Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για το Δημοψήφισμα των Σκοπίων και την Μακεδονία μας.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η προπαγάνδα δεν επαρκεί για το Σκοπιανό

Μπορεί η κρατική προπαγάνδα να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι ισχύουν όλα όσα έκανε με το Προσύμφωνο αλλά η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν μπορεί να περάσει ο κομματισμός. Ο Ελληνικός λαός δεν έπεσε και δεν θα πέσει στην παγίδα της ιδεολογίας γιατί δεν μπορεί να ξεχάσει τη Μακεδονία και το όνομά της. Κι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο Δημοψήφισμα στα Σκόπια ακόμα κι αν πολλοί το θεωρούν δεδομένο, βλέπουμε ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό των Σκοπίων. Έτσι έχουμε τουλάχιστον τρεις προσεγγίσεις για τα αποτελέσματα και αυτές προέρχονται από τους Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο. 

Ο πρώτος βασίζεται στη θετική έκβαση του Δημοψηφίσματος, ο δεύτερος θεωρεί τον τελευταίο λόγο έχει η Βουλή και ο τρίτος ποντάρει στην αποχή για να γίνουν εκλογές. Έτσι ό,τι και να λέγεται από την κρατική προπαγάνδα στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ο χαρακτηρισμός της επιτυχίας για το Προσύμφωνο φαίνεται εντελώς τεχνητός. Τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού και του ΥπΕξ δεν πείθουν πια κανένα εκτός από τον εαυτό τους διότι ακόμα και εντός του κόμματός τους βλέπουν όλο και περισσότερο το κόστος αυτής της απαράδεκτης εξωτερικής πολιτικής που δεν μοιράζεται καμιά κοινή αξία με τον Ελληνισμό και με την ιστορία της Ελλάδας, γι’ αυτό η αντίσταση στη βαρβαρότητα συνεχίζεται.

πηγή 

Σκοπιανό και αξιοπιστία κομμάτων

Το καλό με το Σκοπιανό είναι ότι τα κόμματα, ειδικά μετά το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τις επόμενες εκλογές. Έτσι το Σκοπιανό αποτελεί πια σημείο αναφοράς σε πολιτικό επίπεδο. Ενώ στην αρχή θεωρούσαν ότι πρόκειται μόνο και μόνο για ένα περιθωριακό θέμα, τώρα αναγκάζονται να πάρουν θέση με τα πολυάριθμα Συλλαλητήρια διότι κατάλαβαν ότι ο ελληνικός λαός θα τα αξιολογήσει και μέσω του Σκοπιανού. Μάλιστα αυτό δεν αφορά μόνο την περιοχή της Μακεδονίας που νιώθει αδικημένη αλλά γενικότερα όλα τα πατριωτικά εδάφη της Ελλάδας. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν είχαν υπολογίσει σωστά τις επιπτώσεις στο πολιτικό γίγνεσθαι την τόσο δυναμική επανεμφάνιση στο προσκήνιο του θέματος του ονόματος.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς και όλοι περιμένουν τις δηλώσεις και τις αποφάσεις των κομμάτων μετά τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος. Όλοι ξέρουν ότι έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες τον Μάιο και περιμένουν και την ημερομηνία της τρίτης. Κατά συνέπεια σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να εκφραστούν οι πολιτικοί για το Σκοπιανό αφού ο ελληνικός λαός έχει πια τρόπο για άμεση πίεση πάνω τους για να εκδηλωθούν διότι όσοι το αποφύγουν θα έχουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό κόστος λόγω των υποψιών που θα προκαλέσουν. Έτσι το Σκοπιανό δεν είναι πια μόνο θέμα επικαιρότητας αλλά και πρόβλημα για την αξιοπιστία των κομμάτων. 

πηγή 

Άρχισε το Δημοψήφισμα στα Σκόπια

Άρχισε το Δημοψήφισμα στα Σκόπια με τους ομογενείς, τους κρατούμενους και τους ηλικιωμένους διότι η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσουν οι περισσότεροι για να πιάσει το απαραίτητο ποσοστό έτσι ώστε να είναι ενδεικτικό το αποτέλεσμα ακόμα και στο πλαίσιο της αποδοχής. Αυτό δείχνει ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ανησυχίες που ενισχύουν τις τριβές εντός Σκοπίων. Βέβαια το μεγάλο μέγεθος θα εμφανιστεί αύριο και θα τελειώσει επιτέλους αυτή η διαδικασία που καθυστερεί την τοποθέτηση των Ελλήνων πολιτικών αφού πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να εκτεθούν πριν γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος για τη συνέχεια της καριέρας τους και αυτό ισχύει ειδικά για τους βουλευτές αφού αυτοί ξέρουν τι προβλέπει το Προσύμφωνο. 

