Σελίδες

11 Νοεμβρίου 2017

Το Χριστόγραμμα ΧΡ σε αρχαιοελληνικά νομίσματα κλπ προ Χριστού... (μια απάντηση στους "περίεργους" ισχυρισμούς των νεοπαγανιστών)

Προσφάτως εντοπίσαμε την παρακάτω ανάρτηση σε ιστολόγιο αρχαιοελλληνικού ενδιαφέροντος την οποία μας έγραψε ο κ. Παναγιώτης Δαρίβας και την συνόδευσε με μερικές φωτογραφίες...

Πότε είπαμε εμφανίστηκε το σύμβολο του «εν τούτω νίκα»..?!! (Εικόνες) 

Χριστιανοι την βοηθεια σας ζητω. Μας μαθατε στο σχολειο οτι στις 27 Οκτωβρίου του 312 ο Μέγας Κωνσταντίνος είδε το όραμα του Σταυρού στον ουρανό και το θεϊκό πρόσταγμα «ἐν τούτῳ νίκα», για να νικήσει στη συνέχεια τον Μαξέντιο στη μάχη στην Μουλβία γέφυρα, έξω από την Ρώμη. Αυτο το εμαθα καλα, το εμπέδωσα, δεν ειχα αμφιβολια για την γνησιοτητα του θαυματος. 

Η παρακάτω ομως φωτο δειχνει ενα φλογοβολο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 - 404 π.Χ.), μεταξυ Αθηναιων και Σπαρτιατων. Δειτε ομως πως εχει το συμβολο του εν τουτω νίκα! Μηπως οι σπαρτιατες ή οι αθηναιοι ηταν χριστιανοι ή ειδαν οραμα και αυτοι πριν 800 χρονια περιπου;


Panagiotis Darivas
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ 


Κατόπιν τούτου κι εφόσον καλοπροαίρετα μας παρακάλεσε ο κ Δαρίβας και το ιστολόγιο που φιλοξένησε τις απόψεις του κάναμε μια μικρή έρευνα περί του θέματος και βρήκαμε τα κάτωθι:

Από το ιστολόγιο ΤΑΧΑΛΙΑ το εξής: 

....το σύμβολο ΧΡ αποτελούσε σε διάφορες εποχές και λαούς σύμβολο που αναφερόταν σε διαφορετικές θεότητες. Ενδεικτικά, για τους Έλληνες αποτελούσε σύμβολο του θεού Χρόνου. Για τους Αιγυπτίους σύμβολο του θεού Ώρου (Χαρού).

Ειδικότερα, για την πτολεμαϊκή σειρά νομισμάτων στην οποία αναφέρεστε, το σύμβολο ΧΡ χρησιμοποιείτο ως σημείο ελέγχου για την αυθεντικότητα του νομίσματος (πιθανόν χρηστόν = χρησιμοποιήσιμο, καλό). Πολλοί άλλοι συνδυασμοί γραμμάτων χρησιμοποιήθηκαν με αυτόν τον σκοπό την εποχή εκείνη (όπως χρησιμοποιούμε σήμερα διάφορα άλλα σημάδια, αριθμούς ή γράμματα), όπως ΑΑ, ΒΒ, ΔΔ κλπ.

Ενδεικτικά, ο αναγνώστης σας μπορεί να ενημερωθεί από το κλασικό "Τα νομίσματα του κράτους των Πτολεμαίων" του Σβορώνου ή το νεότερο Money in Ptolemaic Egypt: From the Macedonian Conquest to the End of the Third Century BC (http://books.google.gr/books?id=zIVw7l34fHkC).

Με εκτίμηση,

Ευθύμιος Μαυρογεωργιάδης
Θεσσαλονίκη

Επίσης βρήκαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα απάντηση στο ιστολόγιο Διαλογισμού αναζήτηση του αγαπητού μας φίλου ιστολόγου Μπαρμπανίκου:


Μεγάλοι πατέρες της Χριστιανοσύνης, σαν τον ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, έχουν αναφερθεί και σε αυτό το θέμα, και χωρίς υπεκφυγές και χωρίς περιστροφές έχουν παραδεχθεί, ότι το σύμβολο προϋπήρχε στο παρελθόν με άλλες σημασίες, που στη πράξη εφαρμογής της Χριστιανικής λατρείας, από τότε που υιοθετήθηκε και μετά, δεν είχε πλέον ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΊΚΤΥΠΟ.

Πράγματι το συγκεκριμένο σύμβολο είναι προχριστιανικό, και την Ελληνιστική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από Έλληνες μονάρχες των κρατών που προέκυψαν μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκειμένου να δείξουν στις μάζες που κυβερνούσαν, ότι η βασιλεία τους είναι η επιτυχής επαλήθευση κάποιου χρησμού ή ότι έλκουν την καταγωγή τους από κάποια μαγική ή και θεϊκή δύναμη.

Μικροπαραλλαγές του εν λόγω μονογράμματος, υπάρχουν σε τεράστιο βάθος χρόνου σε διάφορες θρησκείες, διαφορετικών λαών.

Στον Χριστιανισμό εισήχθηκε επίσημα από τον Μέγα Κωνσταντίνο, ως Μονόγραμα-Σύμβολο του ΧΡιστού, έγινε λάβαρο, όπου γύρω από το μονόγραμμα υπήρχε η ιστορική φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» και πέτυχε ΑΠΟΛΥΤΑ, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη χρήση είχε το σύμβολο στο παρελθόν. Από την ενέργεια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και μετά, το μονόγραμμα ταυτίσθηκε από τους Χριστιανούς σαν ένα από τα σύμβολα του Χριστιανισμού και η Χριστιανική Θρησκεία, έγινε η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ετσι χρησιμοποιήθηκε σαν Ελληνοχριστιανικό σύμβολο για ένα μεγάλο διάστημα από την χιλιόχρονη Ελληνορθόδοξη Αυτοκρατορία μας όπως όμορφα μας δείχνουν οι ιστορικά ακριβείς καλλιτεχνικές απεικονίσεις... 



Ελπίζω να σας βοηθήσαμε μιας και ζητήσατε την βοήθειά μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.