Σελίδες

30 Νοεμβρίου 2017

ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Οι “φιλελεύθεροι” είναι μαχαιριά στο κορμί της Μέρκελ 

Γράφουν οι
Παναγιώτης Αποστόλου και
Χρήστος Χατζηαναστασίου
της “Ελλήνων Πολιτείας”

Ο λαϊκισμός πέθανε, ζήτω το γερμανικό μοντέλο διακυβέρνησης! Κάπως έτσι θα έπρεπε να σχολιαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών η Γερμανία έπεσε μέσα στην ίδια παγίδα που η ίδια έχει στήσει στα κράτη μέλη της ΕΕ για δικά της οφέλη και όχι για την Ευρώπη που θα ήθελε κάθε Ευρωπαίος!

Οι Γερμανοί έχουν φτάσει να ζουν ημέρες, περίπου όμοιες με τις ημέρες  λίγο μετά το κραχ του 1930, αλλά και τη γένεση του τερατουργήματος Χίτλερ!

Ωστόσο, το σημερινό γερμανικό Σύνταγμα έχει τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες, που σε καμία περίπτωση εκείνη η εποχή δεν μοιάζει απόλυτα με τη σημερινή!

Γι΄ αυτό, κακώς τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αναφέρονται σε ακυβερνησία, γιατί η γερμανική βουλή συνεδριάζει κανονικότατα και υποδηλώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι, δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τον γερμανικό λαό! 

Η Μέρκελ βρίσκεται σε πανικό… 

Όμως, συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την ίδια την Άγκελα Μέρκελ και το κόμμα της, αφού δεν μπορούν πια να έχουν εκείνα τα πολιτικά οφέλη του παρελθόντος, καθώς, μετά από τόσα χρόνια, της ίδιας στην Καγκελαρία, οι Γερμανοί έχουν καταλάβει ότι η χώρα τους παίζει ξεκάθαρα το παιχνίδι των τραπεζιτών και της βιομηχανικής ελίτ!

Έτσι, αναζήτησαν μια άλλης μορφής διακυβέρνηση που θα τους παρέχει περισσότερη ασφάλεια και λιγότερα προνόμια για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στη χώρα! Και όταν λέμε αλλοδαπούς, εννοούμε τα πολυπληθή κύματα “μεταναστών-προσφύγων”, τα οποία όμως τροφοδότησαν οι ισχυρές δυνάμεις της Δύσης, πρωτίστως δε η Γερμανία!

Έτσι, το πρόβλημα της Γερμανίας είναι πολύ πιο σύνθετο από ότι πιστεύουν κάποιοι, καθώς οι Γερμανικές κυβερνήσεις από την ενοποίηση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας το 1990, έχουν επιβάλλει μια σειρά από οικονομικά μέτρα στήριξης, έτσι ώστε, να ανοικοδομηθεί η πρώην Ανατολική Γερμανία! 

Οι “Ελεύθεροι Δημοκράτες” ζητούν επί πίνακι το κεφάλι της Μέρκελ… 

Όπως επί παραδείγματι, πριν ακριβώς από 27 χρόνια, επιβλήθηκε μια κράτηση υπέρ της στήριξης της ανοικοδόμησης, ένα μέτρο το οποίο αν και προσωρινό τότε, έχει παραμείνει (κάπως όπως ο δικός μας ΕΝΦΙΑ) και δεν πρόκειται να καταργηθεί!

Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των “Ελεύθερων Δημοκρατών” οι οποίοι κατά κόρον αποτελούν την ισχυρή γερμανική μεσαία τάξη (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κλπ.)!

Μια μεσαία τάξη η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει δει, την αύξηση της συμμετοχής στην περίθαλψη κατά 15%, την μείωση των συντάξεων περίπου κατά 10%, την αύξηση του ορίου της ηλικίας για τη σύνταξη, την αποδυνάμωση των ελαστικών συμβάσεων εργασίας και την μείωση των κοινωνικών παροχών! Σε μια χρονική στιγμή, που οι αλλοδαποί, είτε κοινοτικοί είτε από άλλα κράτη δεν έχουν επιβαρυνθεί, αλλά ούτε έχουν στερηθεί διάφορα άλλα προνόμια!

Οι “Ελεύθεροι Δημοκράτες” (FDP - Φιλελεύθεροι) υπήρξαν επί δεκαετίες, ο αγαπημένος εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU – κεντροδεξιά) του κόμματος που ηγείται η Άγκελα Μέρκελ!

Ο 38χρονος Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων - FDP όμως, αμέσως μετά το θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Σεπτεμβρίου 2017 που έφτασε το 10,7%, ήταν εκείνος που αποφάσισε να κόψει τον ομφάλιο λώρο του κόμματός του με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ, μη επιτρέποντας να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία! Εκείνη τη νύχτα, η Άγκελα Μέρκελ έπαθε νευρικό κλονισμό!

Δεν είναι όμως, η οικονομική και μεταναστευτική πολιτική, οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της Μέρκελ και του Λίντνερ! Είναι και η εξωτερική πολιτική, αφού ο Κρίστιαν Λίντνερ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της Ρωσίας και του Βλαδιμίρ Πούτιν, αφού είχε ταχθεί κατά των οικονομικών κυρώσεων της Γερμανίας και υπέρ της αναγνώρισης της ρωσικής Κριμαίας!

Η γερμανική ελίτ εκνευρίζεται με τη Μέρκελ… 

Όμως, αυτός ο μη σχηματισμός νέας κυβέρνησης έχει εκνευρίσει την γερμανική ελίτ, η οποία εκτός από τον έλεγχο των 3/4 του παραγόμενου ΑΕΠ, έχει τώρα να αντιμετωπίσει και το τέρας της Ισλαμο-φοβίας και των Τζιχαντιστών!

Οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της Μέρκελ έχοντας δώσει μεγαλύτερη ώθηση σε θέματα οικονομικής πολιτικής και χρηματοοικονομικών μεγεθών ξέχασαν ότι υπάρχει και ένας λαός ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα στην δική του ανάπτυξη και όχι μόνο στη δημιουργία μηχανισμών στήριξης της ΕΕ,  μιας Ένωσης την οποία η Γερμανία επί δεκαετίες τώρα έχει υπό την κηδεμονία της! 

Προετοιμάζουν τον Σόϊμπλε… 

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής θα είναι εν δυνάμει ο νέος Καγκελάριος σύμφωνα με διάταξη του γερμανικού Συντάγματος δεδομένου ότι πολύ πιθανόν να μην έχουμε σχηματισμό Κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Με πολύ απλά λόγια, ο Σόϊμπλε βάζει τη Μερκελ στο ψυγείο, καθώς η οικονομική πολιτική που ο ίδιος επέλεξε, έχει αδειάσει τη Μέρκελ!

Ίσως, η αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης να είναι ένα καλοστημένο σχέδιο, με κάποια σημάδια συνομωσίας!

Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με βαρύ οπλισμό την άριστη γνώση της γερμανικής αγοράς και με τη στήριξη των τραπεζιτών δεν θα εγκαταλείψει το μοντέλο ανάπτυξης που η γερμανική ελίτ έχει επιβάλλει! Έτσι, όλα δείχνουν πως το τέλος της Μέρκελ να είναι ακόμη πιο κοντά!

Βέβαια η Μέρκελ δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος, γι΄ αυτό που θέλει πλέον η γερμανική ελίτ, αρκεί βέβαια, να αλλάξει η ίδια τη στάση της στις πολιτικές λιτότητας και να κοιτάξει να διορθώσει τους κοινωνικούς δείκτες ενός λαού, ο οποίος ναι μεν έχει οφέλη από την ηγεμονική Γερμανία στην Ευρώπη, όμως η προτεραιότητά του είναι η ασφάλειά του και οι παροχές που μπορεί να του  προσφέρει ένα κράτος, που θέλει να γίνει ακόμη πιο ηγεμονικό έναντι των άλλων κρατών μελών της ΕΕ! 

