Σελίδες

27 Σεπτεμβρίου 2018

Τα Διαγώνια Βαλκάνια και Οι μονογραφές του Υπεν

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Τα Διαγώνια Βαλκάνια

Τα Διαγώνια Βαλκάνια είναι αυτά που θα ενεργοποιηθούν μέσω των ΑΟΖ τους στην Αδριατική Θάλασσα, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συνέχεια στο Λιβυκό Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια δεν παίζουν τα Σκόπια αφού είναι περίκλειστο κράτος αλλά η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ελλάδα και στη συνέχεια η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ. Σε αυτό το ειδικό πλαίσιο η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο διότι ανήκει ταυτόχρονα στο NATO, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στον ενεργειακό άξονα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Επίσης έχει κάνει ήδη δύο γύρους αδειοδότησης με 20 θαλάσσια οικόπεδα και τρεις θαλάσσιες περιοχές. Ετοιμάζει τρίτο γύρο αδειοδότησης που θα ενώσει συνεκτικά όλα τα δεδομένα της ΑΟΖ. Τα Διαγώνια Βαλκάνια λειτουργούν τοποστρατηγικά και αξιοποιούν τη Χρονοστρατηγική έννοια της ΒαλκανοΜεσογείου.

Αυτή η τελευταία που ενώνει τα Βαλκάνια με την Ανατολική Μεσόγειο δείχνει και στοιχεία της ιστορίας του μέλλοντος που είναι θεμελιωμένη στο βαθύ παρελθόν. Ο στρατηγικός συνδυασμός αυτών των δεδομένων πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα για να περάσει στο στάδιο της ενεργητικής ανάκαμψης αφήνοντας πίσω ιδεολογικά βαρίδια που είναι ανίκανα να αναλύσουν τη στρατηγική πραγματικότητα για να δώσουν ένα στίγμα διότι ξέρουν μόνο από βάρβαρες καταπατήσεις ανθρώπων λόγω εδαφικών απαιτήσεων. 

πηγή 

Οι μονογραφές του Υπεν

Ένα σημαντικό βήμα γίνεται τώρα με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μονογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το θαλάσσιο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο που αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά Κρήτης και Δυτικά Κρήτης που αφορά την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια. Με αυτόν τον τρόπο ο Υπουργός ενεργοποιεί ένα θαλάσσιο οικόπεδο του πρώτου διαγωνισμού που άρχισε το 2014 και χρησιμοποιεί τις νέες δύο θαλάσσιες περιοχές για την ενίσχυση του πλαισίου που οδηγεί στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτές οι μονογραφές θα ακολουθηθούν από την εξέταση στο ελεγκτικό συμβούλιο και στη συνέχεια από την υπερψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι ένα τριπλό βήμα για την εξέλιξη του τομέα και μια απόδειξη ότι ένας αρμόδιος Υπουργός μπορεί να παράγει έργο ακόμα και σ’ ένα παράλογο περιβάλλον που αγνοεί ακόμα ότι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να φέρουμε την ανάκαμψη στην πατρίδα μας και ταυτόχρονα να έχουμε ένα συμμαχικό πλαίσιο που θωρακίζει την πατρίδα μας λόγω κοινών συμφερόντων.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.