Σελίδες

30 Ιουνίου 2017

Γρήγορες οδηγίες για ανθρώπους χωρίς τεχνικές γνώσεις Η/Υ για προστασία απέναντι στους νέους ιούς ransomware

Γρήγορες οδηγίες για ανθρώπους χωρίς τεχνικές γνώσεις Η/Υ για προστασία απέναντι στους νέους ιούς ransomware που κρυπτογραφούν αρχεία για λύτρα.

1) Να έχετε πάντα τον υπολογιστή σας ενημερωμένο με τις τελευταίες αναβαθμίσεις από την Microsoft.

2) Να έχετε πάντα ενημερωμένο αντιικό (antivirus) και τείχος προστασίας (firewall). 

3) Τα σημαντικά αρχεία σας να τα έχετε αποθηκευμένα ως αντίγραφα ασφαλείας (backup)σε εξωτερικό σκληρό δίσκο που δεν θα είναι συνδεδεμένος στον Η/Υ παρά μόνο όταν χρειαστεί να βάλετε καινούρια ή να τραβήξετε πίσω κάποια στον Η/Υ σας. Αν δεν έχετε σκληρό δίσκο τότε κάντε χρήση κάποιου cloud service (Google drive)

4) Να δημιουργήσετε σημείο επαναφοράς στον Η/Υ (system recovery point) για μελλοντική χρήση αν και εφόσον χρειαστεί.

5) Μην εμπιστεύεστε κανένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν γνωρίζετε και προπάντων μην ανοίγετε φωτογραφίες και αρχεία που βρίσκονται σαν επισυναπτόμενα σε αυτά τα μηνύματα. Αποφύγετε επίσης ιστοσελίδες που περιέχουν πειρατικά λογισμικά και φυσικά πορνό. Είναι οι κατεξοχήν πηγές μόλυνσης με διάφορα malware.

6) Βρείτε και χρησιμοποιήστε κάποιο λογισμικό προστασίας κατά malware/adware. Υπάρχουν διάφορα στην αγορά.

Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας μολυνθεί ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ. Ο υπολογιστής λογικά δεν θα έχει ολοκληρώσει κρυπτογράφηση και ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί με ελάχιστες πιθανότητες να σώσει κάπως την κατάσταση.

Σημειώνω πώς τα ransomware ζητούν λύτρα από 300 μέχρι και 1000 δολάρια σε μορφή bitcoin, όπου όμως ακόμα και αν πληρωθούν κανείς δεν διαβεβαιώνει πώς τα αρχεία θα επανέλθουν.

Αυτά για ιδιώτες χωρίς γνώσεις. Για εταιρικά και επαγγελματικά δίκτυα, αναζητήστε επίσης επαγγελματική βοήθεια καθώς τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα εκεί. Τίθεται θέμα διατήρησης λειτουργίας του χώρου και των υπηρεσιών, φιλτράρισμα θυρών, ενίσχυση μέτρων ασφαλείας καθώς και ένα σχέδιο Disaster Recovery/BCP. 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Geopolitics

1 σχόλιο:

  1. Η προστασία του υπολογιστή απο παντός είδους απάτη (βλέπε ιούς), είναι μία και μόνη.
    Λεγεται Deep Freeze.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.