Θα αναδιπλώσει την πολιτική της η Μέρκελ; 

Η Γερμανία δεν έχει καμία σχέση ούτε με αυτήν της Ένωσής της με την Ανατολική Γερμανία (1990), αλλά ούτε και με αυτήν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Η Γερμανία αποτελεί πλέον τον πυρήνα ασφάλειας της νέας παγκόσμιας ελίτ, τον παγκόσμιο αστυνόμο των αγορών και είναι βέβαιο ότι οι τραπεζίτες και τα κεφάλαια θα ήθελαν μια άλλη μετάβαση στην ομαλότητα!

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, η κόντρα Σόϊμπλε – Μέρκελ τώρα μόλις ξεκίνησε και όσο αυτό κι αν φαίνεται παράξενο στους αναγνώστες μας για την ώρα, ο πρώην Γερμανός Υπουργός των Οικονομικών, έχει μαζί του και τους τραπεζίτες αλλά και την γερμανική ελίτ!

Θα πρέπει λοιπόν η Μέρκελ να επιλέξει, το δρόμο των αριθμών ή τον δρόμο των αξιών;
Στη δεύτερη περίπτωση θα έχει σύμμαχο και τον Κρίστιαν Λίντνερ!!

Το Πολεμικό Ναυτικό εκπέμπει SOS

Σήμερα, το Πολεμικό μας Ναυτικό διατηρεί αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη δύναμη πυρός χάρη στον πολυάριθμο στόλο σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων που διαθέτει. Η κατάσταση αυτή όμως είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον αφού η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα για πολλά χρόνια με συνέπεια η Ελλάδα να προβαίνει σε ευρύτατες περικοπές που περιλαμβάνει φυσικά τον τομέα της άμυνας. Το ΠΝ από το 2020 και ύστερα θα διαθέτει πολεμικά (ΤΠΚ, Φ/Γ, Υ/Β, Α/Γ, βοηθητικά κ.λπ.) που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τα 30-40 έτη σε υπηρεσία χωρίς προοπτική άμεσης αντικατάστασης. 

Τα μόνα σύγχρονα και με ορίζοντα μπροστά τους σκάφη, μετά του 2025, θα είναι τα υποβρύχια της κλάσης Παπανικολής, οι πυραυλάκατοι κλάσης Ρουσσέν, τα περιπολικά της κλάσης Μαχητής και το πλοίο γενικής υποστήριξης Προμηθέας. Τα υπόλοιπα πλοία του στόλου πολύ απλά δεν έχουν μεγάλο μέλλον, όσο σκληρό και αν ακούγεται.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2025 η εκσυγχρονισμένη φρεγάτα Κουντουριώτης, το υπερπολύτιμο εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο Ωκεανός και οι εκσυγχρονισμένες πυραυλάκατοι κλάσης Λάσκος θα είναι έκαστος… 47 ετών! Ας αναλογιστεί κανείς λοιπόν σε τι κατάσταση θα βρίσκονται τα υπόλοιπα μη εκσυγχρονισμένα πολεμικά όπως οι πυραυλάκατοι της κλάσης Καβαλούδης που θα αγγίζουν τα 45 έτη σε υπηρεσία, τα περιπολικά της κλάσης  Asheville, τα υποβρύχια της κλάσης Γλαύκος που εκσυγχρονίστηκαν αρχές της δεκαετίας του ’90 και θα είναι κοντά στο μισό αιώνα  σε υπηρεσία, τα υποβρύχια της κλάσης Ποσειδών και άλλα. Είναι βέβαιο ότι πολλά από αυτά θα έχουν αποσυρθεί πολύ νωρίτερα του 2025 χωρίς να αντικατασταθούν από νεώτερες σχεδιάσεις. 

Στο μεταξύ άλλα πολεμικά που έπρεπε ήδη να υποβληθούν σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού όπως οι φρεγάτες της κλάσης Ύδρα, τα αρματαγωγά της κλάσης Ιάσων, τα ναρκοθηρευτικά της κλάσης Hunt και τα περιπολικά τύπου Osprey 55/56, αφήνονται να απαξιωθούν πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων όπως θα δούμε παρακάτω. Ο ελληνικός στόλος φρεγατών διαθέτει το λυπηρές προνόμιο να διατηρεί σε υπηρεσία σκάφη που φέρουν ακόμη περιστρεφόμενο εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων (το 70% των φρεγατών) ενώ κανένα μεγάλο πολεμικό δεν διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκου με πολυβόλο ή ελαφρύ πυροβόλο για την εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών. Η αντιμετώπιση επίσης των τορπιλών στηρίζεται ακόμη στο απαρχαιωμένο σύστημα Nixie. 

Για να αντιληφθεί κανείς περαιτέρω την κατάσταση του στόλου αρκεί να γνωρίζει ότι υπηρετούν ακόμη πετρελαιοφόρα, ρυμουλκά και παράκτια περιπολικά που πλησιάζουν τα 60 έτη σε υπηρεσία! Οι αντικαταστάτες αυτών είναι απλά ανύπαρκτοι. Η απόκτηση νέου υλικού για τα επόμενα χρόνια, περιορίζεται σε δύο νέες πυραυλακάτους κλάσης Ρουσσέν που θα αντικαταστήσουν σε υπηρεσία τρία παλαιότερα σκάφη του τύπου S148 καθώς και τεσσάρων εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών P-3 που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που προορίζονταν για το Πολεμικό Ναυτικό. 

Σε εποχή τρομακτικών εξελίξεων στο ναυτικό αγώνα, με μη επανδρωμένα σκάφη και αεροσκάφη, με κάθετους εκτοξευτές, εξελιγμένα συστήματα αυτοπροστασίας και οπλικά συστήματα αυξημένης ακρίβειας και φονικότητας, το μέλλον του ΠΝ διαγράφεται δυσοίωνο με τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό να απουσιάζει αδικαιολόγητα.

Εικόνα 1. Ραντάρ ναυτιλίας τύπου SIMRAD εγκατεστημένο σε ΤΠΚ κλάσης Καβαλούδης.
Πάραυτα, γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια εκ των έσω που περνάει συχνά απαρατήρητη. Μιλούμε για τα στελέχη του ΠΝ που παρά τις μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν πλην όμως της άριστης κατάρτισης, παράλληλα με την εκτέλεση των απαιτητικών καθηκόντων τους, προχωρούν σε μικρούς εκσυγχρονισμούς που στόχο έχουν τη βελτιστοποίηση διαδικασιών συντήρησης, επιτήρησης και λειτουργίας συστημάτων. Τέτοιοι εκσυγχρονισμοί μεταξύ άλλων είναι η τοποθέτηση ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων, δευτερευόντων ραντάρ ναυτιλίας και συστημάτων ελέγχου και διάγνωσης βλαβών.

Εικόνα 2. Εκτοξευτές πυραύλων Harpoon που αντικατέστησαν πυραύλους Exocet σε ΤΠΚ κλάσης Καβαλούδης
Σοβαρές προσπάθειες έχουν γίνει επίσης για να διατηρηθεί αξιόμαχος ο γερασμένος στόλος των ελικοπτέρων τύπου ΑΒ212 (ηλικίας περίπου 35 ετών!) με την εγκατάσταση διαφόρων συστημάτων όπως πρότυπου τακτικού συστήματος και αισθητήρων καθώς και οπλισμού. Ακόμη και αύξηση της φονικότητας του οπλισμού παλαιών σκαφών έχει γίνει με την τοποθέτηση σε παλαιές πυραυλακάτους εκτοξευτών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας (όμως από το υπάρχον απόθεμα και όχι νέας κατασκευής) προς αντικατάσταση παλαιών υπο-τρι/διπλάσιας εμβέλειας πυραύλων. 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε αξιωματικούς όπως ο Πλωτάρχης Μαϊράγκας, που ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επιτυχή αντιμετώπιση των πάσης φύσεως τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την ενεργοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη των πλέον σύγχρονων υποβρυχίων στο Αιγαίο, της κλάσης Παπανικολής και του Ωκεανός που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα. Ομοίως αξίζει να αναφερθεί η ανάπτυξη και εγκατάσταση σε κανονιοφόρο και στο μέλλον σε άλλα πλοία του στόλου, με ελάχιστο κόστος, ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πλατφόρμας-πλοίου (Integrated Platform Management System, IPMS), του λεγόμενου EPOPSIS, από τον τότε Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Μιχαλόπουλο. 

