Οι Σκοπιανοί αρνήθηκαν, οι Έλληνες ούτε καν ρωτήθηκαν...
Πολιτικό πραξικόπημα του Ζόραν Ζάεφ που καλείται να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής
Με την συμμετοχή να ξεπερνάει ελαφρώς το 35% (632.000 ψηφίσαντες) ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ένα δημοψήφισμα που είχε ως θέμα την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα δημοψήφισμα που δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από δυτικές χώρες ώστε ως αποτέλεσμα να υπάρξει το «ναι», προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις (κύρωση στη Βουλή των Σκοπίων, αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ και κύρωση στην Ελληνική Βουλή) για να εισέλθουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης του κρατιδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξελίξεις, που φυσικά, ικανοποιούν τους γεωπολιτικούς, γεωστρατηγικούς και γεωενεργειακούς σχεδιασμούς τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης (Γαλλίας και Γερμανίας).
Η συμμετοχή, όμως, είναι αυτή που –ανεξαρτήτως αποτελέσματος- δίνει τον «τόνο» των εξελίξεων. Κι αυτό επειδή δεν ξεπερνά το ποσοστό του 50% προσερχομένων εκλογέων. Κι ενώ υπήρχε η απορία για το εάν ο Ζόραν Ζάεφ θα κινηθεί παραβιάζοντας την κοινή λογική και το Σύνταγμα των Σκοπίων, η εμφάνιση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ήρθε να επιβεβαιώσει πως η «επόμενη ημέρα» θα εμφανίσει πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα αναμένονταν από την υπερψήφιση του «ναι». Προβλήματα πολιτικά τόσο στα Σκόπια όσο και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων και την ελληνική κυβέρνηση.
Εμφανιζόμενος στους δημοσιογράφους, 90 περίπου λεπτά μετά το κλείσιμο της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «οι πολίτες που ψηφίζουν αυτοί αποφασίζουν και αποφάσισαν να μπει η «Μακεδονία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ». Δηλαδή, παρέκαμψε το τραγικά αρνητικό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών της πΓΔΜ και μονομερώς, παραβιάζοντας κάθε έννοια λογικής, ανέστρεψε την αρνητική για την κυβέρνησή του κατάσταση και δήλωσε πως θα προχωρήσει την υπόθεση στην Βουλή της πΓΔΜ. Προφανώς, ακόμη και εάν ψήφιζε το 0,5% των πολιτών, ο κ. Ζάεφ θα έκανε δεκτό το αποτέλεσμα, εάν αυτό ικανοποιούσε τους πολιτικούς του σχεδιασμούς.
Αγνοώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αρνούμενος να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, ο κ. Ζάεφ θα προσπαθήσει να περάσει από την Βουλή των Σκοπίων αυτό που δεν δέχθηκαν να υπερψηφίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ! Και δεν υπερψήφισαν είτε για λόγους εθνικιστικού φανατισμού, είτε για λόγους αυτοσεβασμού απέναντι στις πιέσεις τρίτων χωρών, είτε για λόγους συμφέροντος που προκύπτει από τις καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα, αρνήθηκαν είτε στην κάλπη είτε με την συμμετοχή τους να επισημοποιήσουν δρομολογημένες πολιτικές που τους προσβάλλουν. Θα πρέπει όμως να βρεθούν 10 βουλευτές, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, για να συνεργήσουν στις αποφάσεις του Ζάεφ. Το πώς θα μπορέσει ο Ζόραν Ζάεφ να βρει τον απαιτούμενο αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ (απαιτητός όρος της συμφωνίας των Πρεσπών), είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να απαντήσει η κοινή (έστω και πολιτική) λογική, αφήνοντας τα σενάρια περί πιέσεων, εκβιασμών και χρηματισμών βουλευτών να έρχονται στο προσκήνιο. Σενάρια που ήδη «κυκλοφορούν» και στην πλευρά της Ελλάδας για το πως θα μπορέσει η κυβέρνηση Τσίπρα να περάσει την συμφωνία, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπουργός Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτης, Πάνος Καμμένος, δηλώνει σε όλους τους τόνους πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν η συμφωνία να φτάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο...
