Σελίδες

9 Απριλίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Τουρκία, τους Κούρδους και το DAESH

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η στρατηγική ήττα της Τουρκίας

Η στρατηγική ήττα της Τουρκίας δεν είναι μόνο ότι δεν είναι πια ούτε το ίχνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι ότι σιγά σιγά έχασε σχεδόν όλες τις περιοχές που κατείχε στην Ευρώπη, αλλά ότι ετοιμάζεται με την πάροδο του χρόνου να χάσει την περιοχή του Κουρδιστάν. Διότι το να χάσει ευρωπαϊκές περιοχές, δεν ήταν ένα πρόβλημα ουσιαστικό αφού ποτέ δεν ένιωθε ευρωπαϊκή. Ενώ το Κουρδιστάν βρίσκεται στην ανατολή της, με άλλα λόγια σε μια περιοχή που την ενοχλεί λόγω της νοοτροπίας της. Επίσης πάντα θεωρούσε ότι από αυτή την πλευρά είχε στρατηγικό βάθος και γι’ αυτόν τον λόγο καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων που ήταν εκεί πριν από αυτή διότι είναι αυτόχθονες λαοί. 

Η μελέτη ενός χάρτη όπου βρίσκεται ο τουρκικός κόσμος κατά την Τουρκία, διαφωτίζει το όλο θέμα. Η Τουρκία δεν είχε προβλέψει τις επιπτώσεις του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ κι είχε επιλέξει βέβαια την πλευρά της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh. Βέβαια αυτή η πράξη της επιλογής των ηττημένων δεν είναι μια καινοτομία για την Τουρκία, αλλά παράδοση λόγω έλλειψης στρατηγικής σκέψης.

πηγή

Η Γαλλία ενισχύει τη συμμαχία των ΗΠΑ με του Κούρδους

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία ενεργεί άμεσα και αμέσως ως ενίσχυση της συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί με την αλλαγή κυβέρνησης μεταξύ των Αμερικανών και των Κούρδων εκτός βέβαια από το πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh. Τώρα το μέτωπο στη Συρία έχει αλλάξει και μετά τις βάρβαρες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί βλέπουν ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης με την οποία έχει συνεργαστεί σε πολλά επίπεδα τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά, για να χτυπήσει του Κούρδους που είναι οι μόνοι της πραγματικοί εχθροί. Όμως η θέση των ΗΠΑ έχει αλλάξει και θεωρούν πλέον τους Κούρδους από τακτικούς έως στρατηγικούς συμμάχους. 

Κατά συνέπεια θέλει να τους υπερστηρίξει και η Γαλλία να τους υποστηρίζει. Με αυτή την αλλαγή φάσης και με τη γαλλική ενίσχυση, οι αμερικανικές δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα ξεκάθαρο προς την Τουρκία. Μην πάτε πιο μακριά από το πρέπον, διότι είμαστε εδώ και έχουμε συμμάχους. Κι όταν βλέπουμε πόσο αναποτελεσματικός είναι ο τουρκικός στρατός, όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι αμερικανικές και γαλλικές κινήσεις είναι πράξεις που αποτελούν πραγματικό εμπόδιο για την Τουρκία πρώτον και για την προπαγάνδα της δεύτερον. Έτσι ετοιμάζεται μία νέα αλλαγή φάσης στην περιοχή που προστατεύει και τη ζώνη επαφής με το Ιράκ. 

πηγή 

Οι κατηγορίες της Τουρκίας

Η Τουρκία είναι μαζί με την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και δυσκολεύεται να κρυφτεί πίσω από τα τυπικά της συμμαχίας. Η Τουρκία δεν πιστεύει στα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, διότι η ίδια δεν θέλει να δώσει κανένα δικαίωμα στους ανθρώπους που κατοικούν την περιοχή που ελέγχει. Έτσι όταν κατηγορεί την Γαλλία και γενικότερα την Ευρώπη και την Αμερική, επειδή απλώς ακούν τις διαμαρτυρίες των Κούρδων, απλώς βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σ’ ένα σκοταδισμό που δεν αντέχει το φως. Την ενοχλεί που η Γαλλία καταδικάζει τις πράξεις γενοκτονίας που διαπράττει στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν. Την παρενοχλεί το γεγονός ότι οι Κούρδοι, οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι έχουν ενωθεί για να σταματήσουν τη βάρβαρη πορεία της. 

 Θα ήθελε η Τουρκία να είναι η κυρίαρχη δύναμη της περιοχής για να μπορεί να καταπατά τους Κούρδους ή οποιονδήποτε άλλο λαό που της αντιστέκεται χωρίς να έχει να υποστεί κάποιο κόστος. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το γεγονός ότι δεν συμβαδίζει πια με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ έχει γίνει κατανοητό σε όλους ακόμα και στους πιο ραγιάδες. Η απομάκρυνση από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κι αυτή δεδομένη. Όμως το χειρότερο γι’ αυτήν είναι ότι έχει ήδη αποδεχθεί ότι είναι μόνο και μόνο μια περιφερειακή δύναμη δίχως καμία εμβέλεια. Και τώρα κανείς δεν την εμπιστεύεται, αφού η αναξιοπιστία της έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Η Τουρκία δεν φαίνεται πια αλλά είναι μια βάρβαρη δικτατορία που μισεί την ελευθερία και τη δημοκρατία. 

πηγή

Η ηθική των μαχητών του Δικαίου

Δεν έχουμε πια το δικαίωμα της αδιαφορίας. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε την Τουρκία να διαπράττει εγκλήματα όχι μόνο κατά των Κούρδων, αλλά και κατά της Ανθρωπότητας, χωρίς να πάρουμε θέση και να προστατέψουμε τους αθώους. Ακόμα και τώρα μετά από δεκαετίες άρνησης, η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων. Μάλιστα θεωρεί ότι έκανε το πρέπον για να προστατέψει την τουρκική ακεραιότητα, ενώ όλοι ξέρουμε πλέον ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη και αβάσιμη δικαιολογία. Πρόκειται για μια βαρβαρότητα που πρέπει να καταδικαστεί επίσημα από την ίδια την Ανθρωπότητα. 

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να καταστρέφει πολιτιστικά αγαθά, μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και βέβαια να κατασπαράζει λαούς μόνο και μόνο για να επιβάλλει τις φρικτές της τοποθετήσεις. Μπορεί παλαιότερα οι περισσότεροι από εμάς να μην έζησαν τα γεγονότα και να θεωρούν ότι ανήκουν στο παρελθόν, που δεν πρέπει να σκαλίζουμε, αλλιώς θα ξύσουμε πληγές που δεν έχουν κλείσει. Αλλά τώρα είμαστε όλοι εδώ, είμαστε ενήμεροι και ξέρουμε ακριβώς ποια εγκλήματα διαπράττει. Αντί λοιπόν να κατηγορούμε τις δυνάμεις που δεν έκαναν τίποτα στο παρελθόν, για να προστατέψουν και υποστηρίξουν τους αθώους που έγιναν θύματα γενοκτονίας, θα ήταν καλό να αναρωτηθούμε ποια είναι η τωρινή ηθική των μαχητών του Δικαίου απέναντι στις φρικτές πράξεις της Τουρκίας και ποιο είναι το πρέπον να κάνουμε για τους σημερινούς αθώους.

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.