Άλλες προσπάθειες γίνονται επίσης από στελέχη του ΠΝ στο Κέντρο Αυτοματοποίησης Συστημάτων Μάχης Ναυτικού (ΚΑΣΜΝ), στις συντηρήσεις και στην εκπαίδευση των στελεχών. Υπάρχουν πολλά ακόμη επώνυμα ή ανώνυμα στελέχη που δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο για να κρατήσουν τα πλοία αξιόμαχα, αλλά και να τα βελτιώσουν σε κρίσιμους τομείς.

To ότι δεν αναφέρονται στο άρθρο, για ευνόητους λόγους, δεν σημαίνει ότι η δουλειά που κάνουν δεν είναι τόσο σημαντική, το αντίθετο. 

Εικόνα 3. Ραντάρ ναυτιλίας τύπου SIMRAD εγκατεστημένο σε κανονιοφόρο.
Οι παραπάνω φιλότιμες προσπάθειες και συχνά πρωτοβουλίες των στελεχών καθυστερούν το αναπόφευκτο, δηλαδή την γήρανση των μεσών, όμως δεν μπορούν να αποσοβήσουν την επιτακτική ανάγκη της αντικατάστασης με νεώτερα μέσα. Με τον αμυντικό προϋπολογισμό να βαίνει συνεχώς μειούμενος ενώ οι επιχειρησιακές ανάγκες αυξάνονται και η συμμετοχή της χώρας σε ένα ναυπηγικό πρόγραμμα να αποκλείεται, η απόκτηση μεταχειρισμένου υλικού είναι απαραίτητη όσο ποτέ. 

Το κριτήριο απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού πλην του αυτονόητου, δηλαδή του κόστους, είναι το κριτήριο της ομοιοτυπίας συστημάτων και της ευκολίας υποστήριξης. Υπάρχει όντως τέτοιο υλικό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ΠΝ. Φρεγάτες όπως της ολλανδικής κλάσης Karel Doorman που εκσυγχρονίστηκαν πολύ πρόσφατα θα γίνουν διαθέσιμες στις αρχές της 2ης δεκαετίας αφού τα Ναυτικά της Ολλανδίας και του Βελγίου σχεδιάζουν να έχουν σε υπηρεσία μέχρι τότε τον αντικαταστάτη τους. Τα τέσσερα αυτά σκάφη της κλάσης, αν αποκτηθούν, αυτομάτως διπλασιάζουν τον αριθμό των φρεγατών που διαθέτουν συρόμενο σόναρ που μέχρι σήμερα φέρουν μόνο οι φρεγάτες της κλάσης Ύδρα με συνέπεια να αυξάνονται κατακόρυφα οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες του στόλου. 

Εικόνα 4. Ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας της Miltech εγκατεστημένος σε κανονιοφόρο.
Παρομοίως, ναρκοθηρευτικά κλάσης Hunt που υπηρετούν στο Βασιλικό Ναυτικό ή πληθώρα Ιταλικών σκαφών υποστήριξης, θα αποσυρθούν στο άμεσο μέλλον. Αντίστοιχα γίνεται λόγος για διαθέσιμα ελικόπτερα Seahawk από τις ΗΠΑ κατάλληλα να αντικαταστήσουν τα ΑΒ212 και να αυξήσουν τις δυνατότητες επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Οι ανάγκες σε νέο και μεταχειρισμένο υλικό είναι τεράστιες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί καμία ευκαιρία ειδάλλως, την επόμενη δεκαετία, ο πολεμικός στόλος της Ελλάδας με την λαμπρή ιστορία, θα συρρικνωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό και μαζί με αυτών οι δυνατότητες προάσπισης των συμφερόντων της χώρας.

Για την ΠΤΗΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ, από D–Mitch (λογαριασμό twitter Naval Analyses‏ @D__Mitch), διαχειριστή του NAVALANALYSES.BLOGSPOT.COM

πηγή

Το βαρύ ολίσθημα του κ. Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε δημόσια ποιος έδωσε στον πρεσβευτή στο Ριάντ απόρρητες πληροφορίες. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τεράστιες ευθύνες καθώς όφειλε να αποτρέψει τον άπειρο και αδαή κ. Τσίπρα. Οι ερασιτεχνισμοί και οι ασυναρτησίες των κυβερνώντων προκαλούν ζημιά που μπορεί να εκτείνεται πολύ πέραν της κυβερνητικής τους θητείας.

Γράφει ο Δημήτρης Κούρκουλας

Αυτό που συνέβη στη δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία είναι πρωτοφανές. Ο έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε δημόσια ποιος έδωσε στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ ορισμένες απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες. Η αποκάλυψη έγινε μάλιστα με την ανάγνωση αποσπάσματος τηλεγραφήματος ειδικού χειρισμού (δηλαδή του υψηλότερου επιπέδου απορρήτου). Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η δημοσιοποίηση της πηγής εκθέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο το άτομο που έδωσε πληροφορίες στον πρεσβευτή και, εν πάση περιπτώσει, υπονομεύει την δυνατότητα της χώρας να προστατεύει όσους ενημερώνουν διπλωματικούς και άλλους υπαλλήλους. 

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και για τον υπουργό Εξωτερικών: όφειλε να αποτρέψει τον άπειρο και αδαή Πρωθυπουργό από ένα τόσο σοβαρό ολίσθημα εξηγώντας του τι σημαίνει τηλεγράφημα «ειδικού χειρισμού» αλλά κυρίως επισημαίνοντας την ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της ελληνικής διπλωματίας. Αναρωτιέμαι ποιος ηλίθιος θα αποτολμήσει πλέον να δώσει απόρρητη πληροφορία σε έλληνα διπλωμάτη αφού θα ξέρει ότι μπορεί να τον καρφώσει δημόσια ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ή ο Πρωθυπουργός της χώρας. 

Δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος με υπερβάλλοντα ζήλο και πρωτοφανή τυπολατρία αντιμετώπισε την κατάθεση απόρρητων εγγράφων από την αντιπολίτευση, τα οποία σε τελευταία ανάλυση δεν έθεταν σε κίνδυνο κανένα εθνικό συμφέρον, ενώ ολιγώρησε να επαναφέρει στην τάξη τον παρεκτρεπόμενο Πρωθυπουργό. 

Είναι γεγονός ότι κατά τη διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή την διαδικασία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία δημοσιοποιήθηκαν απόρρητα έγγραφα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. Η αρχή της τήρησης της νομιμότητας αποτρέπει, κατ’ αρχήν, τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η διαβάθμιση εγγράφων γίνεται πολλές -αν όχι τις περισσότερες- φορές, όχι με στόχο την διαφύλαξη κρατικού συμφέροντος ή την προστασία κάποιων ατόμων αλλά κατά τρόπο καταχρηστικό για την απόκρυψη παρανομιών της διοίκησης ή της πολιτικής ηγεσίας. Η αρχή της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας του εθνικού συμφέροντος από την μια μεριά και η αρχή της διαφάνειας και του δικαιώματος ενημέρωσης από την άλλη είναι οι δύο, εν πολλοίς αντικρουόμενοι, άξονες που καθορίζουν το πλαίσιο της συζήτησης που συνεχίζεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς ως προς τα όρια της προστασίας του απορρήτου. 

