγιση εξηγεί την ταυτόχρονη ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ή ακόμα και των Βαλτικών χωρών. Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι αυτές οι επινοήσεις υπάγονται σε έννοιες τοποστρατηγικές που θωρακίζουν την υψηλή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα από τα δεδομένα της είναι η πρόσβαση στον Ατλαντικό Ωκεανό, με τον οποίο συνδυάζει την Νατοϊκή προσέγγιση αφού είναι αυτός ο ωκεανός που αποτελεί το κέντρο αυτής της υπερδομής. 

Με το ενιαίο μέτωπο της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Δανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να αποφύγει το βρετανικό εμπόδιο στο ατλαντικό μέτωπο και γι’ αυτό τον λόγο το ενσωμάτωσε το 1973 στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 1957 για να γίνουν 9 τα μέλη της. Τώρα με το θέμα του Brexit, δεν υπάρχει μόνο το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας που προκύπτει αλλά και αυτό της πρόσβασης στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να διευκολύνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε κανένα σημείο. Όταν αυτό ανακοινώνει ότι θα εξετάζει τους Ευρωπαίους σαν άλλους μετανάστες και τίποτα περισσότερο, γίνεται κατανοητό γιατί οι Ευρωπαίοι έβαλαν την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση της και της είπαν να ξανακοιτάξει τις προτάσεις της γιατί δεν πρόκειται να υποσκάψουν την εσωτερική αγορά ούτε να αφήσουν την Ιρλανδία στο έλεος του Θεού. Έτσι η υψηλή στρατηγική αποτελεί το υπόβαθρο των συζητήσεων, οι οποίες μόνο επιφανειακές και ρηχές δεν μπορούν να είναι λόγω της στρατηγικής σημασίας της υπόθεσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο δεν υπάρχει δεύτερο δημοψήφισμα. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης "Αποκατάσταση του μύθου του Ορέστη". Επεξηγηματικός τίτλος: "Ο Μυκηναϊκός κόσμος υπό το θεατρικό βλέμμα των Τραγικών". ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.