Σελίδες

27 Νοεμβρίου 2017

Οι πολιτικές ηγεμονίες που… ξεδοντιάζονται από τα Μνημόνια

Του Μάνου Οικονομίδη

Η Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει, με σκανδαλιστική επιμονή να… καταπίνει πολιτικές ηγεμονίες. 

Η οδυνηρή εθνική πραγματικότητα, με αφετηρία το 2009 και τον εθνικό αυτοπυροβολισμό του «λεφτά υπάρχουν», με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου άνοιξε το δρόμο για την κοινωνική κατρακύλα. 

Την ίδια στιγμή, όλες οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί τους, εκλεγμένοι και διορισμένοι, από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Λουκά Παπαδήμο, από εκείνον στον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα, βιώνουν το δέος του… αφορισμού «ο επόμενος». 

Η εμπειρία ζώσα και επώδυνη. Επιβεβαιώνει πλήρως ότι, στα χρόνια του εθνικού δράματος των Μνημονίων, η ελληνική κοινωνία δεν ψηφίζει με τη λογική και τον ρεαλισμό της. Ψηφίζει με βάση το θυμικό της. 

Δεν επιλέγει θετικά. Απορρίπτει. Αποδοκιμάζει. Απαξιώνει. 

Το 2004, και λιγότερο το 2007, η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που εμπιστεύτηκε τον Κώστα Καραμανλή, ήταν ο τελευταίος ψίθυρος του λαού μας, συντονισμένος με την προσδοκία της ελπίδας. 

Από τότε, η σελίδα γύρισε. Και η ανάγνωση έγινε περισσότερο δύσκολη, περισσότερο σκοτεινή, περισσότερο ομιχλώδης. 

Κάθε ψήφος στον επόμενο πρωθυπουργό, είναι ψήφος άρνησης και αποδοκιμασίας του προηγούμενου. Κάτι που σημαίνει ότι, η «πολιτική ηγεμονία» η οποία προκύπτει από τις κάλπες είναι θνησιγενής, και ανατροφοδοτεί μια κρίση από την οποία η χώρα αδυνατεί να εξέλθει, με όρους ρεαλισμού και ελπίδας. 

Όταν η άνοδος ενός κόμματος στην εξουσία δεν συνδέεται με θετική προοπτική, αλλά προκύπτει από τη διχαστική πόλωση, και την εκδικητική… τύφλωση της κοινωνίας να αντικαταστήσει τον ένα πρωθυπουργό-θύμα με τον επόμενο… (επίσης πρωθυπουργό-θύμα), επιτρέπει η ίδια να διαμορφωθούν και να εδραιωθούν οι συνθηκες για την υπονόμευσή της. 

Το ερώτημα ζωηρό και επίμονο: Πόσους πολιτικούς και κόμματα θα «καταπιεί» ακόμη η εθνική καταστροφή των Μνημονίων; Με μοναδική… υποψία γαλήνης, τη σκέψη ότι, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την ανατολή. Στο τέλος, το φως βρίσκει το δρόμο του. Και νικάει πάντα το σκοτάδι… 

Εφημ. "Αξία"
το είδαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.