Σελίδες

30 Οκτωβρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Βόρειο Ηπειρο και το παλικάρι που δολοφονήθηκε

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η Ανάσταση στη Βόρεια Ήπειρο 

Εδώ σε αυτόν τον Ναό μπορούμε να δούμε όχι μόνο την Ανάσταση την χριστιανική, αυτή που μας χαρακτηρίζει, αλλά μπορούμε να δούμε και την Ανάσταση ενός λαού που καταπατήθηκε και είδε τώρα ότι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και έχει μια προοπτική που αφορά το μέλλον. Έτσι μαζί, με αυτήν την έννοια μπορούμε να παλέψουμε για τα δικαιώματά του επειδή και αυτός ανήκει στην Ανθρωπότητα. 
Μητρόπολη Αργυρόκαστρου. 27/10/2018 

πηγή  

Η νίκη κατά της βαρβαρότητας

Εδώ στην καρδιά της παλιάς πόλης του Αργυρόκαστρου βλέπουμε στοιχεία της ιστορίας που ανήκουν στην Ανθρωπότητα που ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τις βαρβαρότητες που προσπάθησαν να τα αφανίσουν. Άρα είναι ένα καλό παράδειγμα ότι μπορούμε ακόμα και σ’ αυτό το πλαίσιο να αντισταθούμε και να πετύχουμε πράγματα τα οποία στη συνέχεια με το ίχνος αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση και δείχνουν ότι αν η Ανθρωπότητα αντιστέκεται αποτελεσματικά μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει και τη φρίκη της βαρβαρότητας. 
Αργυρόκαστρο, 28/10/2018 

πηγή

Η ψυχή της Βορείου Ηπείρου 

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται η ψυχή της Βορείου Ηπείρου δεν είναι μόνο οι ζωντανοί και οι κάτοικοί της. Είναι και ο σεβασμός προς τους νεκρούς και προς τη μνήμη τους. Έτσι όταν σκεφτόμαστε τους άταφους νεκρούς στην πραγματικότητα είναι η Βόρειος Ήπειρος που ανασταίνεται διότι αναζητούμε μέσα στο παρελθόν τη συνέχεια του μέλλοντος και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και μετά από ένα πόλεμο είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην ξεχάσουμε και να προσδιορίζουμε ένα όραμα το οποίο είναι η απελευθέρωση από τη βαρβαρότητα και από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Η Βόρειος Ήπειρος με τις αναφορές που κάνουμε στους άταφους νεκρούς ενισχύουμε τους ζωντανούς για να συνεχίσουν τον καθημερινό τους αγώνα και να αποδείξουν ότι η Ρωμιοσύνη δεν πέθανε αλλά αντιθέτως είναι ικανή να αντισταθεί επειδή έχει ανθεκτικότητα και μέλλον.

πηγή

Η αδικία της προπαγάνδας

Όταν ένας άνθρωπος πέφτει νεκρός μόνο και μόνο επειδή είχε βάλει ελληνικές σημαίες σε ένα καθαρά ελληνόφωνο χωριό, δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε ποιο είναι το πλαίσιο της προπαγάνδας που οδήγησε σε αυτό το συμβάν, διότι τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει μία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μία καταπάτηση μιας Εθνικής μειονότητας η οποία απλώς γιορτάζει μία Εθνική επέτειο. Και επειδή ήμασταν στο χωριό όπου συνέβη αυτό το γεγονός, το θλιβερό γεγονός μπορούμε ως μάρτυρες να πούμε ότι οι σημαίες υπήρχαν παντού σε όλη την εκδήλωση στην οποία παρευρεθήκαμε και στην εκκλησία και στο νεκροταφείο. Κατά συνέπεια το να επιλεχτεί κάποιος ως ένοχος για ένα τέτοιο αδίκημα ενώ όλοι ξέρουμε ότι ήμασταν σε ένα ειδικό πλαίσιο καταλαβαίνουμε ότι είναι οι αδικίες προπαγάνδας.

