Σελίδες

23 Φεβρουαρίου 2018

Για συμφωνία αποκήρυξης των όρων «Τσαμουριά» και «Βόρεια Ήπειρος» μιλούν οι Αλβανοί (αν ισχύει πρόκειται για προδοτικό κακόγουστο αστείο)

Του Νίκου Μελέτη  

Σε μια είδηση που μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί, αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Αθήνα αποδέχθηκε την αποκήρυξη του όρου «Βόρεια Ήπειρος» προκειμένου οι Αλβανοί να μην χρησιμοποιούν τον ορό «Τσαμουριά», ενώ προαναγγέλλουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση, να περάσει το Ορθόδοξο Πάσχα με τον Edi Rama στην Κορυτσά. 

Τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δυο πλευρές βρίσκεται πολύ κοντά η στιγμή διαμόρφωσης του πλαισίου συμφωνίας που θα καλύπτει όλες τις «εκκρεμότητες» μεταξύ των δυο χωρών, ελάχιστες λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκτός αυτών που διαρρέονται πιθανόν εσκεμμένα από την αλβανική πλευρά. Η Αθήνα δεν έχει σχολιάσει όλες αυτές τις πληροφορίες και σε ό,τι αφορά το θέμα της σύνδεσης «Τσαμουριάς» και «Βορείου Ηπείρου» δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται μόνο για τα σχολικά βιβλία, κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ή και άλλες χρήσεις. 

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ενώ η Ελλάδα παγίως και ορθώς υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται «Τσάμικο» ζήτημα, φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι ως αντάλλαγμα θα αποκηρύξει επισήμως κάθε αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο. Αυτή η αναφορά παραπέμπει σε μια απαράδεκτη διασύνδεση της πατρογονικής εστίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, της αναγνωρισμένης διεθνώς ελληνικής εθνικής μειονότητας, με το ζήτημα που εγείρει ο αλβανικός αλυτρωτισμός σχετικά με τους Τσάμηδες και τα οράματα περί Μεγάλης Αλβανίας που φθάνει μέχρι την Θεσπρωτία. 

Η μεθοδολογία η οποία έχει επιλεγεί για την επιδίωξη επίτευξης συνολικής συμφωνίας στις διμερείς σχέσεις, με την διαμόρφωση «καλαθιών» με θέματα που θέτουν οι δύο πλευρές, οδηγεί σε δύσκολες και ετεροβαρείς ισορροπίες, καθώς η ελληνική εθνική μειονότητα εξομοιώνεται με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά και με τους Τσάμηδες. Η Αθήνα προκειμένου ο κ. Rama να σταματήσει (θεωρητικά) να προωθεί «Τσάμικο ζήτημα», το οποίο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις περιουσίες δεν μπορεί να τεθεί σε διακρατικό επίπεδο (και αυτό το γνωρίζει η αλβανική πλευρά), επιχειρεί να το ανταλλάξει με την αποκήρυξη από την Ελλάδα του όρου «Βόρεια Ήπειρος». 

Η αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο αφορά την γεωγραφική περιοχή όπου ζει η υπαρκτή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα, ενώ αντιθέτως η Τσαμουριά είναι το σημείο αναφοράς του αλυτρωτισμού, με όχημα εθνοτική ομάδα η οποία εκδιώχθηκε από την περιοχή καθώς συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις του ναζιστικού άξονα, με στόχο να επιτύχει ως αντάλλαγμα «εθνικές επιδιώξεις». 

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο κ. Τσίπρας έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Κοτζιά να ξεκινήσει την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να υπογράψει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Μια συμφωνία η οποία φαίνεται ότι ικανοποιεί τις ενστάσεις που είχε εγείρει η Αλβανία θεωρώντας ότι με την προηγούμενη συμφωνία η Ελλάδα είχε επωφεληθεί και από την εφαρμογή της αρχής του κλεισίματος των κόλπων και από τον υπολογισμό των σημείων οριοθέτησης μικρών βράχων, όπως η Μπρατσέτα (Ψύλλος). 

Σε ό,τι αφορά πάντως τη δήλωση του Ν. Κοτζιά ότι η Αλβανία με τη νέα συμφωνία θα αναγνωρίζει σε ένα σημείο ελληνικά χωρικά ύδατα 12 ν.μ., πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης συμφωνίας επεσήμαναν ότι και τότε είχε αναγνωρισθεί η εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει τα 12 ν.μ. στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών. 

Ο Edi Rama ακόμη μια φορά αλαζονικός και προκλητικός σε συνέντευξή του στο σταθμό Kien Kosova αποκάλυψε ότι η κρίση στην οποία οδηγήθηκαν οι σχέσεις με την Ελλάδα είχε ως στόχο να αναγκάσει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα: 

«Τότε, αυτό που εμείς κάναμε ήταν μια διαδικασία δύσκολη: εμείς αυξήσαμε την ένταση με την ελληνική πλευρά, όχι γιατί είχαμε ως αυτοσκοπό την αύξηση της έντασης, αλλά γιατί δεν αποδεχτήκαμε να κλείσουμε τα μάτια ή να σιωπήσουμε, και ενώπιον αυτού του σοβαρού προβλήματος που σχετίζεται με την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανικής Δημοκρατίας, ακόμη και απέναντι από το πρόβλημα που σχετίζεται με το τσάμικο θέμα και των δικαιωμάτων των Αλβανών που ανήκουν σ’ αυτή την κοινότητα. Ακόμη και με το θέμα του εμπόλεμου που είναι σοβαρό θέμα το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει άμεση σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα,…»,
δήλωσε ο κ. Rama (σύμφωνα με την ιστοσελίδα tachydromos.gr).

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μάλιστα, υποστήριξε ότι η κίνηση της κυβέρνησης του να προβεί σε διαβήματα προς την Αθήνα, όταν η ελληνική πλευρά είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια Οικόπεδα βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, ήταν αυτή που υποχρέωσε την Ελλάδα να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να συζητήσει με τα Τίρανα για αλλαγή της Συμφωνίας. 

Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.