Σελίδες

4 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑ

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Η δημιουργία του σύγχρονου χρήματος ex nihilo (από το τίποτα) είναι τόσο απλή, που το λαϊκό μυαλό την απωθεί, δεν αποδέχεται κάτι τόσο απλό και πιστεύει ότι είναι συνομωσιολόγος αυτός που το εξηγεί. 

Δοκιμάστε το με έναν πολύ δικό σας άνθρωπο και θα δείτε πως αν και συμφωνεί, για να μην σας χαλάσει το χατήρι, εντούτοις στο βλέμμα του θα αγωνιά για το τι σας συμβαίνει. 

Είναι τόσο βαθιά χαραγμένες οι τράπεζες στη λαϊκή ψυχή, που σχεδόν έρχονται αμέσως μετά το Θεό. 

Το σύγχρονο χρήμα δεν είναι τίποτα άλλο από χρέος. Το χρέος είναι το χρήμα. Χωρίς χρέος απλά δεν υπάρχει χρήμα. Το χρήμα δημιουργείται τη στιγμή που δημιουργείται το χρέος. 

Όλα αυτά ξεκίνησαν από μια απάτη των χρυσοχόων του 17ου αιώνα, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι τραπεζίτες στη Δυτική Ευρώπη. Αυτοί εξέδιδαν ένα γραμμάτιο (πιστωτικό έγγραφο) για το χρυσό του κόσμου που φύλασσαν. Όταν όμως είδαν οι χρυσοχόοι, ότι οι λήπτες των γραμματίων τα αντάλλασσαν ως αντίτιμο αγαθών και υπηρεσιών με άλλους πολίτες, με εγγύηση της αξίας του χρυσού που αντιπροσώπευε το γραμμάτιο, οι χρυσοχόοι ξεκίνησαν την απάτη να εκδίδουν γραμμάτια χωρίς να έχουν στα χέρια τους και τον αντίστοιχο χρυσό. Αυτό το έκαναν γιατί διαπίστωσαν ότι από τους λήπτες των γραμματίων, μόνο ένα 10-20% ερχόταν να πάρει τον χρυσό του. Οι περισσότεροι προτιμούσαν να μεταβιβάζουν το ίδιο το γραμμάτιο. 

Αυτή λοιπόν την απάτη των χρυσοχόων του 17ου αιώνα, σήμερα την έχουν κάνει νόμο, με βάση το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες χορηγώντας δάνεια χωρίς να έχουν τα αντίστοιχα χρήματα στα ταμεία τους από καταθέσεις. Έτσι δημιουργούν χρήμα από το τίποτα την ώρα του δανεισμού, σαν τους χρυσοχόους που κρυφά δημιουργούσαν "χρυσό" από το τίποτα, εκδίδοντας ψεύτικα γραμμάτια.

ΥΓ. Τα ανωτέρω αν πολλοίς βασίζονται σε δοκίμιο του κ. Σπύρου Λαβδιώτη 

πηγή

1 σχόλιο:

  1. Και να μην ξεχνάμε οτι η πρώτη τράπεζα παγκοσμίως που εξέδωσε χρήματα υπερβαίνωντας το αντίστοιχο αποθεματικό σε χρυσό, ήταν η τράπεζα την Αγγλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.