Σελίδες

3 Ιουλίου 2017

Στη σκοτεινή βιβλιοθήκη και το Σχέδιο Ψηφίσματος για την αναγνώριση του Raphaël Lemkin ως Δίκαιο για τους Ρομ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Στη σκοτεινή βιβλιοθήκη καθίσαμε στο τραπέζι που μας υπέδειξαν πάντα σιωπηλοί. Τα φως δεν ήταν αναμμένο και χρειαζόταν να βρούμε την πρίζα για να ενεργοποιήσουμε τις δύο λάμπες. Περιμέναμε να μας φέρουν τα δύο βιβλία του παρελθόντος δίχως να ξέρουμε βέβαια τι ακριβώς θα βρούμε σε αυτά. Διότι πάντα το φαινόμενο Serendipity μάς ακολουθούσε σε κάθε αποστολή που είχαμε κάνει για να βρούμε έγγραφα του Carathèodory. Έτσι όταν μας έφεραν τα βιβλία πάλι ξαφνιαστήκαμε διότι θεωρούσαμε ότι έπρεπε να ήταν άρθρα αλλά το ένα από τα δύο ήταν ενσωματωμένο στο περιοδικό Osiris. Ήταν το άρθρο με τον τίτλο: The beginning οf Research in the Calculus of Variations. Έτσι ανακαλύψαμε ταυτόχρονα ένα άρθρο μεγάλης ιστορικής αξίας αλλά και ένα περιοδικό που γράφει ιστορία. 

πηγή 

Σχέδιο Ψηφίσματος για την αναγνώριση του Raphaël Lemkin ως Δίκαιο για τους Ρομ
(Ν. Λυγερός, Β. Πάντζος)

Το έργο του Raphaël Lemkin σχετικά με την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία της έννοιας της γενοκτονίας που συνιστά κομμάτι θεμελιακό της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό κατέστη δυνατό, ανάμεσα σε άλλα, από την μελέτη του για την γενοκτονία ως έγκλημα της βαρβαρότητας. 

Χάρη σε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη, ο Raphaël Lemkin επέτρεψε στον αγώνα των Ρομ να ξεφύγει από τη λήθη που του είχαν επιβάλλει οι κοινωνίες και γι’ αυτό αντιπροσωπεύει έναν Δίκαιο για το λαό μας. Έτσι η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» αποτελούμενη από τις 8 πανελλαδικές Ομοσπονδίες, τον ανακηρύσσει επίσημα σε Δίκαιο του Λαού των Ρομ.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.