Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται μερικούς μήνες πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, μπορεί η σχέση της με το ευρωιερατείο να έχει εδώ και καιρό αλλάξει, αλλά η ίδια δεν έχει εξέλθει κατά τρόπο οριστικό από την παγίδα «αργού θανάτου». Κι αυτό, παρότι η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει τα προηγούμενα οκτώ χρόνια βαρύτατο τίμημα.Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον απομονωμένη, είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να ξεφύγει από την παγίδα και να μετατραπεί σε κανονική χώρα. Στην πραγματικότητα, το μίγμα οικονομικού εθνικισμού και πολιτικής αδιαλλαξίας που χαρακτηρίζει τη στάση του Βερολίνου μας υποχρεώνει να κρατάμε μικρό καλάθι. Το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο νέος σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Σολτς κινείται στα χνάρια του Σόιμπλε.
Η γερμανική αδιαλλαξία δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις και για το μεταμνημονιακό καθεστώς και για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται επιδρά αρνητικά στην ήδη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ταυτοχρόνως, όμως, υποσκάπτει και την πίστη των ευρωπαϊκών λαών στην ικανότητα της Ευρωζώνης να δίνει λύσεις σε ζωτικά προβλήματα των χωρών-μελών, αλλά και στο δικό της υπαρκτό πρόβλημα επιβίωσης.
Χαμηλή πτήση
Το Βερολίνο αναδεικνύεται σε εμπόδιο όχι μόνο στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Είναι αληθές ότι ο Μάρτιν Σουλτς, ως συγκυριακός επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ύψωσε τη σημαία ενός εποικοδομητικού ευρωπαϊσμού. Όπως φάνηκε στη συνέχεια, όμως, οι Γερμανοί αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τη δεσπόζουσα θέση που έχουν καταλάβει εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με αποτέλεσμα αντί για «ευρωπαϊκή Γερμανία» να μιλάμε σήμερα για «γερμανική Ευρώπη».
Στην πραγματικότητα, η ΕΕ παλινδρομεί, ανίκανη να χαράξει σαφή πορεία για την παραγωγική αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την εξέλιξή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέλλον της να παραμένει το κύριο θέμα στην ατζέντα. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι αμφίβολο εάν μπορούν να ληφθούν δραστικές αποφάσεις, ικανές να προσδώσουν μία νέα δυναμική στο ενοποιητικό εγχείρημα. Οι συμφωνίες στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή το μόνο που εξασφαλίζουν είναι τη συνέχιση της χαμηλής πτήσης που συντηρεί την κρίση.
Οι συχνές διακηρύξεις ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και δυνατή δεν λύνουν από μόνες τους τα προβλήματα. Πολύ περισσότερο, που όπως φάνηκε και από την αδυναμία γεφύρωσης των διαφορών Μακρόν-Μέρκελ, δεν υπάρχει κινητήριος δύναμη στο ευρωιερατείο. Υπενθυμίζουμε πως στο Βερολίνο είχαν ζητωκραυγάσει για την εκλογή του Μακρόν, αλλά στη συνέχεια έμειναν στα καλά λόγια. Όπως προαναφέραμε, δεν κάνουν βήμα πίσω από τον οικονομικό εθνικισμό τους.
Μέτωπο εναντίον της λιτότητας
Κι αυτό παρά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, το οποίο κατέδειξε ότι ο άλλοτε πρωταγωνιστής στον ευρωπαϊσμό λαός είναι έντονα αρνητικός για την τροπή που έχει λάβει το ενοποιητικό εγχείρημα. Το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα βρεθούν στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο γενικά στη διαμόρφωση των νέων ευρωπαϊκών ισορροπιών και ειδικά στη συγκρότηση ενός μετώπου εναντίον της λιτότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2016 είχαν γίνει προσπάθειες να συγκροτηθεί ένα τέτοιο μέτωπο από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο τότε πρόεδρος Ολάντ είχε συγκυριακά συμπράξει, αλλά η πρωτοβουλία προσγειώθηκε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχικές προσδοκίες. Κι αυτό, επειδή το Παρίσι προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό Νότο σαν μοχλό πίεσης για να ενισχύσει τη θέση του στο πλαίσιο της ειδικής σχέσης του με το Βερολίνο, παρά να ηγηθεί πραγματικά του ευρωπαϊκού Νότου.