Υπάρχει όμως μια περίπτωση όπου η τήρηση του απορρήτου πρέπει να είναι απόλυτη και η παραβίασή του πρέπει κατά την άποψή μας να τιμωρείται αυστηρότατα: όταν η αποκάλυψη μιας πληροφορίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πρόσωπα που παρέχουν στις ελληνικές αρχές απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες. Είναι γνωστή η τραγική περιπέτεια του ελληνοαμερικανού αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Στίβεν (Σταύρου) Λάλα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 14 ετών από την αμερικανική δικαιοσύνη όταν έγινε αντιληπτό ότι παρέδιδε απόρρητα έγγραφα στην Ελλάδα. Η αποκάλυψη της κατασκοπευτική του δράσης προήλθε κατά πάσαν πιθανότητα από εσφαλμένους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς. 

Η προστασία των πηγών που αξιοποιεί κάθε χώρα είτε μέσω των μυστικών της υπηρεσιών είτε μέσω του διπλωματικού της δικτύου είναι χωρίς αμφιβολία ύψιστης σημασία. Οποιοδήποτε σφάλμα, ακόμα και αν προέρχεται από αμέλεια, θέτει σε κίνδυνο τις «πηγές» και υποσκάπτει την αξιοπιστία της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δυσμενές για την εξωτερική μας πολιτική αφού μειώνονται οι πηγές άντλησης πληροφοριών. 

Θα ανέμενε κανείς ότι τα συλλογικά όργανα των διπλωματικών υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών θα προβούν στις απαραίτητες παραστάσεις για να επισημάνουν το απαράδεκτο ολίσθημα της πολιτικής ηγεσίας που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής διπλωματίας. Η ζημιά που επέρχεται από τους ερασιτεχνισμούς και τις ασυναρτησίες των κυβερνώντων προκαλούν παρενέργειες που μπορεί να εκτείνονται πολύ πέραν της κυβερνητικής τους θητείας. Με άλλα λόγια ακόμα και όταν τους ξεφορτωθούμε, θα πληρώνουμε και στον τομέα της διπλωματίας, τα σπασμένα. 

το είδαμε ΕΔΩ

Ο Turk stream για τον Ερντογάν κατεβάζει μόνο μπελάδες και για την Ευρώπη μόνο Σιβηρικό ψύχος.

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφο στην Ευρώπη
«μακριά από τον Turk stream θα υποστείτε κυρώσεις»

Μόλις ανακοινώθηκε η επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα για εκβάθυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως διατείνονται κάποιοι, αμέσως επισημάναμε δια επανειλημμένης αρθρογραφίας μας ότι η επίσκεψη αυτή έχει ΕΙΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ σε σχέση με την διέλευση του  Turk stream από την Δυτ. Θράκη – Μακεδονία.

Και αναρωτηθήκαμε: θα το επιτρέψουν οι ΗΠΑ.
Μέσα σε 20 μέρες ήρθε η απάντηση από την Αμερική. 
Αμερικανός Αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ είναι εναντίον του ‘Turkstream’ 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία που διαμέσου του Εύξεινου Πόντου κατευθύνεται στην Τουρκία και από εκεί επεκτείνεται στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής γραμματέας του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων του Κράτους, Τζον Μακάρικ.

Το έργο των 1.100 χιλιομέτρων του ‘Turkstream’ προορίζεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μέσω τεσσάρων παράλληλων γραμμών.

Υπολογίζεται ότι τα 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα φθάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα υπόλοιπα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διατεθούν για οικιακή χρήση της Τουρκίας.

Η Ρωσία αποστέλλει σήμερα φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω του ‘Blue Stream’ και των διαβαλκανικών αγωγών.»  Νοέμβριος 29, 2017. 22:03 (Στοιχεία από dailysabah.com) 
The Hellenic Information Team 

Ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί σε λίγα 24 ωρα στην Αθήνα ιδιαίτερα φορτισμένος  την στιγμή που διεξάγεται δίνη στις ΗΠΑ που αφορά αυτόν και το οικογενειακό του περιβάλλον για το θέμα της παραβίασης του Ιρανικού εμπάργκο.

«Ερντογάν σε πανικό από τις “ρουκέτες” Ζαράμπ από τις ΗΠΑ!»
«Ο Ζαράμπ άρχισε να πυροβολεί! Έδωσε το πρώτο όνομα Τούρκου υπουργού που « τα πήρε»  
Π. Καρβουνόπουλος 30/11/2017 http://www.militaire.gr/ 

Στο Αιγαίο μέχρι να έρθει …αν έρθει; o κ. Ερντογάν θα γίνεται ως συνήθως το κάτσε – έλα να δεις.

Η νεοθωμανική ελίτ έχει μεγάλο άλγος διότι πέραν από αυτό που διαφημίζουν για ενεργειακή επάρκεια και S-400  υπάρχει η άλλη πλευρά της αλήθειας πέραν της δραματικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Και η αλήθεια είναι ότι οι  Ρώσοι θα φτάσουν το αγωγό αυτόν μέχρι σε ένα σημείο περιμένοντας αν θα επιτρέψει η ΕΕ την διέλευση του από Ευρωπαϊκές χώρες. 

«Ο αγωγός Turk Stream έφτασε ήδη στην  τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ),  μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο υπεράκτιων γραμμών στα ρωσικά ύδατα, σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο και την Gazprom …  

Ωστόσο, η Ρωσία δεν θα προχωρήσει περαιτέρω στην  κατασκευή του Turk Stream , μέχρι η ΕΕ να αποφασίσει τι θα πράξει» , δήλωσε  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.» https://www.pentapostagma.gr/   8 Νοεμβρίου 2017 

Όμως αντί για την ΕΕ αποφασίζουν οι ΗΠΑ για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και της στέλνουν ΣΗΜΕΡΑ τελεσίγραφο « μακριά από την Τουρκία».

«μακριά από τον Turk stream θα υποστείτε κυρώσεις» 
«ότι νέο ενεργειακό project έρχεται πέραν του Turk stream  από την Ρωσία θα υφίσταται κυρώσεις»  
«Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο dailysabah.com ότι «δεν βλέπει τη δυνατότητα ο σχεδιαζόμενος από τη Ρωσία αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream II  στη Γερμανία να κατασκευασθεί ποτέ.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων του Κράτους, Τζον Μακάρικ δήλωσε ότι εάν γίνει συμφωνία μεταξύ της Gazprom με ευρωπαίους προμηθευτές, θα πρέπει να εξετασθούν τα «περιγράμματα της συμφωνίας, πριν αποφασισθεί εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός  Nord Stream είναι ένα πολιτικό σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην εκτροπή των υφιστάμενων ροών μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη και θα στερούσε την Ουκρανία από τις πληρωμές διαμετακόμισης.»
(Στοιχεία από dailysabah.com) 
The Hellenic Information Team 

Ο Turk stream για τον Ερντογάν κατεβάζει μόνο μπελάδες και για την Ευρώπη μόνο Σιβηρικό ψύχος

Βάλθηκαν όλοι να ερεθίσουν τον Σουλτάνο και την πολύφερνη νύφη των ενεργειακών να την πληρώσει η απογυμνωμένη από τα μνημόνια και αξιολογήσεις Ελλάδα.

Φυσικά και αυτό είναι μέσα στα  ΒΡΩΜΕΡΑ σχέδια που προαποφασίστηκαν πριν χρόνια για την ευρύτερη περιοχή μας.

Ένα αόρατο χέρι δένει όλα τα γεγονότα και συμπληρώνεται το γεωπολιτικό ψηφιδωτό πριν την ανάφλεξη και την διάλυση μιας γειτονικής μας χώρας.
Το προφητευόμενον φυγεί αδύνατον.

