Κόκκινο χρώμα ενδύθηκαν τ’ αγάλματα, όταν θρήνησαν
το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου,
ο ήλιος σε μαύρο άτι χύμηξε
ξέφρενα καλπάζοντας
στα τάρταρα του Άδη κρύφτηκε.
Ποιήματα σαν φλόγιστρα ξεχύθηκαν κι ανδρώθηκαν
ανάμεσα σε δύσβατες οδούς και μαυροφορεμένους λόγγους
για το χαμό του βροντοφώνησαν.
Κι αν την ιστορία διαμόρφωσαν και ξανάγραψαν οι νικητές
φως αληθείας σιγοκαίει μεσ’ απ’ τα σφραγισμένα
χείλη των αγαλμάτων.
Στα βλέμματα σπίθες γεννούν, στις καρδιές,
μαχαιριές οι προσβολές, αιμορραγούν,
ένδοξες μνήμες προγόνων βιούν.
Μελαγχολικά τα ιερά αγάλματα
θλιμμένο βλέμμα ρίπτουν στους διαβάτες
στην Τύρο, Βαβυλώνα και τη Σαμαρσκάνδη.
Διαπορούν, πόσο εύκολα οι θνητοί λησμονούν;
Πως παραδίδονται στον ίδιο θάνατό τους;
Γιατί αφίενται;
ΠΟΙΗΜΑ ΝΙΝΑΣ ΑΛΕΞΗ («Ανίν Ιξελά» Εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2017)
Λίγα βιογραφικά για την Νίνα Αλέξη
Η Νίνα Αλέξη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από Έλληνες γονείς με ποντιακές ρίζες. Σπούδασε παραστατικές τέχνες, θέατρο, χορό καθώς και θεατρική γραφή στο Λονδίνο, με υποτροφία της αγγλικής κυβέρνησης, στο Middlessex Polytechnic (B.A. Performance Arts, Major Drama), στο WAC Interchange, Associated Guild of Dance and Drama, στην Chantraine School of Dance (1981-1990) κ.ά.
Εργάστηκε στο θέατρο, στην Αγγλία και την Ελλάδα. Υπήρξε πολιτική ανταποκρίτρια για τα «Νέα του Λονδίνου» στην Αθήνα (1992-1995), ραδιοφωνικός παραγωγός και εκφωνήτρια Δελτίου Ειδήσεων στους σταθμούς «Λονδίνο 88», «GCR» κ.ά. Επίσης διετέλεσε επί μακρόν καθηγήτρια θεατρικής αγωγής στη Λακωνική Σχολή. Ήταν επιπλέον υπεύθυνη διδασκαλίας στα παιδιά των Ρομά καθώς και σε προγράμματα καταπολέμησης κοινωνικού αποκλεισμού (ΚΕΚ Ιάσων).
Μεταξύ άλλων, συμμετείχε σε συνέδρια και ημερίδες ως ομιλήτρια όπως αυτά του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, για τον Νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ (Μάιος 2007) και έδωσε διαλέξεις στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ομηρικής Ακαδημίας, Χίος (2000). Συμμετείχε με ανακοίνωσή της στο 14ο συνέδριο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, «Ελληνοαραβικοί Πολιτισμοί», (Αθήνα 2014) κ.ά. Με το Environmental Forum στο Λονδίνο (1985-1995) έδωσε διαλέξεις για το θέατρο και την Ελληνική ποίηση.
Έργα της:
Παιδικό: «Περιπέτεια στο δάσος» (2002).
Θεατρικά έργα: «Ανάσταση αγάπης» (2003), «Γυναίκες σε κόκκινο φόντο» (2005) – και σε γαλλική μετάφραση «Des Femmes sur un fond rouge» (2012) -,
Ποιητική συλλογή: «Ανίν Ιξελά» (2017).
Μελέτη: «O Διονύσιος Ταβουλάρης (1840-1928) και η συμβολή του στην Αιγυπτίαν Σκηνήν», Graeco-Arabica ΧΙΙ (2017), “Ζυμώσεις του ελληνικού θεάτρου με τον αιγυπτιώτικο ελληνισμό, 1856-1946”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.