Οι εκκλήσεις προς το Βερολίνο για χαλάρωση της λιτότητας κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να μη βρίσκουν ανταπόκριση. Η Μέρκελ έδειξε κάποιες στιγμές σημάδια ευελιξίας, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τακτικές κινήσεις. Με άλλα λόγια, δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Θα το πράξει μόνο εάν υποχρεωθεί. Και θα υποχρεωθεί μόνο εάν συνασπισθούν απέναντι το Παρίσι και η Ρώμη, γεγονός που θα συσπειρώσει πίσω από αυτό τον άξονα και αρκετές μικρότερες χώρες-μέλη.
Με άλλα λόγια, το κλειδί είναι η στάση του προέδρου Μακρόν. Το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά ουσιαστικά απέρριψε τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης είναι ένας λόγος που τον ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι λάθος να υποτιμάται η πολιτική ισχύς που έχει εντός του γαλλικού συγκροτήματος εξουσίας το δόγμα ότι πρώτη προτεραιότητα για το Παρίσι είναι ο άξονας με το Βερολίνο.
Ενέσεις αισιοδοξίας
Εάν καθίστατο δυνατή η συγκρότηση ενός μετώπου εναντίον της λιτότητας, το ελληνικό πρόβλημα θα εντασσόταν σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μία τέτοια εξέλιξη, ίσως, ήταν η αρχή για να ξεφύγει πραγματικά η Ελλάδα από την παγίδα «αργού θανάτου», στην οποία την έχουν εγκλωβίσει. Όσο αυτό δεν γίνεται, η Αθήνα παραμένει εξαρτημένη από την πολιτική βούληση του ευρωιερατείου, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό από την πολιτική βούληση του Βερολίνου.
Μέσα σ’ αυτή την τοξική ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει στην εγχώρια κοινή γνώμη ότι η οικονομία σταθεροποιείται και εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Και πως μετά την έξοδο από τα Μνημόνια η θετική πορεία θα επιταχυνθεί. Η καλλιέργεια θετικών προσδοκιών, όμως, προσκρούει στην υπαρκτή αβεβαιότητα για το μεταμνημονιακό καθεστώς, για την ελάφρυνση του χρέους και για τον χαρακτήρα της εποπτείας. Και βεβαίως προσκρούει στην εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα μικρομεσαία στρώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προσλαμβάνει κρίσιμη οικονομική και πολιτική σημασία. Εάν πραγματοποιηθεί θα στείλει στις Αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές το μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και πως είναι η ώρα να κάνουν την κίνησή τους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι εδώ και καιρό χώρα φθηνών ευκαιριών.
πηγή
Περαν του οτι τα ανωτερω γραφεντα με βρισκουν συμφωνο θα προσεθετα οτι εκτος απο αργο θανατο εχουμε και....
ΑπάντησηΔιαγραφή...βασανιστικο θανατο της ελλαδος.
Για να μην μακρυγορησω στα ηδη γνωστα τα της οικονομιας...το μελλον
των αμεσως επομενων μηνων και με "οδοδεικτη" τον ξενο τυπο που διαβαζω και αναφερεται στις εξελιξεις για την ελλαδα,αυτο που προκυπτει - και ευχομαι να πεσω εξω - ειναι οτι τελικα δυστυχως δεν θα τα καταφερουμε...!!!
Η κατασταση στην χωρα θα φτασει στην απελπισια και στην καταρακωση καθε
αξιας η θεσμου...θα εχωμε να αντιμετωπισουμε πρωτογνορες και απιστευτες καταστασεις οπως εξεγερση λαθρομεταναστων,πτωχευση,αναρχια παντου,πιθανον εξοδο απ'το ευρω,
Οριστικη αποχωρηση του ΔΝΤ απο το ελληνικο προγραμμα με οτι συνεπαγεται αυτο...και βεβαια θεωρω μια πολυ πιθανη θερμη και επικινδυνη τελικα εθνικη συγκρουση με την τουρκια.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤΑ.
