Σελίδες

3 Ιουλίου 2017

Τεχνολογία versus Τρομοκρατία

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Όσο απίστευτο και να φαίνεται για όσους έχουν τεχνοφοβία, η τεχνολογία ήδη βοηθά τους ανθρώπους να προστατεύονται από την τρομοκρατία. Κι αν δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της ρομποτικής με όλη την σημασία της έννοιας, βλέπουμε ότι βρίσκεται ήδη σε σημαντικό βαθμό στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Έτσι, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς και για να σκοτώσουν αθώους, τώρα έχουμε συστήματα που σκανάρουν τι γίνεται μπροστά στο όχημα και δρουν ανάλογα είτε μειώνοντας σημαντικά την ταχύτητα, είτε ακινητοποιώντας το επί τόπου. Ξέρουμε τώρα ότι τέτοιου τύπου συστήματα θα είχαν σώσει ζωές και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αλλά τότε δεν ήταν ακόμα σε εφαρμογή σε ευρύτερο πλαίσιο, όμως είναι ένα καλό παράδειγμα οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πάρθηκε για λόγους ασφαλείας και τώρα είναι στη διάθεσή μας, για να αντιμετωπίσουμε βάρβαρες πράξεις. 

Μ’ αυτό το σκεπτικό μπορούμε να δούμε την τεχνολογία, αφού η χρήση της μετά την επινόησή της δίνει τη δυνατότητα να δράσουμε εκ των προτέρων και κατά συνέπεια να αφαιρέσουμε μια πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος, αφού αυτό θα είχε απενεργοποιηθεί ακόμα και ως νοητικό σχήμα. Έτσι το όχημα στο παράδειγμά μας δεν μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε εργαλείο καταστροφής, διότι η ίδια του η νοημοσύνη στέκεται εμπόδιο στον δράστη και προστατεύει τους αθώους δίχως καν να το έχουν ζητήσει. Μ’ αυτή την έννοια, αλλά και με την αξιωματική της ρομποτικής μπορούμε να δούμε το θέμα της τρομοκρατίας ως μια έκφανση της βαρβαρότητας που μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά.

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.