Γεγονός είναι πως, το αποτέλεσμα των Σκοπίων ελέγχεται όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, αφού από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών (ψήφισαν «ναι») τάσσεται περίπου το 91% των ψηφισάντων – συμμετεχόντων (επί του 23% των καταμετρηθέντων ψήφων). Ποσοστό που προέρχεται κυρίως από περιοχές που κατοικούν Αλβανόφωνοι, τους οποίους κάλεσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να ψηφίσουν «ναι». Ο Ζόραν Ζάεφ έχει πολύ σημαντικό πολιτικό πρόβλημα, αφού φαίνεται πως οι περιοχές των Σλαβόφωνων κατοίκων της πΓΔΜ, περιοχές στις οποίες ο ίδιος εκλέγεται και αντλεί την πολιτική του ύπαρξη, ψήφισαν όχι και, σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.
Τι σημαίνει, όμως, η εκ μέρους του Ζάεφ άρνηση αποδοχής της αποχής των πολιτών της πΓΔΜ; Μπορεί να «διαγράψει» τον αριθμό καταγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους και να ισχυριστεί την απουσία πολιτών (για εύρεση εργασίας) σε ξένες χώρες και την μείωση των ψηφοφόρων σε 1,2 εκατομμύρια, προκειμένου να υπερασπιστεί την συμφωνία των Πρεσπών; Μπορεί να προχωρήσει σε παραβίαση της κοινής λογικής, να βρεθεί αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση (και τον πρόεδρο κ. Ιβάνοφ) δυναμιτίζοντας την εσωτερική πολιτική σκηνή των Σκοπίων, να παραβιάσει το Σύνταγμα και να προχωρήσει σε ένα πολιτικό πραξικόπημα, προκειμένου να προχωρήσει την υπόθεση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπου (συνεργούντων των υπηρεσιών δυτικών χωρών) ευελπιστεί πως θα καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων;
Το μόνο βέβαιο είναι πως η επόμενη ημέρα θα λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για διάφορες πολιτικές (και όχι μόνο) «διεργασίες» οι οποίες θα δημιουργήσουν σειρά προβλημάτων για την πολιτική σκηνή, την εσωτερική ασφάλεια και ενδεχομένως θα εμφανίσει «φυγόκεντρες τάσεις» που θα απειλήσουν την ακεραιότητα του κρατιδίου των Σκοπίων.
Την ίδια στιγμή, τις όποιες «μεταφράσεις» των πολιτικών χειρισμών του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και αυτό καθεαυτό το ποιοτικό και ποσοτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα κληθεί να «διαχειριστεί» και να ερμηνεύσει και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που μπορεί μεν να «ανακουφίστηκε» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά προβληματίστηκε έντονα από την συνέχεια και συγκεκριμένα από την ερμηνεία που έδωσε στην απουσία συμμετοχής ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Θα συναινέσει, άραγε, ο Αλέξης Τσίπρας, στην αγνόηση του ποσοστού (περίπου 64%) των κατοίκων της πΓΔΜ να συμμετέχουν σε μια εκλογική διαδικασία που προσέλαβε είτε την λογική, είτε την «πολιτιστική και ιστορική» τους κουλτούρα;
Θα συναινέσει, άραγε, ο αριστερός και δημοκράτης Αλέξης Τσίπρας σε ένα πολιτικό πραξικόπημα του Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για υπερψήφιση μια πραξικοπηματική απόφαση των Σκοπίων;
Θα μπορέσει, άραγε, ο έλληνας πρωθυπουργός να παρακάμψει τον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς πως δεν πέρασε το «ναι» στο δημοψήφισμα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα συνέχειας του θέματος της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή;
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Σκοπίων αποτελεί (για μια ακόμη φορά) δεινή στρατηγική ήττα των δυτικών χωρών (παρά τις όποιες θετικές πρώτες δηλώσεις ευρωπαϊκών χωρών) και δη των μυστικών τους υπηρεσιών... που παρά την ανοιχτή υποστήριξη των ηγετών και των υπουργών τους, παρά το χρήμα που έριξαν στην στήριξη υπέρ της προπαγάνδας του «ναι», παρά τα όσα έταξαν (είσοδο στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ) πάλι έπεσαν έξω στις πληροφορίες και στους υπολογισμούς τους... Πάλι δεν υπολόγισαν καλά... ή μάλλον ο "κοντός" από τη Μόσχα, αποδείχθηκε μαέστρος της διπλωματίας και των μυστικών υπηρεσιών και έκανε την δουλειά του και πάλι αθόρυβα...!!!
