Σελίδες

6 Νοεμβρίου 2017

Ραγδαίες εξελίξεις στην Σ.Αραβία: Συνελήφθησαν δέκα πρίγκιπες και 38 υπουργοί! - «Ετοίμαζαν πραξικόπημα» λέει ο βασιλιάς

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Απίστευτες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην Σαουδική Αραβία όπου απο χθες έχει ξεκινήσει μπαράζ συλλήψεων πριγκίπων, μελών της βασιλικής οικογένειας και υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς δείχνοντας ότι υπάρχει «ξεκαθάρισμα» στην πολιτική σκηνή του Ριάντ και πιθανότατα γεωπολιτική «στροφή» καθώς ο επικεφαλής της δυναστείας των Σοαύντ, βασιλιάς Salman έχει στραφεί προς την Μόσχα ενώ ξεφορτώνεται τα υπολείμματα της προηγούμενης βασιλείας του φιλοδυτικού και φανατικού ουαχαμπιστή Αμπντουλάχ. 

Λένε πως ετοιμάζονταν πραξικόπημα. Αν ναι, γιατί και πως και ποιοι είναι το ερώτημα, διότι αυτά πάντα συμβαίνουν όταν υπάρχουν «δυσαρέσκειες» εκτός της χώρας και όχι στο εσωτερικό της.

Έτσι λοιπόν ένα από τα πιο λαμπρά μέλη της οικογένειας των Σαούντ και από τους μεγαλύτερους μετόχους της Citi, της News Corp. και του Twitter και τακτικός καλεσμένος του αμερικανικού CNBC (έχει σημασία αυτό) ο πρίγκιπας Al-Waleed bin Talal, μαζί με άλλους 10 πρεσβύτερους πρίγκιπες και 38 υπουργούς συνελήφθησαν για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος με εντολή της νέα επιτροπής κατά της διαφθοράς της οποίας επικεφαλής είναι ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman.

Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά αεροπλάνα των βασιλικών μελών έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στο έδαφος while Royal princes’ private planes have been grounded.

Είναι σαφές ότι στο Ριάντ έχουμε ολική αλλαγή φρουράς καθώς μέσα στους συλληφθέντες/απλυθέντες βρίσκονται οι επικεφαλής της βασιλικής Εθνοφρουράς, Miteb Bin Abdullah, ο ΥΠΟΙΚ, Adel Fakeih και ο ναύραχρος Abdullah bin Sultan bin Mohammed Al-Sultan, διοικητής του βασιλικού σαουδαραβικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, η ανώτατη επιτροπή που έχει ως επικεφαλή των διάδοχο του θρόνου έχει απαγγείλει «κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος» και τους παύει από τα καθήκοντά τους.

Δώστε προσοχή τώρα! Ο al-Waleed bin Talal δεν είναι μόνο γνωστός για τις εμφανίσεις του στο CNBC αλλά και για τις συχνές συγκρούσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Διότι άλλο Ν.Τραμπ και άλλο ο αμερικανικός παράγοντας, καθώς είναι ένας πρόεδρος που το «βαθύ αμερικανικό κράτος» δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό και επιχειρεί με κάθε τρόπο να τον «εκθρονίσει» και ας είναι ο νόμιμος εκλεγμένος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το al Arabiya, παύθηκε ο Moteib Bin Abdullah, υπουργός της βασιλικής Εθνοφρουράς και ο πρίγκηπας Khalid bin Ayyaf είναι ο αντικαταστάτης του. Μια άλλη βασιλική εντολή δόθηκε για να παυθεί ο ΥΠΟΙΚ, Adel al-Faqieh, από τα καθήκοντά του και να αντικατασταθεί από τον Mohammed Al Tuwaijri.

Στην επιτροπή που προεδρεύει ο διάδοχος του θρόνου συμμετέχουν: Ο επικεφαλής της επιτροπής Έρευνας και Παρακολούθησης, ο επικεφαλής της Αρχής εθνικής καταπολέμησης στης Διαφθοράς και ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας.

Η εκκαθάριση που ξεκίνησε ο Σαουδάραβας βασιλιάς σημαίνει ότι τα τελευταία απομεινάρι του βασιλιά Αbdullah έχουν πλέον εξουδετερωθεί.

Όπως τονίζουν αναλυτές η βασιλιλή Εθνοφρουρά ελέγχονταν από την φατρία του προηγούμενου βασιλιά «και δεν είναι σα να αλλάζεις τον υπουργό πετρελαίου. Η κίνηση αυτή δεν θα μας εκπλήξει αν οδηγήσει σε περαιτέρω εκκαθάριση μέσα στην βασιλική οικογένεια» είπε αναλυτής του Geopolitical Futures.

