Σελίδες

2 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ "ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ" ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ; (μέρος 3ο)

συνέχεια από το 2ο μέρος

Γράφει η Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά 

Ποιος κρύβεται ή μπορεί να είναι η αφανής συντροφιά πίσω από τους αρθρογράφους ερευνητές και πίσω από τους μεγάλους σοβαρούς οργανισμούς, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΠΕ, HORG. Μήπως πίσω από αυτούς τους σοβαρούς οργανισμούς βρίσκονται αφανώς και άτυπα οι εμπορικές και καθόλου φιλανθρωπικές φαρμακευτικές εταιρείες, που για να μπορούν να συνεχίσουν την δράση και την ύπαρξή τους πρέπει να πληρώνουν πλαγίως και ανεπίσημα αυτούς τους σοβαρούς οργανισμούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους γιατρούς, τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους για να προωθούν και τα φάρμακα που δεν έχουν αποτέλεσμα, βλάπτουν την υγεία των ασθενών και διαλύουν την οικονομία της χώρας; 

Ναι!!! Να μπει εισαγγελέας και να διερευνήσει, γιατί δεν υπάρχει καταγραφή των ασθενών που έχουν καρκίνο στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία για τον καρκίνο στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει υπερδιάγνωση καρκίνου, γιατί δεν υπάρχουν άλλες ασθένειες πια, γιατί καταναλώνονται τόσα φάρμακα που δεν λειτουργούν για την θεραπεία του καρκίνου, γιατί πρέπει να παίρνουν οι μεσάζοντες χρήματα, τι όφελος έχουν στους ασθενείς και τι κινδύνους οι θεραπείες αυτές που προτείνουν; 

Επίσης, να διερευνηθούν οι εκθέσεις των παθολογοανατομικών εργαστηρίων και να διερευνηθεί, γιατί οι ογκολόγοι δεν αποδέχονται το μοριακό προφίλ του όγκου, η οποία είναι η πιο ακριβής εξέταση για διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία. Δεν την αποδέχονται, ενώ μέσα στο βιβλίο της Βιολογίας της τρίτης Λυκείου για όσους δίνουν εξετάσεις για εισαγωγή στα ιατρικά και συναφή επαγγέλματα, διδάσκεται ότι είναι η καλύτερη εξέταση για εξατομικευμένη θεραπεία, ώστε οι ασθενείς να μην παίρνουν περιττά φάρμακα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και να αποδεικνύεται ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Ο πόνος των γονέων που τα παιδιά τους κάνουν χημειοθεραπεία είναι μεγάλος και τα ποσοστά της πενταετούς επιβίωσης στα παιδιά με καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία δεν είναι τα επιθυμητά.

Τα ποσοστά επιβίωσης πέντε ετών στα παιδιά με καρκίνο, ναι, υπερβαίνουν εκείνα που παρατηρούνται στους ενήλικες. Η μεγαλύτερη επιτυχία στην αντιμετώπιση του καρκίνου των παιδιών μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των καρκίνων των ενηλίκων και των παιδιών. Περίπου το 90% των καρκίνων των ενηλίκων είναι καρκινώματα που προέρχονται από τον επιθηλιακό ιστό. 

Οι συνηθέστεροι καρκίνοι ενηλίκων είναι του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών και προέρχονται όλοι από κύτταρα σε κοιλότητες ή αδένες. Αντίθετα, οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου λευχαιμίες, λεμφώματα, σαρκώματα και καρκίνοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, κυρίως, νεοπλάσματα που προέρχονται από τον μη εκτοδερμικό ιστό, όπως ο μυελός των οστών, οι λεμφαδένες, τα οστά και οι μύες. 

Αυτή η διαφορά στον μικροσκοπικό τύπο επηρεάζει την ανάπτυξη του όγκου και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Η περίοδος λανθάνουσας κατάστασης για την πρόοδο σε επεμβατικό, μεταστατικό καρκίνο είναι σχετικά μεγάλη για καρκινώματα, σε ηλικίες 10 έως 30 έτη. Οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας έχουν μια περίοδο λανθάνουσας διάρκειας από 1 έως 10 χρόνια και πολλοί φαίνεται να προέρχονται από εμβρυϊκά "ατυχήματα". Για παράδειγμα, ιστολογικά, ο όγκος του νεφρού (Wilms) μοιάζει με τον ιστό του εμβρυϊκού νεφρού που κανονικά εξελίσσεται σε φυσιολογικό ώριμο νεφρικό ιστό από τη γέννηση ή την πρώιμη βρεφική ηλικία.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα μικροσκοπικά πανομοιότυπων καρκίνων σε ενήλικες και παιδιά είναι συχνά διαφορετικά. Η παιδική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία έχει ποσοστό επιβίωσης 5 ετών περίπου 83%. Σε ενήλικες κάτω των 65 ετών, η «ίδια» λευχαιμία έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από 5 έως 20%.

Τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των παιδιών σε σχέση με τους ενήλικες πιθανό να οφείλονται σε σημαντικές διαφορές στα μοριακά, κυτταρογενετικά και ανοσολογικά χαρακτηριστικά της ΟΛΛ σε ενήλικες και παιδιά. Για παράδειγμα, το χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας, ένα κυτταρογενετικό χαρακτηριστικό που συνδέεται με μια πολύ χαμηλή επιβίωση, υπάρχει στο 30 έως 40 τοις εκατό των ενηλίκων, αλλά λιγότερο από το 5 τοις εκατό των παιδιών.

Το γεγονός ότι ο καρκίνος κατά την παιδική ηλικία συμβαίνει στο πλαίσιο της ταχείας και μεγάλης ανάπτυξης τον διακρίνει, επίσης, από τον καρκίνο των ενηλίκων. Τα παιδιά που κάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία έχουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους και εμφανίζουν δεύτερους πρωτοπαθείς καρκίνους, στη ενήλικη ζωή. Μια ζωή που ποτέ δεν έχει ποιότητα.

Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος, αλλά με τη βελτίωση της θεραπείας (βιολογικές θεραπείες) υπήρξε μια δραματική αύξηση του πληθυσμού των επιζώντων. Το 1997, εκτιμήθηκαν 270.000 επιζώντες παιδικού καρκίνου. 95.000 από αυτούς ήταν κάτω των 20 ετών και το υπόλοιπο ήταν ενήλικες. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1 στα 810 άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών που έχουν ιστορικό καρκίνου και 1 στους 640 ενήλικες ηλικίας 20 έως 39 που έχουν τέτοιο ιστορικό.

Οι καρκίνοι παιδικής ηλικίας είναι, κυρίως λευχαιμίες, όγκοι του ΚΝΣ, όγκοι του εγκεφάλου και λεμφώματα. Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του παιδικού καρκίνου, αλλά συνολικά, το 78% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο θα είναι ζωντανό σε 5 χρόνια. Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα; Οφέλη στην επιβίωση έχουν παρατηρηθεί για τους περισσότερους τύπους καρκίνου παιδικής ηλικίας, αλλά τα μεγαλύτερα βήματα έχουν γίνει σε παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία για λευχαιμία. Παρόλο που τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί σταθερά από το 1975, ο καρκίνος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου των παιδιών.

Ναι κάποια παιδιά, πράγματι, τα καταφέρνουν, αλλά πώς; Έχει υπολογισθεί αυτό στις μελέτες; 

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Τα φάρμακα που χορηγούνται πρέπει να υπάρχει απόδειξη ότι δουλεύουν, μετά από την διεξαγωγή γενετικού και γονιδιακού ελέγχου και μοριακού προφίλ. 

Ο αυτοαποκαλούμενος Θάνος Επαχτίτης στρατιωτικός ιατρός (έτσι είπε κάπου), που, ποιος και πότε άραγε, δεν υπάρχει. Εγώ είμαι στρατιωτικός ιατρός, σκεφτείτε, συνάδελφός του και μου κρύβεται; Κάποιος άλλος είναι πίσω από αυτό το όνομα και πρέπει ο αρμόδιος εισαγγελέας να το διερευνήσει. Οι καταγγελίες και οι κριτικές πρέπει να γίνονται επώνυμα, όπως κι εγώ επώνυμα και υπεύθυνα παραθέτω τις απόψεις μου, ως γιατρός.

Και όπως η γη γυρίζει θα φωνάζω με όλη μου τη δύναμη: Και όμως οι χημειοθεραπείες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά τις συντηρούν, γιατί εξυπηρετούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η ώρα της κρίσης ήρθε και ας έχουν εξαφανισθεί τα αρχεία των ασθενών και ας έχουν πάρει φωτιά τα παθολογοανατομικά εργαστήρια σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Για την μνήμη όσων έχουν χαθεί από τον καρκίνο, με βάναυσο τρόπο, στον βωμό ή ασυνειδησίας ή άνομων συμφερόντων.

Οι ογκολόγοι δεν είναι μόνο χημειοθεραπευτές ή ακτινοθεραπευτές
Είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπεύσετε τον εαυτό σας από τον καρκίνο μόλις μάθετε τι προκάλεσε τον καρκίνο σας.

Να κάνετε ερωτήσεις στον ογκολόγο σας. Η υγεία και η ζωή σας εξαρτώνται από αυτές τις ερωτήσεις!

Μοιραστείτε αυτές τις σημαντικές πληροφορίες με τους φίλους και την οικογένειά σας. Θα μπορούσε να σώσει τη ζωή κάποιου! 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.