Το τέλος του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια θα αφήσει ελεύθερο το τοπίο και για τη δράση του ελληνικού λαού για να ασκήσει τη δημοκρατία επί του πρακτέου χωρίς άλλα εμπόδια. Αυτό βέβαια αφορά τον κάθε βουλευτή ο οποίος δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από το κόμμα του ακόμα κι αν υπάρξουν οδηγίες. Διότι ο καθένας θα είναι υπεύθυνος την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή αν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο με όποια βουλή και να είμαστε διότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που αφορά όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο μια βόρεια περιοχή όπως θα ήθελε αυτό το απαράδεκτο Προσύμφωνο. 

πηγή 

Τελείωσαν τα ψέματα στα Σκόπια

Με το Δημοψήφισμα τελειώνουν τα ψέματα στα Σκόπια, διότι όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα δεδομένο για τη συνέχεια. Έτσι η τωρινή προπαγάνδα θα πρέπει να προσαρμοστεί με αυτό το γεγονός. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο και οι διαμάχες οι εσωτερικές μεταξύ Προέδρου, Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών θα εξελιχθούν αναγκαστικά προς μια κατεύθυνση. Με αυτήν την αλλαγή θα έχουμε επιπτώσεις και στην Ελλάδα όχι μόνο στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και της κυβέρνησης και της συγκυβέρνησης διότι προς το παρόν το Δημοψήφισμα στα Σκόπια λειτουργούσε σαν το μετέωρο βήμα του πελαργού και προκαλούσε φαινόμενο αναμονής. 

Από σήμερα αυτό θα μετατραπεί σε ετοιμότητα και θα προκαλέσει ένα κύμα διακλαδώσεων για τη συνέχεια. Επίσης με το τέλος των ψεμάτων στα Σκόπια, στην Ελλάδα το τοπίο δεν θα είναι πια στην ομίχλη. Μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος τα Σκόπια και τα κόμματα στην Ελλάδα και οι βουλευτές σε προσωπικό επίπεδο θα πρέπει να εκφραστούν με ξεκάθαρο τρόπο, θέλουν δεν θέλουν, διότι είναι αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός μετά από τόσους μήνες έντασης και παραπληροφόρησης λόγω κρατικής προπαγάνδας και κομματικής προσέγγισης. 

πηγή 

Ο νέος Μακεδονικός αγώνας σε νέα φάση

Με τη λήξη του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ο νέος Μακεδονικός αγώνας θα περάσει αναγκαστικά σε νέα φάση διότι θα ενεργοποιηθεί και η εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι τριπλή σε κάθε περίπτωση. Έτσι το Σκοπιανό που ήταν στο περιθώριο αρχικά τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα της κρατικής προπαγάνδας που αφορούσε μόνο ακραίους τουλάχιστον μέσω του σταλινικού λόγου. Τώρα όμως πρέπει να παραδεχτεί και η κυβέρνηση και η συγκυβέρνηση ότι όλοι πια ασχολούνται με το Σκοπιανό κι ότι χάρη στο Σκοπιανό ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μακεδονικό αγώνα. Αν μετρήσουμε πόσες εκδηλώσεις, διαλέξεις και βέβαια Συλλαλητήρια αυτή τη χρονιά τότε θα ξαφνιαστούμε από την αντίδραση και την αντίσταση του Ελληνικού λαού ενώ κανένας δεν το είχε προβλέψει. 

Η δράση του διαμόρφωσε απόψεις και γνώμες που ήταν αρχικά ουδέτερες κι ήμασταν μόνο στην αρχή δίχως το κείμενο του Προσυμφώνου. Τώρα όμως μετά το κείμενο και μετά το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, ο αγώνας θα γίνει ακόμα πιο έντονος και πιο πρακτικός με άμεσες πολιτικές επιπτώσεις διότι τώρα το Σκοπιανό θα είναι στο προσκήνιο και κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις οδηγίες του κόμματος αφού η ευθύνη ειδικά για όσους είναι βουλευτές ή θα είναι βουλευτές θα είναι προσωπική και χωρίς δικαιολογίες πια.