Με Πίστη και Ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Έλληνες από Ελλάδα και Κύπρο ερευνητές ανακάλυψαν το γονίδιο που «μπλοκάρει» τη λευχαιμία

Περίπου έναν χρόνο μετά την παρουσίαση της πρωτοποριακής μεθόδου που ανακάλυψαν για την καταπολέμηση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και του Ινστιτούτου Gurdon του πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας, επικεφαλής των οποίων είναι Έλληνες ερευνητές, είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα πρώτα –θαυμαστά- αποτελέσματα. 

Η εφαρμογή της μεθόδου που πιστοποίησαν πριν λίγους μήνες, ανέδειξε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο μπορεί να καταστρέψει τα λευχαιμικά -καρκινικά- κύτταρα, δίχως να επιφέρει βλάβες στον υγιή ιστό, τα υγιή κύτταρα του αιμοποιητικού συστήματος, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις της θεραπευτικής αγωγής. Επί της ουσίας, ο εντοπισμός του γονιδίου METTL3, το οποίο διαθέτει τις «οδηγίες» για το «μηχανισμό» που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου, θα «μπλοκάρει» την εξέλιξη της νόσου, προσφέροντας νέους ορίζοντες στους επιστήμονες και μέγιστη ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν εναγωνίως ένα μέλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Η επαναστατική έρευνα που άνοιξε το δρόμο 

Η επαναστατική έρευνα, η οποία στηρίχθηκε στη μέθοδο που ανακάλυψε και γνωστοποίησε μέσω του protothema.gr τον Οκτώβριο του 2016 η ερευνητική ομάδα του Cambridge, έδωσε στο φως έναν μη αναμενόμενο θεραπευτικό στόχο για την αντιμετώπιση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (ΟΜΛ), ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τη θανατηφόρα ασθένεια. 

Η έρευνα σε όλο της το φάσμα, που δημοσιεύεται και επισήμως στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ως μία από τις πέντε σπουδαιότερες των τελευταίων ετών, δείχνει ότι το γονίδιο METTL3 είναι αναγκαίο για την διατήρηση και εξέλιξη της λευχαιμίας, αφού χρησιμοποιεί ένα -άγνωστο μέχρι σήμερα- μηχανισμό ελέγχου γονιδίων γνωστών για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του καρκίνου. Η φαρμακευτική αγωγή που θα εξελιχθεί με βάση την παραπάνω, κομβικής σημασίας, ανακάλυψη, θα στοχεύει στο «μπλοκάρισμα» του μηχανισμού που αναπτύσσει το συγκεκριμένο γονίδιο, αυξάνοντας σε υψηλό ποσοστό τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών και στην κατακόρυφη άνοδο της ποιότητας ζωής τους. 

Ο Δρ Tony Kouzarides, επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Gurdon του πανεπιστημίου του Cambridge δήλωσε στο protothema.gr: «Χρειαζόμαστε απελπιστικά νέες θεραπείες για ΟΜΛ και αυτό μας οδήγησε στο να βρούμε γονίδια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρούς θεραπευτικούς στόχους. Ταυτοποιήσαμε με επιτυχία ότι το ενζυμο METTL3 είναι ένας από αυτούς. Η έρευνά μας δίνει ισχυρά κίνητρα σε φαρμακευτικές εταιρείες να δημιουργήσουν φάρμακα που μπλοκάρουν το METTL3, ακολουθώντας μία νέα θεραπευτική οδό για την αντιμετώπιση της ΟΜΛ». 

Τι είναι η οξεία μυελογενής λευχαιμία 

Η Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία, είναι μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου του αιμοποιητικού συστήματος που προσβάλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, οδηγεί σε πολύμηνη χορήγηση ισχυρών χημειοθεραπευτικών σχημάτων και μακροχρόνια διαμονή στο νοσοκομείο. Η ασθένεια αυτή αναπτύσσεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, υπερισχύοντας αριθμητικά των υγειών κυττάρων και οδηγεί σε επικίνδυνες λοιμώξεις και αιμορραγικά επεισόδια. 

Δυστυχώς, οι παρούσες θεραπείες της ασθένειας δεν έχουν αλλάξει για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, με λιγότερο από έναν στους τρεις ασθενείς να επιβιώνει ύστερα από πολύμηνή προσπάθεια. Η νέα μέθοδος και ο εντοπισμός του γονιδίου METTL3, στοχεύουν να ανατρέψουν τα παραπάνω στοιχεία και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση όχι μόνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, αλλά όλων των τύπων, καθώς ο εντοπισμός των γονιδίων που οφείλεται η εξέλιξη και ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, είναι πλέον εφικτός.


Για την ανακάλυψη καινούργιων θεραπευτικών στόχων, οι ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την επαναστατική τεχνολογία CRISPR/Cas9 βρίσκοντας νέες γενετικές αδυναμίες των λευχαιμικών κυττάρων. Κάνοντας πειράματα σε πειραματόζωα (ποντίκια) και ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε μια λίστα 46 γονιδίων, πολλά από τα οποία είναι σημαντικά για την επεξεργασία και τροποποίηση του RNA (RNA modification/editing). Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το γονίδιο METTL3, το «μπλοκάρισμα» του οποίου παρουσίασε μία από τις πιο ισχυρές επιδράσεις στην ανάπτυξη των λευχαιμικών κυττάρων. Πολύ σημαντικό εύρημα, επίσης, ήταν ότι το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του γονιδίου METTL3, δεν επηρέαζε καθόλου τα υγιή κύτταρα, καθιστώντας τη λειτουργία του γονιδίου έναν πολλά υποσχόμενο αντικαρκινικό στόχο. 

O Δρ Κωσταντίνος Τζελέπης, επικεφαλής ερευνητής και ειδικός στη χρήση της τεχνολογίας CRISPR, δήλωσε στο protothema.gr: «Αυτή η έρευνα αποτελεί τη συνέχεια των πολλά υποσχόμενων αποτελεσμάτων που δημοσιεύσαμε πέρσι. Καταφέραμε με επιτυχία να εκθέσουμε έναν καινούργιο μηχανισμό ρύθμισης γονιδίων, μέσω τροποποίησης του RNA, ο οποίος χρησιμοποιείται από τα λευχαιμικά κύτταρα για την ανάπτυξη και επιβίωση τους. Ανακαλύψαμε ότι το μπλοκάρισμα του METTL3 και της μεθυλίωσης που αυτό προκαλεί στο RNA, σταματά την έκφραση ενός σημαντικού σετ πρωτεϊνών, γνωστών για την καρκινική λειτουργία των λευχαιμικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν πως ένα φάρμακο που θα μπλοκάρει την μεθυλίωση που προκαλεί το METTL3 στο RNA, μπορεί να έχει ισχυρή δράση εναντίων της ΟΜΛ, χωρίς καμία επίδραση στα υγιή κύτταρα».

Ο Δρ Γιώργος Βασιλείου, αιματολόγος και συν-επικεφαλης της έρευνας από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger του Cambridge, μιλώντας στο protothema.gr, τόνισε: «Η ΟΜΛ είναι μια τρομακτική ασθένεια που προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ οι κύριες θεραπείες οδηγούν σε απογοητευτικά ποσοστά επιβίωσης. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο και να ψάξουμε καινούργιες βιολογικές λειτουργίες για να βρούμε νέες θεραπείες για την ΟΜΛ. Η στρατηγική μας στέφθηκε με επιτυχία, αφού ανακαλύψαμε ότι το ένζυμο METTL3 ελέγχει την ασθένεια με ένα μη αναμενόμενο μηχανισμό, κατάλληλο για φαρμακευτική στόχευση. Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες που θα αυξήσουν τα επίπεδα επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των πασχόντων με ΟΜΛ».

