Μαζικές διαδηλώσεις πολιτών που ζητούσαν επιτακτικά την ένωση με την Ελλάδα |
ΑΞΙΟΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ η πλειοψηφία των Τριάκοντα της Βουλής η οποία 7η Απριλίου 2017, κατ’ απαίτηση των Τούρκων Κατακτητών, ψήφισε, εν υποταγή αυτοεξευτελιζόμενη, τον «Νόμο Ακιντζί», που απαγορεύει στα ελληνικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας την ετήσια ολιγόλεπτη επετειακή τιμητική αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950, παρέλειψε (επί του παρόντος) ν’ απαγορεύσει και την ετήσια δεκάλεπτη αναφορά στην Οκτωβριανή Ενωτική Εξέγερση του ’31.
Έτσι, κάτι άκουσαν χθες οι ελληνόπαιδες στα σχολεία, για την εθνική σκυτάλη των προγιαγιάδων και προπαππούδων τους:
ΤΑ 86ΧΡΟΝΑ σήμερα των Οκτωβριανών της Κύπρου.
Της εθνικο-λαϊκής εξέγερσης, το βράδυ της Τετάρτης, 21ης Οκτωβρίου 1931, για την απελευθέρωση από τον βρετανικό ζυγό και την Ένωση της μεγαλονήσου με τη μητέρα Ελλάδα.
– ΕΚΕΙΝΗ η αυθόρμητη, ασχεδίαστη, απρογραμμάτιστη παλλαϊκή έκρηξη.
– ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ την ανέκαθεν συσσωρευμένη ελληνική λάβα τής Αντίστασης και της Λευτεριάς.
– Η ΟΠΟΙΑ πυρπόλησε, αργά τη νύκτα εκείνης της Τετάρτης, Εικοσιμιά τ’ Οκτώβρη, το Κυβερνείο του Άγγλου Κυβερνήτη της Colony of Cyprus, σερ Ρόναλντ Στορρς.
– ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ λόφο των Αγίων Ομολογητών, όπου βρίσκεται σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Η Σ Α Ν ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ εκείνης της αυθόρμητης «λαμπρατζιάς της Ένωσης», νεαρές και νεαροί τότε, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας. Οι προπάπποι της σημερινής ελληνικής νεολαίας της Κύπρου.
– ΜΙΑ δυναμική γριά έριξε την πρώτη πέτρα στους αστυνομικούς του Κυβερνείου, μας έλεγε, μαθητής τότε, αυτόπτης και συνεργός, ο αείμνηστος καθηγητής μας, γιατρός και λογοτέχνης Κύπρος Χρυσάνθης.
– ΚΑΙ ο συμμαθητής του, έφηβος στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο ποιητής μας Κώστας Μόντης, εκφώνησε τον επικήδειο στον πρώτο νεκρό της εξέγερσης τον 17χρονο Ονούφριο Κληρίδη.
– ΚΑΙ ο μετέπειτα παγωτάρης της οδού Λήδρας, ο Ηράκλης, ήταν που σκαρφάλωσε κι ύψωσε τη Γαλανόλευκή μας επάνω στο Κυβερνείο, προτού το παραδώσουν στις φλόγες.
– ΜΑΖΙ τους κι ο παρασημοφορημένος στους Βαλκανικούς Απελευθερωτικούς Πολέμους του 1912-13 εθελοντής πολεμιστής Σάββας Τενίζης απ’ τον Στρόβολο. Με τη Γαλανόλευκη και τη σάλπιγγά του.
– ΚΑΙ ο Καρακούσιης απ’ την Έγκωμη, μ’ ένα χοιρομέρι απ’ την λεηλατημένη κουζίνα του Κυβερνείου στον θρόνο του Στορρς και το «έλα μάνα μου να δεις τον γιό σου 10 λεπτά Κυβερνήτη» που εκφώνησε εκεί. Για να του στοιχίσει μετά, 10 χρόνια στις φυλακές των Εγγλέζων…
ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ πραγματικότητα, η ιστορία μας είναι κατ’ ακρίβειαν μια μακρόσυρτη, ακανόνιστη, μα διαρκής, σκυταλοδρομία Εθνικής Αντίστασης.
Για τη Λευτεριά. Στην οποία, η κάθε επόμενη γενιά παραλαμβάνει τη σκυτάλη απ’ την προηγούμενη. Ή, άμα τύχει, απ’ την προ-προηγούμενη:
ΧΟΝΔΡΙΚΑ: Από τον Σαλαμίνιο Ονήσιλο του 499 προ Χριστού, μέχρι το 76% του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα εναντίον του Σχεδίου Ανάν του 2004, έως σήμερα. Έως αύριο και μεθαύριο κ.ο.κ.
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ σκυτάλη στα τέκνα των τέκνων μας. Διότι: «Χρόνια σκλαβκιές ατέλειωτες – τον πάτσον τζιαί τον κλώτσον τους. Εμείς τζιαμαί: Ελιές τζιαί τερατσιές πάνω στον ρότσον τους!», καθώς στιχούργησε για όλους τους αιώνες μας και για όλες τις γενιές ο Κώστας Μόντης.
apopseis.com
το είδαμε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.