Σελίδες

2 Νοεμβρίου 2017

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ. Τα έχουν κάνει κι εδώ μπάχαλο!!!!

Με το καινούργιο ηλεκτρονικό εισιτήριο αν εισέρχεται για τα καλά στη ζωή μας, για τη μετακίνηση με ΜΜΜ, λίγοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη χρήση του, αλλά και στοιχεία, όσον αφορά τη διάρκειά του και τις υποχρεώσεις του επιβάτη.

Αναλυτικά:

Εφόσον έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο, είτε αυτό είναι το πολλαπλό εισιτήριο, είτε η ATH.ENA Card, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επικυρώνοντάς το κατά την πρώτη σας διαδρομή, οποτεδήποτε γίνει αυτή.

Η ισχύς του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινά με την πρώτη επικύρωσή του (και όχι με την φόρτιση) και πρέπει να το επικυρώνετε σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα στα οποία θα επιβιβαστείτε κατά την διάρκεια της ισχύος του.

Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και στο τραμ το ηλεκτρονικό εισιτήριο επικυρώνεται μόνο κατά την είσοδο στο όχημα στα μπλε επικυρωτικά, ενώ στο μετρό (γραμμές 1, 2, 3) το ηλεκτρονικό εισιτήριο πρέπει να επικυρώνεται και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τις πύλες των σταθμών. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τους σταθμούς πρέπει να γίνεται παρά το γεγονός ότι οι πύλες θα παραμείνουν ανοικτές στην περίοδο της ταυτόχρονης ύπαρξης χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η επικύρωση στα νέα επικυρωτικά μηχανήματα γίνεται ανέπαφα και μία φορά, περνώντας το πολλαπλό εισιτήριο ή την ATH.ENA Card σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον οπτικό αναγνώστη, που είναι τοποθετημένος στο μπλε επικυρωτικό και την πύλη και η θέση του συμβολίζεται με το σχήμα των 4 καμπύλων γραμμών. 

Αν το πολλαπλό εισιτήριο ή η ATH.ENA Card βρεθούν έγκυρες, στα μπλε επικυρωτικά ανάβει πράσινο. Αν ανάψει κόκκινο και δυσάρεστος βόμβος, αυτό σημαίνει είτε ότι το κόμιστρο έχει λήξει, είτε δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη διαδρομή ή το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί. 

Στην περίπτωση αυτή ο επιβάτης μετακινείται χωρίς νόμιμο τίτλο μεταφοράς. 

Οι πύλες ανοίγουν και μπορείτε να περάσετε. Αν δεν ανοίξουν, σημαίνει ότι η χρονική ισχύς του κομίστρου έχει λήξει ή δεν είναι το κατάλληλο για την συγκεκριμένη διαδρομή (π.χ. αεροδρομίου) ή το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί, οπότε ζητάτε την συνδρομή του Υπεύθυνου Σταθμού πιέζοντας το κομβίο που βρίσκεται στην πύλη.

Η οθόνη που υπάρχει και στα μπλε επικυρωτικά μηχανήματα και στις πύλες χρησιμεύει για να μας δίνει και πληροφορίες, όπως:
  • πόσο είναι το χρονικό υπόλοιπο στο ενεργοποιημένο εισιτήριό μας
  • πόσα εισιτήρια απομένουν αχρησιμοποίητα από πακέτο εισιτηρίων
  • πόση είναι η αποθηκευμένη αξία στην κάρτα μας.
Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο 

Για να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο η ιστοσελίδα της ATH.ENA Card παρουσιάζει  μερικά πραδείγματα. 

Παράδειγμα 1 

Έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό εισιτήριό σας (πολλαπλό ή κάρτα) με 5ήμερο εισιτήριο. Ο χρόνος ισχύος ξεκινά την στιγμή που το επικυρώνεται για πρώτη φορά. Μέχρι τη λήξη της χρονικής περιόδου των 5 ημερών, θα πρέπει να το επικυρώνετε κάθε φορά που ανεβαίνετε σε λεωφορείο, τρόλεϊ, τραμ και κάθε φορά που εισέρχεσθε και εξέρχεσθε από τις πύλες σταθμών του μετρό.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ολοκλήρωση και της τελευταίας διαδρομής δεν θα πρέπει να ξεπερνά την διάρκεια των πέντε 24ώρων (5 ημερών).
  • Αν η τελευταία σας διαδρομή δεν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, τότε
  • αν βρίσκεστε στο μετρό, δεν θα μπορέσετε να εξέλθετε από την πύλη.
  • αν βρίσκεστε σε λεωφορείο, τρόλλεϋ ή μετρό και τύχετε σε έλεγχο κομίστρου, τότε θα σας κοπεί πρόστιμο ή θα σας ζητηθεί να επικυρώσετε νέο εισιτήριο.
Παράδειγμα 2 

Έχετε φορτίσει το ηλεκτρονικό εισιτήριό σας (πολλαπλό ή κάρτα) ένα πακέτο 5 εισιτηρίων €1,40.

Στην πρώτη διαδρομή επικυρώνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριό σας και ξεκινά ο χρόνος των 90 λεπτών για το πρώτο εισιτήριο. Στην διάρκεια των 90 λεπτών κάθε φορά που αλλάζετε συγκοινωνιακό μέσο θα πρέπει να τηρείτε τους κανόνες επικύρωσης του μέσου.

Αν η τελευταία σας διαδρομή δεν ολοκληρωθεί στα 90 λεπτά, τότε θα πρέπει με δική σας μέριμνα να επικυρώσετε το δεύτερο από τα πέντε εισιτήρια αν βρίσκεστε σε λεωφορείο τρόλεϊ ή τραμ. Αν βρίσκεστε στο μετρό, το δεύτερο εισιτήριο θα επικυρωθεί αυτόματα κατά την έξοδό σας από τις πύλες.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Ο "Μεγάλος Αδερφός" θα μας παρακολουθεί παντού ....
Θα ξέρει την κάθε μας κίνηση....
Αν το έλεγες αυτό πριν από καμιά 20ετία.... ότι για να βγάλεις μια κάρτα στα ΜΜΜ θα χρειαζόσουν τον ΑΜΚΑ δηλαδή έναν αριθμό που περιέχει απόρρητα προσωπικά δεδομένα (μέχρι και υγείας) για τον καθένα μας θα σε περνούσαν για τρελό...

2 σχόλια:

  1. Φάτε κομμουνιστικό τρόπο μεταφοράς. Πότε πας, που και απο πού.
    Και όταν θα δώσουν το τσιπάκι, θα έρθει και θα δέσει με την αναλογική μπάντα της τηλεόρασης (το λεγόμενο white spaces).
    Καλή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεις απολυτο δικιο....
    Γι αυτο οφείλαμε να κανουμε εστω ενα σχολιο επι του θεματος και με αφορμη το σχολιο σου το προσθεσαμε....

    σε ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.