Από όσα ανεφερες φιλε μου σχολιαστη συμφωνώ σχεδόν σε όλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ισως ερχονται τραγικές μερες για την πατρίδα μας...
Ωστόσο μεσα στα οσα ανεφερες υπαρχει και κατι καλό...
Να βγουμε απο το τρισκαταρατο γερμανικο οπλο που λεγεται ευρω...
Αυτο θα σημάνει αυτόματα την ανακτηση ενός σημαντικου μερους εθνικης ανεξαρτησίας... οσο κι αν οι ξενοι και οι ντοπιοι ποροδοτες πολιτικοί μας απειλούν οτι χωρις ευρω θα πεθαινουμε απο την πεινα στην μεση του δρομου...
Αυτα ειναι ψεματα και αισχρη προπαγανδα...
Τα Σκοπια που εχουν το σκοπιανο δηνάριο ένα τιποτα δηλαδη ... δεν ειναι στην ΕΕ, δεν ειναι στο ΝΑΤΟ, δεν εχουν τουρισμο, δεν εχουν ναυτιλια, δεν εχουν θαλασσα, δεν εχουν ορυκτό πλούτο... με λιγα λογια δεν εχουν τιποτα... γιατι οχι μονο δεν πεθαινουν απο την πεινα αλλά έρχονται και για διακοπες στην Χαλκιδικη το καλοκαιρι κατα χιλιαδες;
Με ποιο δικαίωμα αυτο το κάθαρμα ο αρχιπροδοτης ο Σημιτης το 2002 μας εβαλε στο ευρω με ισοτιμία 1 ευρω= 340,75 δραχμες;
Η δραχμη μας ηταν πολυ ισχυρότερη απο το σκοπιανο δηναριο και σημερα 1 ευρω ισουται με 61 σκοπιανα δηνάρια!!!!!!!!
Το καταλαβαίνεις τι παιχνιδι μας παιξανε;
Αυτα ολα ειναι που αναφερεις ειναι
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθεια πραγματι ειναι ετσι.
Δυστυχως εχουμε "χασει" σαν λαος
αλλα και σαν εθνος.ΦΑΓΑΜΕ ΤΗΝ ΦΟΛΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ να το πουμε λαικα...και τωρα που εχουμε μπροστα μας τον "λογαριασμο"
εχουμε βρεθει σε αδιεξοδο.
Ωστοσο θελω να πιστευω - κατι μεσα μου
μου λεει- οτι δεν θα χαθουμε θα γυρισουμε ΠΑΛΙ ΝΙΚΗΤΕΣ και θα αποκτησουμε ξανα την παλια μας αιγλη
και το μεγαλειο.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ.
ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.
Καλο μηνα φιλε μου επισης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελλάδα έχει υποστεί τα χρόνια των μνημονίων τεράστια οικονομική καταστροφή. Ένα κομμάτι αυτής έχει να κάνει με την αποβιομηχάνισή της. Κάθε χώρα έχει ένα κεφάλαιο (εννοούμε το κεφάλαιο ως παραγωγικό συντελεστή). Αυτό το κεφάλαιο κάθε χρόνο μειώνεται λόγο υλικής φθοράς και τεχνολογικής απαξίωσης. Η Ελλάδα για να κρατάει σταθερό το κεφάλαιό της χρειάζεται επενδύσεις γύρω στα 30 - 35 δισ. τον χρόνο. Αντί αυτού επενδύονται στη χώρα περίπου 15 δισ. λιγότερα από όσα χρειάζονται για την διατήρηση του υπάρχοντος κεφαλαίου της. Δηλαδή μέσα στα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μια αποβιομηχάνιση γύρω στα 50 δισ. ευρώ. Αυτά δεν τα λέει κανείς φυσικά. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Οι άλλοι δεν πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
ΑπάντησηΔιαγραφή