πηγή 

Η αναζωπύρωση των Βαλκανίων

Ένα από τα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει το Προσύμφωνο και η παθητική στάση της επίσημης Ελλάδας με το Σκοπιανό, είναι ότι έχει δώσει ιδέες σε άλλους και να εκφραστούν όχι μόνο πιο δυναμικά αλλά και πιο επιθετικά. Υπήρχαν ήδη κινήσεις από τους Κοσσοβάρους αλλά τώρα έγιναν πρακτικές. Το Προσύμφωνο δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο εντός Σκοπίων διότι πλάθει τα δεδομένα για την ύπαρξη ενός δεύτερου Κοσσυφοπεδίου το οποίο θα γειτονεύει και με το πρώτο και με την Αλβανία, αλλά ευρύτερα στα Βαλκάνια λόγω της έννοιας της Μεγάλης Αλβανίας. Διότι ακόμα και το Δημοψήφισμα επηρεάζεται ενεργητικά από το αλβανικό στοιχείο που υπάρχει στα Σκόπια. Άλλωστε και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας πάει προς την ίδια κατεύθυνση. 

Κατά συνέπεια, το Προσύμφωνο μόνο σταθεροποίηση δεν προσφέρει στα Βαλκάνια. Και ακολουθεί το αρνητικό αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματος Γιουγκοσλαβία σε Σερβία που οδήγησε στην αποχώρηση και την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αλλά και την έναρξη των σοβαρών προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Τα Βαλκάνια ετοιμάζονται ακόμα και για αλλαγές συνόρων λόγω των εσωτερικών διαμαχών και τριβών άρα το Προσύμφωνο δεν έχει καμιά ικανότητα σταθεροποίησης και αυτό θα φανεί επί του πρακτέου ακόμα και με ένα θετικό αποτέλεσμα στο Δημοψήφισμα. 

πηγή 

Προσύμφωνο και Σχέδιο Ανάν

Και το Προσύμφωνο και το Σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκαν σαν μία τελευταία ευκαιρία επίλυσης μακρόχρονων προβλημάτων σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο ως μια δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως βέβαια να δίνουν όλες τις λεπτομέρειες για τα ελαττώματα που εμπεριείχαν. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα η διατύπωση του ερωτήματος σε αυτά τα δημοψηφίσματα επικεντρωνόταν στο θέμα της ένταξης και μόνο με τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο οι Τουρκοκύπριοι υπερψήφισαν το Σχέδιο Ανάν διότι τους είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα ενταχθούν γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ το ίδιο κριτήριο και το ίδιο πλαίσιο επηρεάζει τους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής συν βέβαια το γεγονός ότι η Αλβανία είναι ήδη στο NATO από το 2009 και είναι υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι και στο Δημοψήφισμα στα Σκόπια απουσιάζει βέβαια η έκφραση Βόρεια Μακεδονία ενώ είναι όλη η ουσία του Προσυμφώνου. 

Επίσης για να μην πέσουν στη παγίδα της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, έχουν εξηγήσει ότι σε κάθε περίπτωση το Δημοψήφισμα είναι μόνο συμβουλευτικό ακόμα κι αν δεν έχουν συμφωνήσει όλοι βέβαια. Έτσι οι Σκοπιανοί είναι τελικά διχασμένοι διότι αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παρουσιάζουν εξ ολοκλήρου το όλο θέμα κι ότι σίγουρα υπάρχει πολιτική παγίδα. Άλλωστε τους βάζουν να ψηφίσουν δίχως να ξέρουν ποιες θα είναι ακριβώς οι τροποποιήσεις του Συντάγματος. Αρκεί να φανταστούμε να γίνει το ανάλογο στην Ελλάδα για να καταλάβουμε πόσο απαράδεκτη είναι αυτή η διαδικασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα του σκοπιανού λαού. Πάντως η Κύπρος ξεπέρασε το Σχέδιο Ανάν και θωράκισε την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης Συνέντευξη Ν. Λυγερού για τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος και το Κυπριακό με την Ε. Μαρουλλέτη, ΑΚΤΙΝΑ FM, 30/09/2018 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.