Σελίδες

1 Σεπτεμβρίου 2017

Ας μιλήσουμε λοιπόν για δικαιώματα και φτώχεια στην Κίνα

Δεν μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα πόσο έγκυρα είναι τα στατιστικά στοιχεία που δηλώνει η Κίνα και αφορά την φτώχεια στη χώρα (Greek Statistics?), αλλά ένα άρθρο που εντόπισα στην Huffington Post και παρουσιάζει μετριοπαθή νούμερα (άρα τείνω να δεχθώ ότι δεν είναι κάποια μορφή προπαγάνδας) με εντυπωσίασε και με οδήγησε σε πολλές σκέψεις. 

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος 

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία των κινεζικών αρχών, στις φτωχές αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας υπάρχουν ακόμη κάποιες δεκάδες εκατομμύρια Κινέζων (3% του πληθυσμού), που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή, έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει κυβερνητικό πρόγραμμα που η επιτυχία και εφαρμογή του στηρίζεται από χιλιάδες κρατικά στελέχη (775.000 τον αριθμό παρακαλώ) που εστάλησαν επί τόπου, ώστε να εξαφανιστεί η φτώχεια από την Κίνα μέχρι το 2020. Η ετήσια εισοδηματική αύξηση αυτών των φτωχών ανθρώπων είναι της τάξης του 10,7%. 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι από το 2012 μέχρι το 2016, 14 εκατομμύρια Κινέζων ετησίως, εγκαταλείπουν την κατηγορία του διεθνώς αποδεκτού ορίου της ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει στόχο, η κινεζική κοινωνία στο σύνολο της, περί το 2020, να βρεθεί στην κατηγορία της ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΥΗΜΕΡΟΥΣΑΣ. 

Με τα ανωτέρω ως δεδομένα, ανακάλεσα ότι πρόσφατα έγινε προσπάθεια να περάσει ένα καταδικαστικό ψήφισμα για την Κίνα στην ΕΕ, με αιτιολογία την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μήπως όμως πρέπει να αποδεχθούμε όλοι μας ως Δόγμα, ότι η εξαφάνιση της Φτώχειας προηγείται όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων; 

Διότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται στα όρια της λιμοκτονίας και της απόλυτης ένδειας (ένα δολάριο την ημέρα σας θυμίζω…), ούτε Ελεύθερος είναι, ούτε η Ιδιοκτησία έχει νόημα (φάε πέτρες…), ούτε η Ελευθεροτυπία τον νοιάζει, ούτε η Ελευθερία του Λόγου ή των Ιδεών. 

Νομίζω λοιπόν, ότι οι Δυτικές μας κοινωνίες εμφανίζονται εξόχως υποκριτικές κατηγορώντας την Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν οι ίδιες δεν έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν μηχανισμούς εξαφάνισης της φτώχειας στην κοινωνία τους, όπως η Κίνα, εμπλέκοντας ενεργά πολύ κόσμο στην επίτευξη του στόχου. Όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα έπονται, αυτό νομίζω λέει και η λογική και η ηθική.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.