Σελίδες

28 Οκτωβρίου 2017

Τα ψέματα των Ιταλών το 1940....

Ο Μουσολίνι βλέπει τα στρατευματά του να διαλύονται στο ύψωμα 731 κατά την περίφημη "Εαρινή επίθεση"
Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται προ των εκλογών, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το κυνήγι. 

Στο έπος του 1940-41 το Ίταλικό Έπιτελείο είχε αριστεύσει στο δεύτερο -στά ψεύδη κατά τή διάρκεια του πολέμου. 

Αλλά και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο είχαν διακριθεί στό άθλημα αυτό οι Ίταλοί. 
Όταν μιλούσαν γιά τις άπώλειες του έχθρού, ανέφεραν πολύ εξογκωμένους αριθμούς γιά νά τονώσουν τό ηθικό του στρατού τους. Ανέφεραν ότι από τό εχθρικό στρατόπεδο φονεύθηκαν 200 ή 3οο η 4οο με μόνιμη επωδό του ανακοινωθέντος: «εκ των ημετέρων ουδείς εφονεύθη». Τότε μιά άγγλική εφημερίδα, θέλοντας νά γελοιοποιήσει τά πολεμικά ανακοινωθέντα των Ίταλών, στην ίταλική επωδό των ανακοινωθέντων «έκ των ημετέρων ουδείς έφονεύθη» έπρόσθεσε: «Εγεννήθη μάλιστα ένας!».

Ψέματα είχαν έπαναληφθεί από τους Ίταλούς και στον πόλεμο της Ελλάδος μέ τήν Ιταλία τό 1940-1941. Ενώ οι άπώλειες των Ίταλών ήταν σημαντικές, παρόλο τόν άνισο σέ αριθμό ανδρών και όπλισμού μεταξύ Έλλάδος και Ίταλίας, τα ανακοινωθέντα του Ίταλικού Έπιτελείου περιείχαν όχι λίγες ύπερβολές. 

Τότε κυκλοφόρησε και ένας κακοηθέστατος και συκοφαντικός «μύθος» περί δήθεν δωροδοκίας των Έλλήνων πολιτικών και στρατιωτικών, γιά νά κάνουν προδοσία υπέρ των ίταλικών στρατευμάτων! Και συγκεκριμένα, νά μήν πολεμήσουν εναντίον τους!… Όμως εκείνοι τελικά πολέμησαν! 

Ό μύθος αυτός αναφέρεται στό «Ήμερολόγιο» του Ίταλού Υπουργού Εξωτερικών Τσιάνο και σέ άλλα «Απομνημονεύματα» Ίταλών στρατηγών της εποχής εκείνης. Όλοι αυτοί άντλούν τις… «πληροφορίες» τους από τήν ίδια πηγή’ από τόν ευρισκόμενο τότε στην Αλβανία Ίταλό άντιβασιλέα, τόν περιβόητο Τζιακομίνι. Αυτός όμως σέ δίκη πού έγινε αργότερα στή Ρώμη, μετά τήν πτώση του Μουσολίνι, τά διέψευσε. Υποστήριξε στην κατάθεση του ότι εξαπατήθηκε από τους πληροφοριοδότες του!

Ωστόσο οι κακοήθειες αυτές δέν διαψεύσθηκαν επισήμως. Και δέν διαψεύσθηκαν γιά νά δικαιολογηθεί η ήττα της Ίταλίας, ότι δηλαδή ή ίταλική στρατιωτική ηγεσία είχε πέσει θύμα της κακοήθειας αυτής και συνεπώς προσήλθε στον πόλεμο… απροετοίμαστη, αφού οι Έλληνες αξιωματούχοι δέν θά προέβαλλαν αντίσταση! Ωστόσο οι Ίταλοί στρατιωτικοί δέν άργησαν νά στείλουν κατά του όλιγάριθμου έλληνικού στρατού όλόκληρες ίταλικές στρατιές, άριστα έξοπλισμένες, όπως κατά την περίφημη εαρινή τους έπίθεση τόν Μάρτιο του 1941, οπότε και πάλι ηττήθηκαν!… 

Αυτά γιά τήν Ιστορία. Και γιά τά ψεύδη κατά τή διάρκεια του πολέμου. 

Ή σύνταξη 
περιοδικό “η Δράση μας” 
Τεύχος 532, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

για την αντιγραφή: ιστολόγιο “Αντέχουμε…”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.