Σελίδες

18 Ιουλίου 2018

Δάκρυα χαράς και δάκρυα οργής

Του Δημήτρη Κούρκουλα*

Η επαναστατική κυβέρνηση που εξανάγκασε το 1862 τον Όθωνα να φύγει από την Ελλάδα οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου με νέο εκλογικό νόμο. Ο μεγάλος νομομαθής και πατέρας του Δημοσίου Δικαίου στην Ελλάδα, Νικόλαος Σαρίπολος, είχε εκδιωχθεί από τη θέση του καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω της αντίθεσής του με τον Όθωνα. Ο πρωθυπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης, Βούλγαρης, τον επανέφερε αμέσως στην πανεπιστημιακή του έδρα και του ζήτησε να υποβάλει προτάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ιδού τι περιγράφει ο Νικόλαος Σαρίπολος:

«Την 15 Οκτωβρίου το εσπέρας ο Κ. Βούλγαρης έδωκέ μοι εντολήν όπως σκεφθώ κατά τίνα τρόπον δύναται η Κυβέρνησις εκφραστικώτερον να εκδηλώση τας προς τους εκτός ομογενείς συμπάθείας της. … Επανελθών οίκαδε …. επελήφθην της εκτελέσεως της υπό του Κ. Βούλγαρη δοθείσης μοι εντολής, ήτις, ως ενόησα, περιωρίζετο εις το να συντάξω ευχαριστήριον τινά προσφώνησιν παρά της Προσωρινής Κυβερνήσεως· ωριμότερον όμως σκεφθείς εύρον την τοιαύτην ένδειξιν πολλώ καθυστερούσαν των προσπαθειών και θυσιών ας υπέρ της επαναστάσεως προσήνεγκον οι εκτός του Κράτους Έλληνες. 

Τότε δ’ επήλθέ μοι η ιδέα να δοθή αυτοίς το δικαίωμα ίν’ αποστείλωσι πληρεξουσίους εις την συγκροτηθησομένην Εθνικήν Συνέλευσιν. Ομολογώ ότι δάκρυα χαράς επί τη συλλήψει της όντως μεγαλουργού και ελληνοπρεπούς ταύτης ιδέας έχυσα, αλλά και κατελήφθην υπό δέους μήποτε τοσούτον ξένη φανη τη Προσωρινή Κυβερνησει και τω Συμβουλίω των Υπουργών ώστε να αποτύχη, εφ’ ώ και ηύξησα τον αριθμόν των εκλογέων εις 400 προς εκλογήν ενός πληρεξουσίου κατά Προξενικήν περιφέρειαν. Μόλις όμως την επιούσαν την πρότασιν ταύτην υπέβαλον τοις Κυρίοις Βούλγαρη και Νικολοπούλω, ούτοι τοσούτο πατριωτικώς συνεκινήθησαν και ενθουσιάσθηκαν ώστε και τας ελπίδας μου υπερακόντισαν, αντί δε 400 εκλογέων, όπερ ισοδυναμεί προς δισχιλίων ψυχών πληθυσμόν, ηλάττωσαν τον αριθμός εις εκατόν μόνον ψυχάς».

Ο Σαρίπολος διηγείται και τα αποτελέσματα των εκλογών:

«Οι δ’ εκτός ομογενείς, ωσεί ημιλλώντο όπως με τιμήσωσι, από πολλών πόλεων επέστελλόν μοι ότι με είχον υποψήφιον. Εξελέχθην λοιπόν και εν Αδριανουπόλει, και Φιλιππουπόλει, και Πύργω και Βηρυτω και Κύπρω και Δαμασκώ…».

Η Β' Εθνική Συνέλευση του 1862 ψήφισε το νέο Σύνταγμα του 1864, υποδέχθηκε τον νέο βασιλιά Γεώργιο Α' και ενσωμάτωσε την Ιόνιο Πολιτεία. Οι Πληρεξούσιοι της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή οι βουλευτές, είχαν εκλεγεί σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός ελληνικού κράτους. Υπήρχαν πληρεξούσιοι από την Αλεξάνδρεια, τη Βηρυτό, το Βουκουρέστι, τη Θεσσαλονίκη, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μασσαλία.

