Σελίδες

21 Οκτωβρίου 2018

Τσιγκουνιά; πόσο σημαντικό ελάττωμα είναι;

Αποτέλεσμα εικόνας για σκρουτζ μακ ντακ
Γράφει η Μαρία Σκαμπρδώνη
Δημοσιογράφος

Ένα γνώρισμα του χαρακτήρα μας αντιλαμβανόμαστε πως έχει επιβλαβή αποτελέσματα, όταν διαταράσσει την όλη ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου. Ο άνθρωπος που κάνει κουμάντο στα οικονομικά του διαφέρει από εκείνον ο οποίος είναι τσιγκούνης και θέλει να επιβάλλεται στους άλλους.

Όλοι στην παιδική μας ηλικία νομίζω διαβάζαμε κόμικς στα οποία πρωταγωνιστούσε ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο ήρωας της Disney ο οποίος έκανε μπάνιο μέσα στις λύρες του, απόρροια της φιλαργυρίας του. Ποιες όμως είναι οι αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο στο να γίνει τσιγκούνης; Είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί;

Ο τσιγκούνης τις περισσότερες φορές τρέφει μεγάλη αγάπη προς το χρήμα, ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Δεν είναι σπάνιο όμως και το γεγονός να έχει περάσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες στη ζωή του με αποτέλεσμα να βιώνει διαρκώς ανασφάλεια για την επιστροφή αυτής της κατάστασης. Τις περισσότερες φορές διακατέχεται από τη διαρκή αγωνία και ανάγκη του να τον αγαπούν οι άλλοι, επιστρατεύοντας τη δύναμη και την εξουσία που δίνει το χρήμα ώστε να τους επιβάλλει τα θέλω του και να τους κρατάει κοντά του. 

Ο τσιγκούνης δεν είναι άνθρωπος ο οποίος κάνει απλά καλό κουμάντο στα οικονομικά του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βλάπτει με αυτή του τη συμπεριφορά την ποιότητα της ζωής του και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Αν και επιστημονικά δεν έχει υπάρξει έρευνα που να είναι απόλυτη ως προς το γεγονός ότι αυτό είναι ένα γνώρισμα χαρακτήρα με το οποίο ένας άνθρωπος γεννιέται, οι ειδικοί εικάζουν πως είναι ως επί το πλείστον τα βιώματα αυτά που οδηγούν έναν άνθρωπο σε αυτή τη στάση ζωής, όπως και η ανατροφή που έχει λάβει από τους γονείς. Ένας άνθρωπος που μεγαλώνει σε μία οικογένεια που δίνει σημασία στο χρήμα και όλη της η ζωή κινείται γύρω από αυτό, τις περισσότερες φορές δε θα σπάσει το αρχετυπικό πρότυπο και δε αντιληφθεί πως αυτός ο τρόπος ζωής ίσως και να μην είναι ο σωστότερος, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μία μιμητική συμπεριφορά.

Ας έρθουμε στο σημαντικό ερώτημα: ένας άνθρωπος που είναι τσιγκούνης μπορεί να αλλάξει; Η αλήθεια είναι πως ένα τόσο σοβαρό ελάττωμα δεν μπορεί να διαγραφεί και να μην υπάρχει καθόλου στον άνθρωπο, μπορεί απλώς σε έναν βαθμό να ελαττωθεί. Καλό είναι όταν ένας άνθρωπος μας δείχνει σημάδια τσιγκουνιάς από την αρχή να μη μπλέκουμε σε σοβαρότερη σχέση μαζί του και όταν αποζητούμε βοήθεια από έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζουμε πως δε θα μας δώσει και δε θέλει, να το παίρνουμε απόφαση και να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις.

Υπάρχουν βεβαίως και οι άνθρωποι οι οποίοι ακόμα και αν έχουν ανάγκη, δε στηρίζουν την ελπίδα τους στο χρήμα και δε σταματούν να βοηθούν τους άλλους, γνωρίζοντες πως οι καλές πράξεις στο τέλος επιστρέφονται. 

Ας μη χάνουμε την ελπίδα μας αλλά ούτε και τη διάθεση να βοηθάμε τους άλλους. Ας μην αφήνουμε το χρήμα να κυριεύει όλο το μέσα μας, ας το διαχειριζόμαστε με σωστό και εποικοδομητικό τρόπο χωρίς όμως να στρέφουμε την ύπαρξή μας γύρω από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.