Σελίδες

4 Μαΐου 2017

Κακώς η Κύπρος δεν αντιδρά στο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο

Η Κύπρος οφείλει να ενδιαφερθεί για την ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου της Τουρκίας, δηλώνει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Ν. Παπανικόλας, υπογραμμίζοντας πως η γεωγραφική εγγύτητα δίνει στις κυπριακές Αρχές το νομικό έρεισμα να έχουν λόγο στην αδειοδότηση λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, καθώς η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας. 

ΠΗΓΗ: http://dialogos.com.cy/ 

Το ΚΥΠΕ μίλησε με τον κ. Παπανικόλα με αφορμή την έναρξη, την Τρίτη 14 Απριλίου, της ανέγερσης της πρώτης από τις τέσσερις μονάδες (πυρηνικοί αντιδραστήρες) δυναμικότητας 1.200 MW έκαστη. Η ανέγερση της πρώτης μονάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Να σημειωθεί πως το Άκκιουγιου βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κύπρου, μόλις 180 χιλιόμετρα από τις ακτές της Καρπασίας και λιγότερο από 300 χλμ από τη Λευκωσία. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικόλα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα όπως το Max Planck της Γερμανίας, έχουν εκπονήσει και δημοσιεύσει μελέτες για την ραδιενεργό ρύπανση που μπορεί να προκύψει από ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια, περιλαμβανομένου και του Ακκιουγιού. 

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Ακκιουγιού, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπανικόλας, πυρηνικός φυσικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Με βάση τις προσομοιώσεις που έκανε το Ινστιτούτο, «το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο». 

Περαιτέρω, η μέση μηνιαία σχετική συγκέντρωση του ραδιοϊσότοπου Ιοδίου-131 στην Μερσίνη, την πλησιέστερη στο σταθμό πόλη στην Τουρκία, θα ακολουθούσε συγκρίσιμες τιμές με τη Λευκωσία. Το ρίσκο κυμαίνεται εποχιακά, με τις ψηλότερες συγκεντρώσεις ραδιενεργών αερίων κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε, μετά από πρόσκληση, σε ειδικό τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Energies1 (Δεκέμβριος, 2014).

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρέπει να πάρει την δέουσα προσοχή. Πιστεύω ότι μας δίνει νομικό έρεισμα για να έχουμε λόγο στην αδειοδότηση και παρακολούθησης της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου», ανέφερε ο κ. Παπανικόλας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «το θέμα είναι καθαρά τεχνικό – επιστημονικό και θα ήταν λάθος κατά την γνώμη μου να μπει σε πολιτική βάση». 

Ο κ. Παπανικόλας σημείωσε πως η Κύπρος οφείλει να ενδιαφερθεί για αυτό το θέμα, το οποίο μας αφορά άμεσα και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να το κτίζαμε εμείς οι ίδιοι, σε Κυπρικό έδαφος». 

«Οι εκρήξεις, οι καταστροφές δεν σέβονται σύνορα. Συνεπώς με βάση καθαρά επιστημονική επιχειρηματολογία, γενικά αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι», συνέχισε ο κ. Παπανικόλας, επισημαίνοντας ότι «αυτό μας δίνει νομικά ερείσματα και είναι ευθύνη της Πολιτείας να τα αναζητήσει και αναδείξει, ώστε να έχουμε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση και λόγο για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων γιατί είμαστε πραγματικά στην πρώτη ζώνη κινδύνου». 

Καταλήγοντας είπε πως υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες και πάρα πολύ αδημοσίευτο υλικό από το Ινστιτούτο Κύπρου ώστε με τεχνικά κριτήρια να διεκδικήσουμε τον ρόλο αυτό. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.