Σελίδες

16 Ιουλίου 2017

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Ο Πύρρος-Νεοπτόλεμος δολοφονήθηκε στους Δελφούς απ' τον Ορέστη τον γιο του Αγαμέμνονα, με εντολή του αρχιερέα του Μαντείου Μαχαιρέα, γιατί επιχείρησε να καταστρέψει τα ιερά του Μαντείου, για να εκδικηθεί τον Απόλλωνα, που τον θεωρούσε υπεύθυνο του θανάτου του πατέρα του Αχιλλέα. Ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος (318-272 π Χ) γιος του Αιακίδου και της Φθίας, απαιτούσε να δέχονται την καταγωγή του απ' τον συνώνυμο του Πύρρο -Νεοπτόλεμο, γιο του ΑΧΙΛΛΕΑ. 
     Πολύ αργότερα ο Κάρανος -αδελφός του βασιλιά του Άργους Φείδωνος, της γενιάς των Ηρακλειδών- πήγε στην Μακεδονία ιδρύοντας δικό του βασίλειο. Απ' την γενιά του Τημενίδη Κάρανου κατάγεται ο βασιλικός οίκος των Μακεδόνων βασιλέων κι απ' την γενιά των Αιακιδών από την πλευρά της μητέρας του, (την γενιά του Νεοπτολέμου γιου του ημίθεου και Τρωικού ήρωα Αχιλλέα, και του Τελαμώνιου Αίαντα), κατάγεται ο γιος του Φιλίππου ο Στρατηλάτης ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. 
     "Αλέξανδρος ότι τω γένει προς πατρός μέν ην Ηρακλείδης από Καράνου, προς μητρός δε Αιακίδης από Νεοπτολέμου, των πάνυ πεπιστευμένων εστί". Την δε χώρα που σήμερα καλείται Μακεδονία, κατέκτησαν αρχικά και βασίλευαν σ’ αυτήν ο πατέρας του Περδίκα Αλέξανδρος και οι πρόγονοί του Τημενίδαι, καταγόμενοι παλαιότατα απ' το Άργος, αφού πρώτα εξεδίωξαν με τα όπλα από την Πιερία τους Πίερας και ο Αλέξανδρος επέλεξε για πρωτεύουσα του την ΠΕΛΛΑ. 
     Ο αρχιερέας του Μαντείου των Δελφών Πλούταρχος μάς πληροφορεί, ότι ο Αλέξανδρος απ' την πλευρά του πατέρα του Φιλίππου καταγόταν απ' τον Ηρακλή κι απ' την πλευρά της μητέρας του Ολυμπιάδας ήταν Αιακίδης, απόγονος του Πηλέα, του Αχιλλέα και του Νεοπτόλεμου. Κι ας μην ξεχνάμε και την θεϊκή καταγωγή απ' την μητέρα του Αχιλλέα ΘΕΤΙΔΑΣ. 
     Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ως πρότυπο και ως ίνδαλμα τον Αχιλλέα, καθώς γνώριζε πολύ καλά, ότι ήταν και μακρινός του πρόγονος. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος, που μετά την μάχη του Γρανικού ποταμού, θυσίασε κι απέδωσε τιμές στον ΤΥΜΒΟ του προγόνου του Αχιλλέα, που βρισκόταν κοντά στην αρχαία πόλη της ΤΡΟΙΑΣ.
     Για την Αργεία καταγωγή του Αλέξανδρου ο Ηρόδοτος έγραψε: "Ο πρόπαππος επί Μαρδονίου υπήρξεν Αλέξανδρος ο Αμύντου, του δε Αλεξάνδρου τούτου 7ος πρόπαππος υπήρξεν ο Περδίκκας Τημενίδης, ελθών εξ’ Άργους εις την άνω Μακεδονίαν. Ο Αλέξανδρος ο Α’ ήρθε στην Ολυμπία, για να πάρει μέρος στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
     Οι Έλληνες όμως που επρόκειτο να συναγωνισθούν μαζί του εναντιώθηκαν, με το επιχείρημα πως ο αγώνας είναι μόνο για Έλληνες. Ο Αλέξανδρος αποδεικνύοντας πως είναι Αργείος, θεωρήθηκε πως είναι Έλληνας και συμμετείχε στο αγώνισμα δρόμου του ενός σταδίου. Ετσι στέφθηκε Ολυμπιονίκης, φθάνοντας στο τέρμα ταυτόχρονα με τον πρώτο ΔΡΟΜΕΑ.
     Ο Αλέξανδρος όταν κατέλαβε την πόλη Μαλλόν, που είχε αποικίσει ο Αργείος μάντης Αμφίλοχος, πρώτα του πρόσφερε θυσίες όπως άρμοζε σε ήρωα. Έπειτα κατέπαυσε τις έριδες που κατασπάραζαν την πόλη και την απάλλαξε απ' τους φόρους που έδινε στον Δαρείο, επειδή οι Μαλλωτοί ήσαν άποικοι των Αργείων. Κι ο Αλέξανδρος καμάρωνε για την Αργεία καταγωγή του κι όταν συναντούσε Αργείους στις εκστρατείες του, τους επεφύλασσε ιδιαίτερη ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ. 
