Σελίδες

9 Ιουνίου 2018

Κυπριακή ΑΟΖ και Συμμαχίες και Τελειώνει η διαδικασία του Διαγωνισμού Υδρογονανθράκων

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Κυπριακή ΑΟΖ και Συμμαχίες

Με τα συμβόλαια που έχει πετύχει η Κύπρος έχει δημιουργήσει συμμαχίες. Διότι οι Avner, Delek, Noble, Eni, Kogas, Total, Shell, Exxon Mobil, Qatar Petroleum δημιουργούν και συμμαχίες με τα ανάλογα κράτη. Η Κύπρος δεν είναι πια μόνη της. Χάρη στη θέσπιση της ΑΟΖ και τις τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, η Κύπρος έχει δημιουργήσει ένα ενεργειακό δίκτυο. Και επειδή υπάρχουν κοινά συμφέροντα, ο καθένας κοιτάζοντας τα συμφέροντα του, βοηθάει έμμεσα και την Κύπρο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η έννοια της ΑΟΖ και βέβαια δεν αφορά μόνο και μόνο τα οικονομικά, αφού επηρεάζει θετικά τη γεωοικονομία και στη συνέχεια τη γεωπολιτική. 

Πριν γίνουν όλα αυτά, ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα έλεγαν με τόσο ξεκάθαρο τρόπο στην Τουρκία να μην αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ξέρουμε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό βέβαια έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η Exxon Mobil βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 10. Έτσι και οι διαπραγματεύσεις για το τριπλό σημείο επαφής με την Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο αλλά και για τον στρατηγικό άξονα Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον του Ελληνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο.

πηγή

Τελειώνει η διαδικασία του Διαγωνισμού Υδρογονανθράκων

Από την επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΔΕΥ ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το τέλος της διαδικασίας θα γίνει έως το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προχώρησε και τώρα πρέπει να περάσουμε από το στάδιο του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού και την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία που έγινε με το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο του πρώτου διαγωνισμού. 

Έχουμε λοιπόν μια σημαντική εξέλιξη για τα δεδομένα που αφορούν άμεσα την ελληνική ΑΟΖ. Διότι η όλη διαδικασία χρειάζεται ημέρες για να φτάσει στο τελικό στάδιο ενώ o Πρόεδρος μάς προετοιμάζει για το τέλος του μήνα. Είναι λοιπόν ένα άλλο επίτευγμα που θα δούμε να υλοποιείται αυτήν την περίοδο και θα έρθει να ενισχύσει τις θέσεις μας και την ίδια την ελληνική ΑΟΖ, διότι οι δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης εφάπτονται στη μέση γραμμή της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Λιβύης. Και το γεγονός ότι η Total και η Exxon Mobil θα δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχει τη σημασία του για τον Ελληνισμό.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Δελτίο Ειδήσεων Pella tv, 09/06/2018 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.