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της μεγάλης αυτής ανακάλυψης; Ο κόσμος, η ανθρωπότητα, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο «στοίχημα». Την επιβίωσή της. Κάθε νέα μεθοδολογία, κάθε νέα ανακάλυψη, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η έρευνα της ομάδας του Cambridge, επικεφαλής της οποίας είναι Έλληνες, γεγονός που πρέπει να τονίσουμε, καθώς έχει τη σημασία του, ανοίγει νέους ορίζοντες στην καταπολέμηση της μάστιγας των τελευταίων δεκαετιών. Παράλληλα ωστόσο, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες ανακαλύψεις, καθώς ο άνθρωπος γνωρίζει και μαθαίνει τα μυστικά της φύσης, ενώ διδάσκεται από το μεγαλείο της. 

Η δε ανακάλυψη ενός γονιδίου που μπορεί να «μπλοκάρει» την Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία, μία από τις πλέον επιθετικές και επίπονες καρκινικές παθήσεις, δίχως να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα, δημιουργεί ελπίδα στους ασθενείς, αλλά και ένα γόνιμο έδαφος αισιοδοξίας στην επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια και να προσφέρουν υπηρεσίες -κυριολεκτικά- ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη. 

πηγή

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. ΑΘΩΟΣ ΠΑΜΨΗΦΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ HOT SPOT.

Αθώος παμψηφεί κρίθηκε σήμερα από το διαρκές στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ο Υπολοχαγός Μιλτιάδης Τοκατλίδης, ο οποίος δικαζόταν για την άρνησή του να γίνει υπηρέτης των παράνομων μεταναστών. Ο Αρχιλοχίας Ευάγγελος Φώτης έλαβε αναβολή για να δικαστεί για την ίδια αιτία στις 6 Φεβρουαρίου 2018.

Η ιστορική αυτή απόφαση των γενναίων δικαστών αποτελεί καίριο πλήγμα στο πολιτικό καθεστώς, γιατί ανοίγει τον δρόμο σε όλους τους Στρατιωτικούς να αρνούνται να υπηρετήσουν στα λεγόμενα hot spot. 

Έξω από το στρατοδικείο καθ' όλη την διάρκεια της κρίσιμης δίκης ήταν συγκεντρωμένο μεγάλο πλήθος Πατριωτών για να συμπαρασταθεί με Ελληνικές σημαίες και συνθήματα στους δικαζόμενους Στρατιωτικούς. Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Υπολοχαγό κατά την έξοδό του από το στρατοδικείο με ζητωκραυγές και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Θερμά συγχαρητήρια στους λεβέντες Στρατιωτικούς, στους ψυχωμένους Έλληνες που ήταν έξω από το στρατοδικείο, αλλά και στους έντιμους στρατοδίκες για την ορθή απόφαση που έλαβαν.

(μας εστάλλει με μήνυμα από τον κ. Δ. Βαλασίδη)

Ελληνοαμερικανικές ενεργειακές σχέσεις

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Αν δεν ήμασταν σίγουροι για τις εξελίξεις των ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον θα ξεκαθάριζαν οριστικά το όλο πλαίσιο. Βέβαια γνωρίζουμε ότι η κοινοπραξία ExxonMobil – Total – Ελληνικά Πετρέλαια διεκδικεί δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν το μέγεθος της Πελοποννήσου για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό των σχέσεων μας. Αλλά γενικότερα βλέπουμε όλο και καλύτερα ότι τα αμερικανικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα ελληνικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα το οποίο δημιουργεί μια νέα δυναμική. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από ενεργειακά αποθέματα και δεν θέλει να είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Κατά συνέπεια ενδιαφέρεται να αναπτύξει τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή αυτά που ανήκουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έτσι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο λόγω τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στη γέφυρα μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πεδίο δράσης, η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο.

Υπάρχουν λοιπόν πολλά σημεία πάνω στα οποία μπορούμε να θεμελιώσουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις, αφού ακολουθούν και κοινή στρατηγική. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρξει και πολιτική βούληση απελευθερωμένη από καθυστερημένες ιδεολογίες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ράδιο Λασίθι, 30/11/2017  ΕΔΩ

Ο "ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ" ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ...

Γράφει ο Bougas

Δυστυχώς, ο Νεοέλληνας προτίμησε το βόλεμα και τον παρτακισμό και τον ωχαδελφισμό αδιαφορώντας για την πατρίδα, το έθνος, τις ιδέες, τις αξίες, τα ιδανικά, τα υψηλά ιδεώδη.

Μιλάω για τον ουδέτερο Νεοέλληνα…δεν μιλάμε για τα λαμόγια και τους συνειδητούς προδότες. Ο τυπικός, ο έτσι ο Έλληνας, ο ψηφοφόρος του Τσίπρα που ψήφισε Τσίπρα μήπως καταφέρει να κοροϊδέψει την Ευρώπη κι όταν δεν τα κατάφερε είπε «τουλάχιστον να μην χάσουμε κι αυτά που έχουμε. Και το κάτι είναι καλύτερο απ το τίποτα. Ας συνεχίσουμε το παπατζιλίκι και δεν μπορεί ..κάπου θα βγει». 

Έτσι σκέφτηκε και ο Σύριζα, ως μέσοι Έλληνες, έτσι σκέφτηκε και ο μέσος ψηφοφόρος. Αυτός ο Έλληνας της ουδετερότητας και της μετριότητας, ο χλιαρός με την ανατολίτικη κουτοπονηριά και την ευρωπαϊκή παιδεία και ελάχιστα από τα αρχαιοελληνικά στοιχεία τι μπορεί να κάνει;;;

Mήπως και η ίδια η νεοελληνική ταυτότητα είναι εξόχως προβληματική και γι αυτό και δεν μπορεί να αντέξει στις καταστάσεις; Δηλαδή λίγο από δω, λίγο από κει, λίγο Ευρώπη, λίγο Ανατολή, λίγο Χριστός, λίγο Απόλλωνας, λίγο αι δόξαι αι αρχαίαι, ο χρυσούς αιώνας, το κλέος των προγόνων κτλ, λίγο καμιά ευρωπαϊκή επιδότηση, λίγο κανενα iphone, λίγο συνωμοσιολογία με τις κακές παγκόσμιες δυνάμεις που μας επιβουλεύονται γιατί όπως και να το κάνουμε είμαστε και μεις περιούσιοι, και κυριως καθένας τα συμφέροντα του, πάντα με πονηριά, πάντα με καπατσοσύνη. Μήπως μιλάμε για μια κατάσταση που στήθηκε αρπακολλατζίδικα;

To ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα υπό διάλυση δεν φταίει κανένας εξωγενής παράγοντας, οι εξωγενείς παράγοντες πάντα υπήρχαν και πάντα έκαναν την δουλειά τους. Κι η Ατλαντίδα, κι η Βαβυλώνα και η Περσία και η Ρώμη μετέπειτα την ίδια δουλειά κάνουν με τη σημερινή Νέα Τάξη Πραγμάτων. Τα μέσα αλλάζουν.

Έξω στην κοινωνία όσοι μιλάνε για ρήξεις και ανατροπές θεωρούνται γραφικοί και ανεδαφικοί. Ο Παλαιός με απόλυτους όρους έχει δίκιο που τους βρίζει όλους. Ο κόσμος κοιτάει πώς να ζήσει, την οικογένεια του, τα λεφτάκια του να σώσει, την περιουσιούλα του, καθένας τον μικρόκοσμο του και την καθημερινότητα του. Ποιος θα θυσιαστεί σε όλα τα επίπεδα για την αναγέννηση του Ελληνισμού; Ποιος τρελός θα βρεθεί; Αυτά είναι τα νοητικά μοντέλα επί του θέματος που κυριαρχούν σήμερα.

Κάποτε οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν… θες από μύηση σε μυστήρια, θες από φιλοδοξία, θες από τυχοδιωκτισμό, θες από βλακεία στην οποία τους έσπρωχναν κάποια ιερατεία που δεν θυσιάζονται ποτέ… πάντως θυσιαζόντουσαν. Πέθαιναν στο πεδίο των μαχών ή προτιμούσαν την φτώχεια, την δυστυχία και τις κακουχίες από την υποταγή.

