Σελίδες

31 Μαΐου 2018

Η Κρήτη της ελληνικής ΑΟΖ και ΑΟΖ και επαγγελματικός προσανατολισμός

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η Κρήτη της ελληνικής ΑΟΖ

Με τον διαγωνισμό που τελειώνει στο τέλος του μήνα και αφορά στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικής Κρήτης και Νότιο Δυτικής Κρήτης, που έχουν η καθεμιά την έκταση της Πελοποννήσου, η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια τεράστια αλλαγή φάσης μέσω της Κρήτης. Το γεγονός ότι η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια έρχεται στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλάζει εντελώς τα ενεργειακά δεδομένα και ο καθένας που έχει γνώση γι’ αυτά τα θέματα και την εξέλιξή τους, μπορεί να προγραμματίσει διαφορετικά τη στρατηγική του. Διότι σχετίζονται και με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και με το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector αλλά και με την ιδέα σε βάθος χρόνου ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Με άλλα λόγια το παράδειγμα της Κύπρου είναι όλο και πιο επίκαιρο και θα πρέπει ειδικά στην Περιφέρεια Κρήτης όπως και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου άλλωστε να γίνει χρήση των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί για την αξιοποίηση των δεδομένων της ΑΟΖ. Η στρατηγική της ενέργειας της Ελλάδας έχει ήδη αλλάξει με το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο αλλά θα περάσει σε εντελώς διαφορετικό στάδιο με την ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και της Πελοποννήσου και είναι καλό να προετοιμαστούμε στρατηγικά για να κάνουμε μια αποτελεσματική αξιοποίηση της ΑΟΖ μας και σε επίπεδο Περιφερειών.

πηγή 

ΑΟΖ και επαγγελματικός προσανατολισμός

Σε μια εποχή όπου όλα χαρακτηρίζονται από τη μιζέρια και την ηττοπάθεια πώς ένας νέος μπορεί να ενδιαφερθεί για την ΑΟΖ και ν’ αλλάξει την πορεία της ζωής του μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού; Πώς μπορεί κάποιος που βρίσκεται στην Κρήτη να μάθει ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας χάρη στις γεωτρήσεις για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αν δεν ξέρει ότι υπάρχει ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και η τροπολογία 4001/2011 και ότι ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε συμβόλαια με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για δύο θαλάσσιες περιοχές που έχουν η κάθε μια την έκταση της Πελοποννήσου; Αν δεν γνωρίζουμε τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την έννοια της ΑΟΖ, πώς μπορούμε να επιλέξουμε ορθολογικά και στρατηγικά το μέλλον μας; 

Επειδή οι αριθμοί στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι τεράστιοι, πρέπει να εξοικειωθούμε με αυτούς διότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το όλο πλαίσιο. Τα δεδομένα της Ελληνικής ΑΟΖ αποτελούν μια τεράστια καινοτομία για τις Περιφέρειες της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου και είναι σημαντικό να ενημερωθούν και οι κάτοικοι τους σε όλα τα επίπεδα και για τα τεχνικά και για τα επιστημονικά. Διότι είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια αποτελεσματική και στρατηγική δράση επί του θέματος σε πρακτικό επίπεδο.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Ν. Λυγερός - Αποστολή στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. 28/05/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Flashnews για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. 26/05/2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Backstage. Μέρος Ι. 17ο Νηπιαγωγείο Καβάλας. 30/05/2018 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Backstage. Μέρος ΙI. 17ο Νηπιαγωγείο Καβάλας. 30/05/2018 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Φωτογραφίες - Το γλυκό της αγάπης. 17ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, 30/05/2018 ΕΔΩ

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Νέα στρατηγικά δεδομένα Ελληνικής ΑΟΖ". Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.