Σελίδες

25 Φεβρουαρίου 2018

Η αναξιοπιστία της εξουσίας και Σκοπιανό και Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η αναξιοπιστία της εξουσίας

Η αναξιοπιστία της εξουσίας δεν φαίνεται μόνο από τη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και από την εξωτερική πολιτική. Διότι κάθε φορά που κάνει λάθη σε ένα σημείο, εμφανίζονται άλλα προβλήματα σε άλλες περιοχές. Η λανθασμένη διαχείριση του Σκοπιανού έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Το θεμελιακό είναι ότι οι άλλες χώρες έχουν εντοπίσει ότι η χώρα δεν έχει μία εθνική πολιτική αλλά μία ιδεολογική προσέγγιση του κατά Λουκά, τρόπος του λέγειν βέβαια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα προβληματίζεται ακόμα σε επίπεδο εξουσίας για το Σκοπιανό, ενώ διαθέτει κυρίαρχη στρατηγική λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δίνει ιδέες σε ξένες χώρες που έχουν προβληματικές σχέσεις μαζί μας. 

Έτσι βλέπουμε την Τουρκία να κάνει κινήσεις παράλογες και πιο επιθετικές τόσο στο Κυπριακό όσο και το Αιγαίο, επειδή αξιοποιεί αδυναμίες μας την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει το Κουρδικό. Βλέπουμε επίσης την Αλβανία να επιχειρεί να αξιοποιήσει το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία που λειτουργεί αναλογικά με την περιοχή των Σκοπίων, όπου βρίσκεται η Αλβανική μειονότητα και να θέτει προβλήματα με την επιρροή των Διαπόντιων Νησιών τόσο σε επίπεδο συνόρων, όσο σε επίπεδο ΑΟΖ. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσο καθυστερούμε μία στρατηγική και ορθολογική αντιμετώπιση του Σκοπιανού θα βλέπουμε όλο και περισσότερα προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές για να φανεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε άτομα που είναι ανίκανα και αναποτελεσματικά να διαχειριστούν όπως θέλουν θέματα εθνικής σημασίας.

πηγή

Σκοπιανό και Εξωτερική Πολιτική

Το Σκοπιανό αποδεικνύει πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής της εξουσίας. Κάθε δήλωση, κάθε δικαιολογία δείχνει την ανικανότητα ν' ακολουθήσει μία εθνική και στρατηγική πολιτική. Ακόμα και η έννοια της διαπραγμάτευσης έχει γίνει τόσο διπλωματική που έχει χάσει κάθε στρατηγική αξία. Όταν ένας Υπουργός δε μπορεί να καθορίσει μια εξωτερική πολιτική, ενώ έχει κυρίαρχη στρατηγική κι αναγκάζεται να πει τεχνητά ότι δέχεται πιέσεις για να κάνει αποδεκτό το απαράδεκτο, αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί το όλο θέμα που χρησιμοποίησε αρχικά μόνο και μόνο για να κάνει μια κίνηση αντιπερισπασμού σε σχέση μ’ ένα νομοσχέδιο. 

Πόσο χαμηλό το επίπεδο μπορεί να είναι για να εκμεταλλευτείς ένα εθνικό θέμα για να καλύψεις ένα τοπικό πρόβλημα; Το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής είναι να ενσωματώσει στρατηγικά δεδομένα και όχι να συμπεριφέρεται μόνο ρητορικά χωρίς κανένα ιστορικό υπόβαθρο. Το Σκοπιανό αναδεικνύει ότι μια προσέγγιση που είναι καθαρά ιδεολογική δεν επαρκεί για να κάνει αλλαγές και απλώς λειτουργεί παθητικά στη καλύτερη περίπτωση και αρνητικά στην χειρότερη. Επίσης δείχνει ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι ένα κομματικό παίγνιο χωρίς επιπτώσεις. Όταν το όλο πλαίσιο είναι άχρηστο, μόνο η ανικανότητα, αφού δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του, είναι ικανή να σταματήσει τη διαδικασία υλοποίησης όμως αυτό δεν μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των στρατηγικών θεμάτων.

πηγή

 Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης:

Μέρος Α' - Ν. Λυγερός - Έξυπνη Παιδεία και μαθηματικά. Δημοτικό Σχολείο Ευρύχου. 21/02/2018 ΕΔΩ 

Μέρος Β' - Ν. Λυγερός - Έξυπνη Παιδεία και μαθηματικά. Δημοτικό Σχολείο Ευρύχου. 21/02/2018 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Masterclass Συμμετρίας και Πραγματικότητας. Serendipity, Αγίου Σπυρίδωνος 4, Αραδίππου, Λάρνακα., 22/02/2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Masterclass: "Νοητική εξέλιξη". Serendipity, Αγίου Σπυρίδωνος 4, Αραδίππου, Λάρνακα. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Masterclass: "Πολυπλοκότητα και νοημοσύνη". Serendipity, Αγίου Σπυρίδωνος 4, Αραδίππου, Λάρνακα. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Ομιλία στο Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό. Στοκχόλμη - Σουηδία, 25/02/2018 ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.