Τα προβλήματα, πολιτικά (και όχι μόνο) που θα αντιμετωπίσει από την επόμενη ημέρα ο Ζόραν Ζάεφ, θα είναι ίδια και (ενδεχομένως) περισσότερα για τον Αλέξη Τσίπρα, που μπορεί να ισχυρίζεται πως έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή, αλλά θα πρέπει να αποδείξει περαιτέρω αυτό τον ισχυρισμό του και την απόφασή του να παρακάμψει (με κάθε τρόπο) την απόφαση του ελληνικού λαού επί της συμφωνίας των Πρεσπών. Και, δυστυχώς, και για τους δύο πρωθυπουργούς (Ελλάδας και πΓΔΜ) τα συμφέροντα των δυτικών χωρών, εκείνα που τους έφεραν στις θέσεις εξουσίας που σήμερα κατέχουν, δεν ενδιαφέρονται για την ηθική, τη γνώμη των πολιτών, τους νόμους ή τα Συντάγματα… Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προώθηση και ικανοποίηση των συμφερόντων και των σχεδιασμών τους, ακόμη και εάν κάτι τέτοιο θα σημάνει την οριστική διαγραφή των κομμάτων και των πολιτικών που θα ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους…
Και μπορεί για τον Αλέξη Τσίπρα να μην είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει στην αλλοίωση και αντιστροφή ενός εκλογικού αποτελέσματος (όπως έκανε στο δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα), όμως για τον Ζόραν Ζάεφ οι εξελίξεις ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα πολιτισμένες, εάν λάβουμε υπ’ όψιν το «θερμόαιμο» των κατοίκων των Σκοπίων, δηλαδή εκείνων που μέσω του δημοψηφίσματος ήδη αγνόησε επιδεικτικά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Μια νέα ημέρα ξημερώνει για την Ελλάδα, τα Σκόπια, αλλά και άλλες χώρες της Βαλκανικής. Και αυτή η ημέρα πρόκειται να καταρρίψει και τα λίαν προβληματικά επιχειρήματα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά (που τώρα βλέπει ως αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Σκοπίων, ενώ δεν έχει δει μέχρι σήμερα καμία αντίφαση της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού και κυρίως της βούλησης των ελλήνων πολιτών), ο οποίος είχε δηλώσει περιχαρής πως η συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων, ενώ στην πραγματικότητα όλα έδειχναν πως η συγκεκριμένη συμφωνία εισήγαγε στα Βαλκάνια τον φανατισμό, την διαίρεση και πλείστους κινδύνους, τους οποίους «θα τρέξουν να καλύψουν ως καλοί Σαμαρείτες» όλοι εκείνοι που ξέρουν να «πουλάνε» διχόνοια και μίσος για να προσφέρουν στη συνέχεια τη δική τους ειρήνη και προστασία στους λαούς όλου του κόσμου που θα δεχτούν τους παρεχόμενους όρους «προστασίας» τους από…
«Κυριακή κοντή γιορτή» λοιπόν. Κι επειδή η Κυριακή και γιορτή, οι χοροί και τα τραγούδια τελείωσαν, διάχυτη είναι η αίσθηση πως «ήρθε η ώρα για τα παρατράγουδα»… Και θα είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση προς διαχείριση από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή...
Ας μιλήσουμε επιτέλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.