Ενάμιση αιώνα μετά τα όσα συγκινητικά συνέβαιναν κατά την εκλογή της Εθνικής Συνέλευσης του 1862, το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνεχίζει να βαλτώνει μέσα στη λάσπη της μικροψυχίας, της ανικανότητας, των μικροκομματικών υπολογισμών και συμφερόντων. Αντί για δάκρυα χαράς, σαν και αυτά που έλουσαν τα μάτια του Νικολάου Σαριπόλου, μας λούζουν δάκρυα οργής και απελπισίας. 

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής, 13/7
πηγή 

Λίγα βιογραφικά για τον Νικόλαο Σαρίπολο

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1817. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Λάρνακα και η μητέρα του ήταν η Χρυσηίδα (Τσικινέττα) Πελενδρίδη, κόρη πλουσίων προυχόντων από τη Λεμεσό. Μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι οθωμανικές αρχές δήμευσαν την περιουσία του πατέρα του, λόγω της επαναστατικής δράσης του, και έτσι η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από την Κύπρο και εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη. Ο Σαρίπολος, αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Σχολή της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης, πήγε στο Παρίσι το 1836, όπου αφού έλαβε τα απολυτήρια των θεωρητικών και θετικών σπουδών (1837, 1838), γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού. Την περίοδο εκείνη μετέβαλε το επώνυμο του. Τελικά μετεγγράφη στην Νομική Σχολή και μετά το πέρας των σπουδών του ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Νομικής το 1844.

Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως ιδιαίτερος γραμματέας του Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη. Το 1846, διορίστηκε υφηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο μήνες μετά έκτακτος καθηγητής του Συνταγματικού και Ποινικού Δικαίου. Το 1852 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο εξαιτίας της πολιτικής δραστηριότητάς του και ασχολήθηκε με την ενεργό δικηγορία. Από το 1854 μέχρι το 1860 υπήρξε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επανήλθε το 1862 οπότε διορίστηκε τακτικός καθηγητής του Εθνικού Δικαίου, τον επόμενο χρόνο έγινε τακτικός καθηγητής της ποινικής επιστήμης και το 1867 του Συνταγματικού και του Διεθνούς Δικαίου. Στο Πανεπιστήμιο παρέμεινε μέχρι το 1875.

Πήρε μέρος στην Β΄ εν Αθήναις Εθνική Συνέλευση (1862-1864) ως πληρεξούσιος του Πανεπιστημίου και των ελληνικών παροικιών. Το διάστημα αυτό εργάστηκε για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του Συντάγματος του οποίου ήταν και εισηγητής. Για τη συνολική του προσφορά στη νομική επιστήμη διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας των Παρισίων και της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου.

Παντρεύτηκε το 1847 και απέκτησε εννέα παιδιά.

Το συγγραφικό του έργο υπήρξε πλούσιο και πολυσχιδές. Έγραψε πολλές νομικές και ιστορικές μελέτες ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση.

Ορισμένες από τις μελέτες του:
Πραγματεία του Συνταγματικού Δικαίου (2 τ. Αθήνα 1851, 5 τ. Αθήνα 1874-1875)
Συστημα της εν Ελλάδι ισχυούσης ποινικής νομοθεσίας (5 τ. Αθήνα 1875)
Τα των εθνών εν ειρήνη και εν πολέμω νομιμα (2 τ. Αθήνα 1860)

Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν από τη σύζυγό του τα Αυτοβιογραφικά «Απομνημονεύματα» (Αθήνα 1889) από την κόρη του το «Τα μετά θάνατον» (Αθήνα 1890).


πηγή
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ. 46 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.