Σελίδες

2 Φεβρουαρίου 2018

Για την Ισπανία και το Κόσοβο δεν ισχύει όσα για Ελλάδα και Σκόπια;

Τη στιγμή κατά την οποία στη Ελλάδα ανησυχούμε για το κόστος ενδεχόμενης απόφασης να μη συναινέσουμε σε λύση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η οποία θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία σε οποιαδήποτε μορφή, εξαιτίας της υψηλής προτεραιότητα που έχει η ενσωμάτωση της χώρας στις δομές ασφαλείας της Ατλαντικής Συμμαχίας για να επιτευχθεί εκδίωξη της επιρροής του ρωσικού παράγοντα, μερικά χιλιόμετρα παραπέρα υπάρχει σε εξέλιξη ένα άλλο «δράμα». 

Μία εβδομάδα πριν από την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (6 Φεβρουαρίου), της στρατηγικής για την διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων, η Ισπανία «άναψε κόκκινο» στην συμπερίληψη του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της κοσοβάρικης εφημερίδας «Koha». 

Οι Ισπανοί όχι μόνο επαναλαμβάνουν τις ενστάσεις τους για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά εμφανίζονται διατεθειμένοι να μπλοκάρουν ολόκληρη τη διαδικασία διεύρυνσης, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο που το κάνουν αφήνουν να εννοηθεί «ότι το Κόσοβο είναι κράτος»! 

Στο προσχέδιο της Επιτροπής για την Διεύρυνση, χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο «WB6» (Western Balkan 6) που υποδηλώνει τις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων τις οποίες αφορά η διεύρυνση, άρα εμφανίζει το Κόσοβο έμμεσα ως κράτος. Η εφημερίδα επίσης αποκαλύπτει, ότι η Ισπανία μπλοκάρει τη συμμετοχή του Κοσόβου στην σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δυτικών Βαλκανίων που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη άνοιξη στη Σόφια. 

Το ηθικό δίδαγμα είναι, ότι οι σοβαρές χώρες «προσέχουν για να έχουν». Η Ισπανία ούτε έχει πρόβλημα με τους Κοσοβάρους, ούτε… αγάπησε ξαφνικά τους Σέρβους, απλά προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα, καθώς στις ενέργειες που γίνονται για το Κοσσυφοπέδιο, βλέπει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την Καταλονία. 

Άρα, αν δεν μπλοκάρει τη διαδικασία αυτή τη στιγμή, κλείνοντας εγκαίρως την πόρτα. Δεν αποδέχθηκε κανέναν να τους λέει «δεν απειλείστε» και όταν το πρόβλημα με τους Καταλανούς προέκυψε, όλοι είδαμε τον τρόπο με τον οποίον το αντιμετώπισαν. 

Απλά δεν αφήνει από την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και μετά, να συμβεί οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να το βρει μπροστά της. Και σε μας ζητούν να αφήσουμε να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να μείνουμε να τους μπλοκάρουμε στην ΕΕ, ενδεχομένως για να αποφύγουν ελληνικό επιχείρημα που να συνδέει το θέμα Ισπανίας-Κοσόβου. Έχει όμως διαφορές με πιο σημαντική τη γεωγραφική γειτνίαση και τον αλυτρωτισμό…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.