πηγή 

Η ζωή μετά τον θάνατο

Στην Κλεισούρα στο Μοναστήρι νεκροταφείο βλέπουμε εδώ τους σταυρούς οι οποίοι είναι ανώνυμοι, είμαστε με κενοτάφους και αυτό μας επιτρέπει να δούμε ότι υπάρχει μια έλλειψη όσον αφορά τα ονόματα και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ακόμα μια ανωνυμία που χαρακτηρίζει τη βαρβαρότητα εναντίον της οποίας πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε σιγά σιγά μια αποκατάσταση της μνήμης η οποία να σημαδέψει και να δώσει το στίγμα σε αυτόν τον αγώνα έτσι ώστε στη συνέχεια αυτό το ίχνος να είναι πιο ανθρώπινο και να ανήκει στην Ανθρωπότητα.
Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. 28/10/2018


πηγή

Εκτέλεση στους Βουλιαράτες

Το χωριό Βουλιαράτες είναι αμιγώς ελληνικό παρόλο που βρίσκεται στην Αλβανία και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι εθνική μειονότητα κι όχι θρησκευτική. Κατά συνέπεια όσοι δεν ξέρουν αυτό το ειδικό καθεστώς δεν μπορούν να κατανοήσουν το θέμα της ελληνικής σημαίας εντός Αλβανίας. Στην πραγματικότητα σε όλα τα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κοντά στο Αργυρόκαστρο βρίσκονται ελληνικές σημαίες και μεγάλοι σταυροί χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα για μια εθνική εορτή όπως η 28η Οκτωβρίου 1940, όλοι περιμένουν περισσότερες σημαίες και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. 

Κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Όλοι όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε ακραίο τον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Κατσίφα επειδή έβαλε σημαίες στο χωριό, απλώς δεν ξέρουν το πλαίσιο ή εσκεμμένα το ξεχνούν, για να έχουν μια δικαιολογία. Η αλήθεια όμως η ανείπωτη είναι ότι η αλβανική αστυνομία βρήκε απλώς την ευκαιρία να τον εκτελέσει μέσα σ' ένα ασαφές τοπίο διότι πολύ απλά ακολούθησε την ακραία προπαγάνδα που υπάρχει και προσπαθεί όσο περισσότερο μπορεί να μειώσει την εμβέλεια της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε θύμα μιας κρατικής πολιτικής που σκέφτεται την έννοια της Μεγάλης Αλβανίας και την ένωσή της με το Κοσσυφοπέδιο ακόμα κι αν πρέπει να καταπατήσει αθώους στη Βόρειο Ήπειρο.

πηγή 

Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βόρεια Ήπειρος

Την ώρα που η Αλβανία εξετάζει πώς θα επωφεληθεί από τις παράξενες διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της επίσημης Ελλάδας και των επίσημων Σκοπίων ενώ οι δύο λαοί διαφωνούν με αυτές, βασισμένη στην επιλογή του πληθυσμού αλβανικής καταγωγής, δεν θέλει να σπαταλά χρόνο με το θέμα της Βόρειας Ηπείρου, επειδή έχει επενδύσει στο Βόρειο μέρος της Αλβανίας σε σχέση με την ύπαρξη του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό επειδή είναι έτοιμο να χάσει το βόρειο τμήμα του που έχει παραμείνει σερβικό και προσπαθεί να πάρει ως αντάλλαγμα το νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας που γειτνιάζει μαζί του. 

Έτσι η Αλβανία που έχει αποφασίσει ν’ ανοίξει τα σύνορα της στο πάνω μέρος για να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση εμπορίου με το Κοσσυφοπέδιο, δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του ανταλλάγματος και γι’ αυτόν τον λόγο πιέζει τόσο πολύ πάνω στην εθνική μειονότητα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο. Διότι γνωρίζει την πραγματικότητα της Ιστορίας και δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να ανήκει στην Αλβανία κι ότι πήρε ως αντάλλαγμα τη Βόρειο Ήπειρο ενώ αυτή θα έπρεπε να ανήκει στην Ελλάδα. Έτσι όσο η Αλβανία σκέφτεται και εργάζεται για να πάρει πίσω το Κοσσυφοπέδιο, τόσο σκέφτεται τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ταυτόχρονα. Διότι οι εθνικές στρατηγικές υπάρχουν ανεξαρτήτως κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση. 

πηγή 


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στους Λ. Μαύρο και Μ. Πούλλαδο, Ράδιο Πρώτο, 30/10/2018 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο ALPHA Radio 88,6 Καβάλας, 30/10/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για Κ. Κατσιφά και Βόρεια Ήπειρο, ''Μαζί''. DRTV 30/10/2018 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.