     Και ο Φίλιππος στην κάθοδό του με σκοπό να γίνει κύριος όλης της Ελλάδας, αναγνώρισε την πόλη του Αργους σαν λίκνο της καταγωγής του και μητρόπολη της Μακεδονίας, δείχνοντας ιδιαίτερη εύνοια. Κατά τις χιλιετίες που ακολούθησαν, το βασίλειο των Μολοσσών της Ηπείρου συνέχισε να ακμάζει. Τον 4ο αιώνα γεννήθηκε στην Αρχαία Πασσαρώνα, (Νομός Ιωαννίνων της Ηπείρου) η Μυρτάλη, πριγκίπισσα των Μολοσσών κόρη του ΒΑΣΙΛΙΑ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ Β´. 
     Η Μυρτάλη μυήθηκε απ' τη νεαρή ηλικία της στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης ως πριγκίπισα, όπου έλαβε και το όνομα «Ολυμπιάδα». Εκεί την είδε ο Βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος ο Β’, που την ερωτεύθηκε «κεραυνοβόλα» και την έλαβε ως σύζυγό του το έτος 357 π Χ. και έζησε στην Πέλλα και στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) του Νομού Ημαθίας. Από αυτό τον γάμο γεννήθηκε το 356 π.Χ. ο Αλέξανδρος και η αδελφη του ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ. Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα του Θερμαϊκού κόλπου το έτος 316 π.Χ. με εντολή του στρατηγού του Μακεδονικού θρόνου ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ. 
     Στα 337 π.Χ., ο Φίλιππος -σε ηλικία 48 ετών- μνηστεύτηκε την Κλεοπάτρα, μια όμορφη ευγενή Μακεδονίτισσα. Το γόητρο της Ολυμπιάδας καταρρακώθηκε, γιατί ο Φίλιππος θα εκτόπιζε τον Αλέξανδρο στην διαδοχή αν η Κλεοπάτρα του έδινε γιο. Η Ολυμπιάδα παρέμεινε στα διαμερίσματά της κατά την γιορτή του γάμου, αλλά αυτό προκάλεσε αναστάτωση στις μέχρι τότε αρμονικές σχέσεις του Αλέξανδρου με τον ΦΙΛΙΠΠΟ. 
     Ο Αλέξανδρος παρευρισκόταν εκεί όταν ο θείος της νύφης προσέβαλε σε μια πρόποσή του τον Αλέξανδρο κι αυτός του πέταξε ένα κύπελλο. Ο Φίλιππος προσπάθησε να επιβάλει την τάξη, αλλά είχε καταναλώσει πολύ κρασί και το κουτσό του πόδι τον πρόδωσε. Ο Αλέξανδρος χλεύασε τον πατέρα του και βγήκε απ' την αίθουσα. Με την μητέρα του αποσύρθηκε στην ΄Ηπειρο μα αργότερα επέστρεψε στο ανάκτορο και συμφιλιώθηκε με τον Φίλιππο, αλλά η Ολυμπιάδα παρέμεινε στην ΗΠΕΙΡΟ. 
     Το 336 π.Χ. ο Φίλιππος πάντρεψε μια κόρη του με τον βασιλιά της Ηπείρου κι αδελφό της Ολυμπιάδας, Αλέξανδρο. Στην βασιλική γιορτή που οργανώθηκε στις Αιγές ο Φίλιππος πήγε στο στάδιο για να κηρύξει την έναρξη των αγώνων κι εκεί ο σωματοφύλακάς του Παυσανίας τον δολοφόνησε. Παρόλο που τίποτα δεν εμπόδιζε τους αντιφρονούντες Μακεδόνες αριστοκράτες να οργανώσουν πραξικόπημα, εν τουτοις δεν καταγράφηκε καμία πραξικοπηματική ΕΝΕΡΓΕΙΑ. 
     Επειδή η δολοφονία του Φιλίππου ήταν ο απώτερος σκοπός των Περσών, επικράτησε η άποψη ότι οργανώθηκε απ' τους Πέρσες. Γι’ αυτό ο Αλέξανδρος εξετέλεσε τους κυριότερους αντιπάλους του κι όχι διότι είχαν κατ’ ανάγκην εμπλακεί στην συνωμοσία. Επειδή όμως οι αντιπαθούντες τον Φίλιππο και τον ίδιο, ήταν περισσότεροι απ’ όσους εκτελέσθηκαν ή πρόλαβαν να αυτομολήσουν στους Πέρσες και προκειμένου να αποτρέψει πραξικόπημα, έδιωξε τον στρατό από τα στρατόπεδα, με το πρόσχημα γυμνασίων και τον σκόρπισε στην ΥΠΑΙΘΡΟ. 
     Στη συνέχεια το επίκεντρο της πολιτικής μεταφέρθηκε απ' τις Αιγές στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Πέλλα. Σίγουρα οι Μακεδόνες δεν μπορουσαν να διανοηθούν ότι είχε αναμιχθεί στην δολοφονία του Φιλίππου και γι' αυτό του ανέθεσαν τον θρόνο σε ηλικία 20 ετών. Ο Αλέξανδρος ζήτησε απ' την Εκκλησία των Μακεδόνων να τον ανακηρύξει ΒΑΣΙΛΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.