Σελίδες

26 Δεκεμβρίου 2017

Ο Νίκος Λυγερός για την ΑΟΖ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Η προετοιμασία για το μέλλον

Σιγά σιγά όλοι βλέπουν ότι το θέμα της ελπίδας στον πολιτικό κόσμο δεν έχει κανένα μέλλον κι ότι και να γίνεται, όποια και να είναι η παρουσίαση των δεδομένων, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πια ότι αυτή η εξουσία μπορεί να παράγει κάτι για την Ελλάδα. Βέβαια οι πιο ειδικοί το περίμεναν αφού ήξεραν ότι μια καθυστερημένη ιδεολογία που έχει αποτύχει παντού στον κόσμο και μάλιστα με τον τρόπο τον πιο παταγώδη, ήταν εξ αρχής ανίκανη να αναλάβει οποιοδήποτε καθήκον που να έχει κάποιο αντίκτυπο λόγο εμβέλειας. Έτσι η πιο σοβαρή στάση είναι αυτή της αντίστασης σε πρώτο επίπεδο και η προετοιμασία για τη συνέχεια σε δεύτερο επίπεδο. 

Σε αυτό το πλαίσιο η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ επί του πρακτέου θα κάνει όλη τη διαφορά. Κι αν ακόμα δεν βλέπουμε πολιτικούς να προχωρούν έμπρακτα είναι σίγουρα λόγω έλλειψης γνώσεων αλλά βέβαια και εμβέλειας. Όμως επειδή η ΑΟΖ είναι το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε και να δούμε δυναμικά τις σχέσεις μας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, με την Κύπρο και το Ισραήλ, με τη Λιβύη και την Ιταλία. Έτσι δίχως να σπαταλάμε χρόνο σε άσκοπες κινήσεις που δεν έχουν προοπτικές μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα και δυναμικά παίρνοντας το παράδειγμα της Κύπρου και αναβαθμίζοντας το στο επίπεδο της εμβέλειας της ελληνικής ΑΟΖ.

πηγή

Από το πολιτικό κόστος στην ελληνική ΑΟΖ

Τώρα πια υπάρχει ακόμα και πολιτικό κόστος το να μην ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Έτσι παρόλο που θα έπρεπε να είχαμε κάνει την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ εδώ και χρόνια, βλέπουμε επιτέλους τους αρμόδιους να αναγκάζονται να πουν ότι προετοιμάζονται. Διότι όλα όσα έχουν γίνει με τα θαλάσσια οικόπεδα αλλά και με τα συμβόλαια με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, απαιτούν να είναι ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο και μια από αυτές τις κυρίαρχες απαιτήσεις είναι η ίδια η ελληνική ΑΟΖ. Έτσι είναι ενδιαφέρον που μερικοί πολιτικοί καταλαβαίνουν πια την αξία και τη σημασία της, ενώ ήξεραν ότι η Κύπρος ανακήρυξε την ΑΟΖ της το 2004 με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι επαφές με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ έχουν ωριμάσει πλέον. Επίσης το γεγονός ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η Total θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική ΑΟΖ, αποτελεί μια προστιθέμενη αξία για αυτήν αφού η εμβέλειά της και το στρατηγικό της βάθος σε επίπεδο ενέργειας αναγνωρίζονται και από ξένους φορείς και παράγοντες. Το μόνο που λείπει είναι να το καταλάβουν και οι πολιτικοί της Ελλάδας που όλο λένε ότι πιέζονται για να πάρουν αποφάσεις αλλά τώρα το χαιρόμαστε αν υλοποιήσουν το πρέπον για την πατρίδα μας.

πηγή 

Οι προοπτικές της ΑΟΖ

Αν περιμέναμε από το Υπουργείο Παιδείας να εξηγήσει στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πόσο σημαντικό είναι για τους μαθητές και τους φοιτητές να μάθουν γνώσεις από τομείς που σχετίζονται άμεσα με αυτή, τότε δεν θα είχαμε καμιά παρουσίαση. Επειδή γνωρίζουμε λόγω Κύπρου πόσο δραστήριο ήταν το Υπουργείο Ενέργειας, θεωρούμε ότι και οι θεσμικοί φορείς πρέπει να απευθυνθούν στο ανάλογο για να συντονιστούν όλες οι κινήσεις μας σε εθνικό επίπεδο. Είναι κρίμα να μην ξέρουν από τώρα οι μαθητές και οι φοιτητές σε ποιο κλάδο θα έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη και θεαματική ανάκαμψη για να επιλέξουν στρατηγικά τις σπουδές τους. Διότι ενώ το μέλλον της Ελλάδας έχει αρχίσει, οι περισσότεροι ζουν στη μιζέρια ενός πολιτικού παρελθόντος που δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ενέργειας. 

Συνεπώς είναι επείγον να γίνουν επαφές ακόμα και με αυτόν τον διαφορετικό στόχο επίλυσης των προβλημάτων αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι έγκαιρα για να συμμετέχουμε σε αυτή την αλλαγή κύκλου όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για όλη την Ανατολική Μεσόγειο πάντα σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας ως χώρα του Ελληνισμού.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με τον Π. Ιωάννου, Sport news 90,1fm. 20/12/2017  ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Xanthi Channel με τον Ιπ. Καμαρίδη, 20/12/2017  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.