Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου
Με τις μονογραφές του Υπουργού Ενέργειας αναβαθμίζεται ενεργειακά, διότι ενεργοποιείται το θαλάσσιο οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο αλλά και η θαλάσσια περιοχή που ονομάζεται Δυτικά Κρήτης αλλά βρίσκεται επί της ουσίας κάτω από την Πελοπόννησο. Το θετικό της υπόθεσης είναι πρώτον ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενημερωμένη για τα δικαιώματά της, δεύτερον ότι η Περιφέρεια θα πάρει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου, τρίτον ότι η Περιφέρεια θα λειτουργήσει με το 20% αυτών των απολαβών για θέματα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά.
Αν συνδυάσουμε αυτά τα νέα δεδομένα με το γεγονός ότι η Πελοπόννησος θα βρίσκεται στο πέρασμά του αγωγού φυσικού αερίου East Med, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι θα ζήσουμε μία αλλαγή φάσης και αυτό δίνει τεράστιες δυνατότητες για το λιμάνι του Γυθείου που έχει αναβαθμιστεί από την Περιφέρεια για να μπορεί να υποστηρίζει πρακτικά τις εταιρείες που ειδικεύονται για την έρευνα των υδρογονανθράκων. Η στρατηγική θέση της Πελοποννήσου γίνεται και ενεργειακή και ξέρουμε ο συνδυασμός των δύο είναι θεμελιακός για τη συνέχεια και βοηθά για την ανάκαμψη της περιοχής που θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.
πηγή
Η ενεργειακή Κρήτη
Με τις μονογραφές του Υπουργού Ενέργειας για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης που έχουν η καθεμία 20.000 km2, η Κρήτη γίνεται επί του πρακτέου ένας ενεργειακός παίχτης. Θα πρέπει βέβαια η σύμβαση με την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια να περάσει στη συνέχεια από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και από τη Βουλή των Ελλήνων. Όμως ήδη από τώρα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πια η ενεργειακή Κρήτη. Και τώρα πρέπει να προετοιμαστεί και για το 5% που θα πάρει η Περιφέρεια από τις απολαβές του Ελληνικού Δημοσίου και για το 25% που θα αφορά τα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα.
Επίσης επειδή θα υπάρξει αναβάθμιση όλης της νότιας περιοχής λόγω των κοιτασμάτων που υπάρχουν Νότια της Κρήτης, θα αποτελέσει μια μεγάλη καινοτομία για το νησί και το μέλλον αφού θα γίνουν υποδομές και κατοικίες εκεί όπου ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια μόνο. Αυτές οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που δύσκολα χωρούν στο νου που σκέφτεται μόνο και μόνο την καθημερινότητα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και αυτή θα αλλάξει με τα νέα δεδομένα και κατά συνέπεια πρέπει να προετοιμαστούν για τη συνέχεια έτσι ώστε να μη μείνουν πίσω από τις εξελίξεις της Κρήτης. Με την ενέργεια η Κρήτη δεν θα είναι πια εξαρτημένη και θα μπορέσει να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή ως κομβικό σημείο.
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.