Ο βασιλίάς Salman εξέδοσε εντολές αντικατάστασης και για τον Σαουδάραβα Α/ΓΕΝ Abdullah bin Sultan bin Mohammed Al-Sultan, ο αντικαταστάτης του θα είναι ο Fahd bin Abdullah Al-Ghifaili.

Με τις κινήσεις του αυτές ο βασιλιάς Salman παραμέρισε τους βασικούς αντιπάλους από την βασιλική οικογένεια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην μελλοντική βασιλεία του Mohammed bin Salman.

Πολλοί αναφέρουν ότι στην ουσία πρόκειται για μια αντιπραξικοπηματική ενέργεια καθώς κάτι ετοιμάζονταν στο Ριάντ μετά τις πολύ φιλικές επαφές του νυν βασιλιά με τον Β.Πούτιν στην Μόσχα. 

Ο βασιλιάς τους τελευταίους μήνες είχε «ξαναμοιράσει την τράπουλα» τοποθετώντας νέους ανθρώπους σε βασικά πόστα.

Η Ρωσία ανακηρύσσεται σε πρωταγωνιστικό παράγοντα στην Μέση Ανατολή μετά την στρατηγική της επικράτηση στην Συρία καθώς όλως οι χώρες της περιοχής επιχειρούν να «δέσουν» τα συμφέροντά τους με την Μόσχα και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Κρεμλίνο όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz al-Saud συνοδευόμενος από περισσότερα από 1000 άτομα ζήτησε από την Μόσχα την μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας προς αντιστάθμιση στο Ιράν.

Φυσικά στις ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου χαρούμενοι με όλα αυτά και πολλοί στο Ριάντ επίσης.
Kατά την επίσκεψη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοινώθηκε  από το δορυφορικό τηλεοπτικό σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya η προμήθεια από την Σαουδική Αραβία συστοιχιών του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400 Triumf, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Μετά την Τουρκία λοιπόν ακόμα ένας «στενός» σύμμαχος των ΗΠΑ προχωράει σε μια κίνηση που θα εξοργίσει το «βαθύ αμερικανικό κράτος» και όχι τόσο την κυβέρνηση Ν.Τραμπ που επί της  ουσίας δεν διαθέτει τον έλεγχο της υπερδύναμης.

Οι S-400 εξελίσσονται σε πολύ μεγάλη επιτυχία της ρωσικής βιομηχανίας και μάλιστα αποδειμνύονται και σημαντικό διαπραγματευτικό «χαρτί»

Ταυτόχρονα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)προχωρούν στην προμήθεια του ρωσικού υπερμαχητικού Sukhoi Su-35 πληρώνοντας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ενώ θεωρείται η συμφωνία αυτή ως προπομπός της ήδη ανακοινωθείσας – σε επίπεδο προθέσεων – συνεργασίας των δυο πλευρών για την ανάπτυξη ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Μάλιστα όπως λένε πηγές από το Ντουμπάι το συμβόλαιο των Sukhoi Su-35 θα αφορά μια μοίρα και αναμένεται να υπογραφτεί στο τέλος του έτους! 
«Θέλουν πολλά περισσότερα από μία μοίρα αλλά ο ακριβής αριθμός θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα πιθανότατα τον Νοέμβριο κατά την διάρκεια του air show στο Dubai» 

Στην ρωσική Αεροπορία μια μοίρα συνήθως αποτελείται από 12 μαχητικά.
Το Su-35 είναι ένα μαχητικό 4++ γενιάς super-maneuverable και εξοπλισμένο με πτερύγια κατευθυνόμενης ώσης.

Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 2,500 χλμ την ώρα και έχει εμβέλεια 3,400 χιλιομέτρων ενώ σε εμπόλεμη κατάσταση η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 1,600 χιλιόμετρα.

Τι πετυχαίνουν με αυτές τις αγορές οι σουνιτικές μοναρχίες; Επιχειρούν να αποσπάσουν την Ρωσία από την στρατηγική της συμμαχία με το Ιράν. Ένα Ιράν το οποίο όμως πάντοτε είχε αντίρροπα συμφέροντα με την Ρωσία στην περιοχή της Κασπίας.

Φυσικά οι Ρώσοι δεν είναι χαζοί για να εγκαταλείψουν το Ιράν αλλά ούτε και να πουν όχι στα «πετροδόλαρα» τα οποία και τα χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους και τα εξοπλιστικά τους.

Είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν μια μέση οδό καθώς η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να παίξουν τον μέγιστο ρόλο στην Μέση Ανατολή και να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αποδεχτούν ένα πολυπολικό σύστημα εξουσίας.

Στο μεταξύ όμως όλα αυτά θα προκαλέσουν κοσμογονικές αλλαγές μέσα στις ίδιες τις μοναρχίες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.