Σελίδες

27 Απριλίου 2018

Μηνιγγίτιδα. Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία

Του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr  

Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στις μήνιγγες (δηλ. στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο) καθώς και το υγρό που βρίσκεται μεταξύ αυτών και που καλείται εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων για τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών και την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιπλοκών της νόσου, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Πέντε (5) είναι οι κύριες οροομάδες (Α,Β,C,W-135,Y) του βακτήριου Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων.

90% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Η ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΤΥΠΟΥ Β

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ακόμη περιστατικό μηνιγγίτιδας προστέθηκε στην λίστα με τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί στη χώρα μας, στο Χαϊδάρι αυτήν την φορά. Πρόκειται για το 6ο κρούσμα σε όλη την Ελλάδα από την αρχή του έτους (2018) και το 4ο που καταγράφεται για το μήνα Μάρτιο, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ευπαθείς Ομάδες-Ποιοι κινδυνεύουν

- Όλοι μπορούν να προσβληθούν από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.
- Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.
- Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, κυρίως επειδή έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις και ο τρόπος της ζωής τους αλλάζει. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Πώς μεταδίδεται

- Με σταγονίδια και σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση.

Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι:
- Φιλί
- Βήχας
- Φτάρνισμα
- Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.
- Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.
- Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis.
- Από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%) ενώ εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

1. Είναι ο εμβολιασμός αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης;

Ναι. Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία. Σε ετήσια βάση, τα εμβόλια αποτρέπουν, παγκοσμίως, περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους, ενώ χαρίζουν σχεδόν 386 εκατομμύρια έτη ζωής. Ο εμβολιασμός συμβάλλει στην πρόληψη των νόσων και στη διατήρηση της υγείας του γενικού πληθυσμού.

2. Είναι σημαντικός ο παιδικός εμβολιασμός;

Ναι. Πριν εφαρμοστούν τα συνιστώμενα εμβόλια στα παιδιά, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν παγκοσμίως την κύρια αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία. Ακόμα και πρόσφατα π.χ. το 2008, 1,5 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό[19]. Στα παιδιά τα εμβόλια γίνονται από τη βρεφική ηλικία, για να τους παρέχεται όσο πιο νωρίς η μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και τη διαφύλαξη της ζωής.

3. Είναι ο εμβολιασμός η καλύτερη προστασία από τη μηνιγγίτιδα;

Ναι , αφού ο εμβολιασμός βοηθά τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο.

Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου.

Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα καλούνται να απευθυνθούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.

Δυστυχώς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε μεν να εντάξει το εμβόλιο, αλλά μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, σε άτομα με σοβαρή ανασοκαταστολή και όχι για την ομάδα του πληθυσμού, που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο, δηλαδή τα βρέφη κάτω του ενός έτους. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.