Σελίδες

23 Ιουνίου 2018

Κίνδυνοι για τον Ελληνισμό της Κύπρου

Του Φοίβου Κλόκκαρη* 

Είναι κοινός τόπος ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου διατρέχει μεγάλο κίνδυνο για την επιβίωση του, αφού απειλείται ο βασικός πυλώνας της ύπαρξης και ασφάλειας του.

Απειλείται το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και οι ελεύθερες περιοχές. Οι κίνδυνοι πηγάζουν από: 
  • Την επιθετικότητα και επεκτατικότητα της Τουρκίας κατά τής ΚΔ. 
  • Την αμυντική ανεπάρκεια της ΚΔ, την ηττοπάθεια και πτώση του ηθικού και εθνικού φρονήματος σε μερίδα των Ελλήνων της Κύπρου. 
  • Την υιοθέτηση της καταστροφικής λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), που επέβαλαν οι Τούρκοι και οι Άγγλοι.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της ΚΔ εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς. Τον πολιτικό ,με αμετακίνητο στόχο να καταλύσει την ΚΔ μέσω της λύσης του κυπριακού και να την αντικαταστήσει με ένα συνεταιρισμό δύο ισοτίμων κρατιδίων, που θα τελεί υπο τον έλεγχο τής Τουρκίας. Τον στρατιωτικό, με συνεχή ενίσχυση των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ) και τον ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της, με την προβολή και δράση της αεροναυτικής ισχύος της. 

Οι ΤΔΚ, με την απειλή χρήσης ισχύος, ασκούν ψυχολογική βία στους Έλληνες της Κύπρου, να αποδεχθούν λύση Τουρκικών όρων στο κυπριακό (στρατηγική του εξαναγκασμού). Τον δημογραφικό με την συνέχιση του συστηματικού εποικισμού. Τον πολιτισμικό και θρησκευτικό, με την πλήρη Τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας και την εξάλειψη κάθε ίχνους Ελληνικού και Χριστιανικού στοιχείου (η αλλαγή των τοπωνυμιών και η Τουρκοποίηση τους με ονόματα που σχετίζονται με την εισβολή, δεν περιορίσθηκε μόνο στις κατεχόμενες, αλλά και στις ελεύθερες περιοχές γιατί η Τουρκία στοχεύει στον έλεγχο ολόκληρης της νήσου). Τον οικονομικό, με τον αποκλεισμό της Κύπρου από την χρήση του εναέριου χώρου, των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας. Τον διπλωματικό με την μη αναγνώριση της ΚΔ και την διεξαγωγή των διακοινοτικών συνομιλιών για το κυπριακό μέσω της υποτελούς διοίκησης που εγκατέστησε βίαια στη Κύπρο, και η οποία υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων της Κύπρου: εποικισμός, εγγυήσεις, τουρκικά στρατεύματα, ευρωπαϊκές ελευθερίες Τούρκων υπηκόων, θέσεις Τουρκίας στα θέματα ΑΟΖ και φυσικού αερίου κ.α.

Πρέπει να τονισθεί ότι αν δεν υπάρχουν κοινά κρατικά συμφέροντα μεταξύ δύο μερών που συζητούν (Ελληνοκύπριοι που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της ΚΔ – Τουρκοκύπριοι που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας) δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος.

Η Τουρκία πέτυχε ώστε οι διακοινοτικές συνομιλίες να είναι μόνο κατ’ όνομα διακοινοτικές, αφού οι συζητήσεις γίνονται με την υποτελή διοίκηση, που εγκατέστησε βίαια και παράνομα στο νησί. Η ίδια παραμένει στο απυρόβλητο και εμφανίζεται ως τρίτος που ενδιαφέρεται να τα βρουν οι δυο κοινότητες μεταξύ τους, ενώ στην ουσία είναι ο θύτης, που κινεί μακρόθεν τα νήματα των συνομιλιών, προς την κατεύθυνση της προώθησης των δικών της συμφερόντων, σε βάρος εκείνων του Κυπριακού Κράτους.

Στα πλαίσια της λύσης, η Τουρκία μεθοδεύει την διατήρηση του ομφάλιου λώρου εξάρτησης του κυπριακού κράτους από την Τουρκία: Εγγυήσεις, στρατεύματα, εποικισμός, ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων, ακρωτηριασμός κυπριακής ΑΟΖ προς όφελος Τουρκίας, διμερείς συμφωνίες εξάρτησης του Τουρκοκυπριακού κρατιδίου από την Τουρκία και εξίσωση του με το Ελληνοκυπριακό κρατίδιο, απαίτηση συναπόφασης των δύο κρατιδίων, για όλα τα θέματα στο επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Να ελέγχει η Τουρκία τις πολιτικές αποφάσεις του κυπριακού κράτους.

Από την σύντομη ανάλυση των κινδύνων, συνάγεται η επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής που ακολουθείται για την λύση του κυπριακού και η ενίσχυση των συντελεστών ισχύος της ΚΔ. Ιδιαίτερα της αμυντικής ικανότητας της, του εθνικού φρονήματος, του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας και των συμμαχιών της.

Απαιτείται συνειδητοποίηση των κινδύνων, στρατηγικός σχεδιασμός, βούληση για αντίσταση και ισχύς, προς αναχαίτηση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, που υλοποιείται αδίστακτα και μεθοδικά βάσει μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού από την δεκαετία του 1950 για έλεγχο της Κύπρου. Η Τουρκία, με αφορμή το εγκληματικό πραξικόπημα και πρόφαση την προστασία των Τουρκοκυπρίων και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, εισέβαλε στην Κύπρο για να μείνει. Να κτυπηθεί ο Ελληνισμός της Κύπρου στις ρίζες του και να εξαρθρωθούν όλα τα ερείσματα της εθνικής και κρατικής του υπόστασης. Να εκριζωθεί ο χριστιανικός Ελληνισμός από το νησί και να εμφυτευθεί ο Τουρκικός ισλαμισμός. Να υλοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας προς έλεγχο ολόκληρης της νήσου, για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια της Τουρκίας και την ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

* αντιστράτηγος ε.α.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.