Σήμερα ποιος Έλληνας είναι έτοιμος να πεθάνει στο πεδίο της μάχης γιατί και για ποιόν;
Ποιος θα προτιμήσει την δυστυχία για την ελευθερία; Kαι για ποια ελευθερία εντός του κόσμου φυλακή-Μάτριξ;

Όσο για τη νέα γενιά δεν το συζητάμε καν, τα παιδιά μέχρι 20 χρονών είναι σε άλλες σφαίρες. Πραγματικά δεν τους απασχολεί τίποτα απ όλα αυτά.

Πρώτα απ όλα πρέπει να κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας και μετά οτιδήποτε άλλο, τους τραπεζίτες, τις παγκόσμιες ελίτ, τους Εβραίους, τους καπιταλιστές, τις μυστικές εταιρείες και τις μυστικές υπηρεσίες, την διεθνή κεφαλαιοκρατια, την τεχνοκρατία και την τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τάξεις των πραγμάτων, την παγκοσμιοποίηση, τους κρόνιους, τους άτλαντες, τους νεφελίμ, τους άρχοντες του κόσμου φυλακή, τους εξαδιάστατους, τους ερπετοειδείς και λοιπές αντεθνικές δυνάμεις.

Παλιότερα οι Έλληνες δεν σκεφτόντουσαν έτσι… σκεφτόντουσαν τι μπορούσαν να κάνουν αυτοί. Ακόμα και το 40, αν και θύματα των αγγλικών στοών ουσιαστικα, δεν σκέφτηκαν πόσο κακιά ήταν η Γερμανία αλλά πως έπρεπε να ανταποκριθούν οι ίδιοι στις περιστάσεις.

Δυστυχως οι καιροί είναι πολύ παρακμιακοί, μπορούν να συγκριθούν μόνο με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την πτώση του Βυζαντίου. Η πτώση των ελληνιστικών χρόνων (οι βάρβαροι του Καβάφη) είναι πολύ λάιτ για τα σημερινά δεδομένα.

Υπάρχει επαναστατική ιδεολογία ελληνοκεντρική;
Μπορεί να πραγματωθεί πολιτικά είτε με ορθόδοξο είτε με ανορθόξο τρόπο;
Μπορεί όλο αυτό το αμάγαλμα ιδεών, καταστάσεων, διαδικασιών, εάν είναι υπαρκτό ως ιδεολογία και όχι σκόρπιες δοξασίες, να σχηματοποιηθεί σε μια ενιαία και τουλάχιστον κατά τις βασικές αρχές ομόνοη κίνηση;

Αυτή η όποια νέα ιδεολογία μπορεί να αποτελέσει ικανή κοσμοθέαση για την ελληνική φυλή που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής; Αυτό δεν κρίνεται από το αν γίνεται αποδεκτή από άτομα 70 ετών αλλά αν μπορεί να γίνει αποδεκτή από άτομα 15 ετών.

Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό 5000-7000 άτομα ώστε να πάει την Ελλάδα μπροστά με επαναστατικές μεταρρυθμίσεις ή και καθολική επανάσταση που το είναι το πλέον ενδεδειγμένο ιστορικά;

Τα υπόλοιπα 9-10 εκατομμύρια απαθών, αδιάφορων, παρτάκηδων ωχαδελφιστών Νεοελλήνων θα τους στηρίξουν ή θα αρχίσουν την τρελίτσα; Ακόμα και τα πιο απολυτάρχικα καθεστώτα δεν μπορούν να σταθούν επί μακρώ χωρίς λαϊκή συναίνεση. 

EΣΤΩ ότι γίνεται η μεγάλη ανατροπή έχει η Ελλάδα του σήμερα τις οικονομικές, επιστημονικές, στρατιωτικές, τεχνολογικές, πολιτικές και διπλωματικές δυνατότητες ώστε να λειτουργήσει ανεξάρτητα σε ένα ενοποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον που παίρνει τη μορφή τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο τεχνοοικονομικού ιμπέριουμ;

AYTA TA EΡΩΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ Ή ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ.

Το κείμενο υπογραφει ο Μπουγάς,τακτικός σχολιαστης του μπλόγκ του Εργοδότη... 

πηγή
το είδαμε ΕΔΩ

Η εθνική τραγωδία

Ακόμα και σήμερα ο νομοταγής Έλληνας Πολίτης δεν αντιλαμβάνεται ότι, κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να μας νικήσει όταν είμαστε ενωμένοι, για έναν κοινό και ξεκάθαρο σκοπό – ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος, από τη εκδίωξη όλων εκείνων των συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας. 

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

«Ο επιστήμονας, στο μέτρο που παράγει επιστημονικό έργο, αποτελεί παράγοντα πολιτισμικής διαμόρφωσης – επιδρώντας θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη της κοινωνικής δομής. Λόγω αυτού του ρόλου του, δεν μπορεί να υπαινίσσεται και να επικαλείται την ουδετερότητα της επιστήμης, μένοντας έξω από τη διαμόρφωση του εκάστοτε κοινωνικού γίγνεσθαι. Ο επιστήμονας, ειδικά τη στιγμή μία μεγάλης κρίσης, οφείλει να τολμήσει να αποτελέσει τον ισχυρό βραχίονα για το ξεπέρασμα της, εκφραζόμενος ελεύθερα σε όλα τα επίπεδα, τολμώντας καλοπροαίρετα ακόμη και λάθη – ασχέτως του κοινωνικού και επαγγελματικού κόστους του που πολλές φορές ίσως είναι τεράστιο» 

Υπενθυμίζουμε ξανά πως σε ολόκληρη τη διάρκεια της κρίσης, από το ξεκίνημα της το 2009 έως σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει υποφέρει λόγω των ουσιαστικών προβλημάτων της οικονομίας της, καθώς επίσης των ασυμμετριών της Ευρωζώνης, χωρίς φυσικά να τα υποτιμούμε, αλλά από μία σειρά λανθασμένων αποφάσεων – αφενός μεν των εκάστοτε κυβερνήσεων της, αφετέρου των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

Μεταξύ πολλών άλλων, όπως ήταν η μη αλληλέγγυα στάση της Γερμανίας πριν την υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, η αδιαφορία της ΕΚΤ, καθώς επίσης η παθητικότητα της κυβέρνησης, όταν η Ελλάδα μπορούσε να επιβάλλει την αναδιάρθρωση του χρέους της πριν ακόμη μεταφερθεί από τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες στους Ευρωπαίους Πολίτες, δεν δόθηκε καμία σημασία στο βασικό χρονοδιάγραμμα της καταπολέμησης μίας κρίσης – σύμφωνα με το οποίο στο πρώτο έτος λαμβάνονται όλα μαζί τα κατάλληλα μέτρα, στο δεύτερο ωριμάζουν, ενώ στο τρίτο αρχίζουν να αποδίδουν, έτσι ώστε να μην προλάβει να χαθεί η στήριξη της κοινωνίας, να εξαϋλωθούν οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις των Πολιτών, να γκρεμιστούν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων κοκ.

Οι ευθύνες στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο των δανειστών αλλά, επίσης, των ελληνικών κυβερνήσεων – αφού αυτές αποφάσισαν να μην προβούν σε αναβολή πληρωμών, υπέγραψαν μέτρα που δεν ήταν ορθολογικά (ανάλυση), εφάρμοσαν λανθασμένα όσα οι ίδιες συμφώνησαν, παλινδρομούσαν, συμμετείχαν στο έγκλημα του PSI, ενώ σπατάλησαν ανεύθυνα όλο το χρόνο που είχαν στη διάθεση τους. Υπεύθυνοι είναι ασφαλώς και οι Πολίτες, αφού η ανοχή είναι συνώνυμη με τη συνενοχή – ενώ αρνούνται να αντιληφθούν το αυτονόητο: το ότι εάν δεν βοηθήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και τη χώρα τους, δεν θα το κάνει κανένας άλλος.

Σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μετά τα μέσα του 2013, η Ελλάδα οδηγήθηκε στο τέλμα – βάλτωσε, μη έχοντας πλέον καμία δυνατότητα διαχείρισης της κρίσης με δικά της μέσα, καθώς επίσης με δικές της πρωτοβουλίες.

Έκτοτε έχει επιλεχθεί η κυλιόμενη χρεοκοπία της, η καθυστέρηση ουσιαστικά του θανάτου της οικονομίας της, η οποία συνεχώς επιδεινώνει τα προβλήματα της – ενώ λυμαίνονται τη χώρα τόσο οι εγχώριες, όσο και οι ξένες συμμορίες, θυμίζοντας μας το ρητό «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Όσον αφορά τώρα τις ελληνικές κυβερνήσεις, αφενός μεν είναι όλο και χειρότερες, αφετέρου κάνουν συνεχώς τα ίδια πειράματα, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα – παρά το ότι η συμπεριφορά αυτή είναι ο ορισμός της ανοησίας.

Φυσικά δεν έχει καμία κυβέρνηση μετά το 2009 την ουσιαστική στήριξη των Ελλήνων οι οποίοι, αφού πέρασαν τα τρία πρώτα χρόνια, έπαψαν εντελώς να αντιδρούν – γεγονός που δεν οφείλεται στην κοινωνική «κατάθλιψη» ή στις συνέπειες της. Όπως είχαμε αναφέρει, οφείλεται σε έναν βαθιά ριζωμένο ατομικισμό, τον οποίο το σύστημα καλλιέργησε με επιτυχία επί σειρά δεκαετιών – χωρίς να εξαιρεί δυστυχώς τους νέους που έχουν πλέον «απονεκρωθεί» εντελώς (άρθρο).

Ακόμα και σήμερα δε, ο νομοταγής Έλληνας Πολίτης δεν αντιλαμβάνεται ότι, κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να μας νικήσει όταν είμαστε ενωμένοι, για έναν κοινό και ξεκάθαρο σκοπό – ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος, από τη εκδίωξη όλων εκείνων των συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας. Η αιτία είναι κυρίως το ότι, η ένωση και η συλλογικότητα προϋποθέτουν, έστω σε ένα βαθμό, το συμβιβασμό και την αναγνώριση του άλλου, ως άξιου σεβασμού – δεδομένο που προσκρούει δυστυχώς στην κλασική ελληνική έκφραση «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;».

Ο ατομικισμός μας είναι επίσης αλληλένδετος με μία πρωτοφανή έλλειψη παιδείας, καθώς επίσης με μία συλλογική αυταπάτη/ουτοπία – όπου δυστυχώς το σύστημα μεγαλούργησε, μέσω του ατελέστατου εκπαιδευτικού μας συστήματος. Επίσης μέσω των διατεταγμένων ΜΜΕ, τα οποία επί δεκαετίες έτρεφαν τους θεατές, τους ακροατές και τους αναγνώστες τους με σκουπίδια – δημιουργώντας στρατιές «λοβοτομημένων» οι οποίοι, μετά από μία τελική πλύση εγκεφάλου, απλά αναπαράγουν άθλια στερεότυπα και σαθρά πρότυπα, ενώ είναι ανίκανοι για συνδυαστική σκέψη και για απλή λογική.

Σαν να μην έφταναν δε τόσα λάθη, η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών αναμένουν και λατρεύουν όποιον ηγέτη θα τους υποδείξει το δικό του σωστό – όντας ανίκανοι ή αρκετά βολεμένοι για να σκεφτούν από μόνοι τους. Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι χαρισματικοί ηγέτες απομυθοποιούνται, εξευτελίζονται και «αποκαλύπτονται» καθημερινά, το ηρωικό Ελληνικό Έθνος ανέχεται στωικά έναν «αρχηγό», ο οποίος τον εξαθλιώνει συστηματικά, λέγοντας του ανερυθρίαστα άπειρα ψέματα – αντί να είναι αυτόνομο και να δρα συλλογικά επειδή έχει πεισθεί ότι, χωρίς ηγέτες θα έλθει το χάος, ενώ ο Πολίτης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το κατάντημα της χώρας του.

Μέσα από όλα αυτά η Ελλάδα, η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, ενώ μερικές δεκαετίες πριν δεν δίστασε να πολεμήσει εναντίον των πανίσχυρων ναζιστικών στρατευμάτων, έχει εξελιχθεί στη μεγάλη ντροπή της Ευρώπης – ενώ η αριστερά στο όνειδος της ευρωπαϊκής, αφού δεν διστάζει πλέον να εφαρμόσει άκρως νεοφιλελεύθερα προγράμματα, παρά το ότι γνωρίζει πως δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας.

Πόσο μάλλον όταν έπεσαν ήδη οι «τίτλοι τέλους» στη χώρα μας, χωρίς όμως να πτοούνται οι Πολίτες της – οι οποίοι παρακολουθούν αμέτοχοι την τραγωδία τους, σαν να αφορά κάποιους άλλους. Συνεχίζουν άλλωστε να περιμένουν την επόμενη ελεημοσύνη της Ευρώπης, παρά το ότι δεν είναι ούτε ανάπηροι, ούτε παράλυτοι, ούτε ανήμποροι – θεωρώντας ορισμένοι επαναστατικά τα άρθρα που προσπαθούν μάταια να τους αφυπνίσουν! Κάποιο άλλοι τώρα πιστεύουν πως δεν μπορεί να επιλεχθεί η αναβολή πληρωμών (εάν δεν επιτευχθεί η διαγραφή τουλάχιστον του 50% του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους), επειδή το 80% του πληθυσμού δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο και δεν γνωρίζει τα επακόλουθα της – γεγονός που σημαίνει πως επιμένουν να βρίσκουν σαθρές δικαιολογίες, για να μην αναγκασθούν να κάνουν οτιδήποτε.

Φοβούμενοι ουσιαστικά τα άδεια ράφια των Σούπερ Μάρκετ, την έλλειψη βενζίνης ή τα νοσοκομεία χωρίς γάζες, επιλέγουν το ξεπούλημα της χώρας τους, τη μεταφορά πολύ μεγαλύτερων χρεών στα παιδιά τους, τη ληστεία της περιουσίας τους, τις προσχηματικές συντάξεις, τους μισθούς πείνας, τις χρεοκοπίες, τις στρατιές των ανέργων, τη μαζική μετανάστευση, την υποδούλωση κοκ. –  με τη μονότονη δικαιολογία πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, χωρίς να συνειδητοποιούν πως η κατάληξη θα είναι η ίδια, με την ειδοποιό διαφορά όμως ότι, θα έχουν χάσει προηγουμένως τα πάντα.

Συμπερασματικά λοιπόν οι κυβερνήσεις λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις ή εφαρμόζουν αυτές που τους επιβάλλονται υποτακτικά, ενώ οι Πολίτες δεν παίρνουν καμία απολύτως απόφαση, κανένα ρίσκο, σιωπούν και δεν αντιδρούν, ψάχνοντας ο καθένας χωριστά τις δικές του λύσεις, ακόμη και εκτός των πλαισίων της νομιμότητας – οπότε λειτουργούν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που συμπεριφέρεται η πολιτική τους ηγεσία.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, το να περιμένει κανείς πως η Ελλάδα θα ξεφύγει κάποια στιγμή από την κρίση, ότι δεν θα οδηγηθεί δηλαδή μέσα από ένα παράλληλο νόμισμα στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στη χρεοκοπία, ισοδυναμεί με την απόλυτη ουτοπία – με μία συλλογική ψευδαίσθηση τεραστίων διαστάσεων, η οποία θα πληρωθεί ίσως πάρα πολύ ακριβά. 

Analyst