Σελίδες

31 Μαΐου 2017

Η νίκη του AlphaGo

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η νίκη του AlphaGo στην Κίνα δηλαδή στη χώρα που γεννήθηκε το Go πριν 4.000 χρόνια ενάντια στον τωρινό πρωταθλητή του κόσμου, δεν είναι απλώς ένα συμβολικό αποτέλεσμα σ' ένα παίγνιο στρατηγικής, είναι μια επιβεβαίωση μιας νέας αρχής στον τομέα διότι ο AlphaGo με την εκδοχή Master συμπεριφέρεται ήδη ως δάσκαλος αφού παρέχει αναλύσεις δεδομένων, προσφέρει νέες ιδέες ακόμα και στα ανοίγματα, ξαφνιάζει συνεχώς τους αντιπάλους του με την ευελιξία του. Έτσι στην πραγματικότητα βλέπουμε στοιχεία μιας υπερδομής που γεννιέται όχι μόνο για να παίξει όπως θεωρούν οι μη ειδικοί του στρατηγικού τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά για να βοηθήσει έμπρακτα την εξέλιξη της Ανθρωπότητας. 

Διότι όσοι βλέπουν μια απλή αντιπαράθεση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, απλώς δεν καταλαβαίνουν το όλο πλαίσιο επειδή ξέχασαν ότι ο προγραμματισμός του AlphaGo και η ίδια η δομή έχει γίνει από μέλη της Ανθρωπότητας κι ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του παιγνίου Go από τον AlphaGo δεν βασίζεται σε μια αποκλειστική προσέγγιση του ειδικού. Αντιθέτως πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση με βαθύ νευρωνικό δίκτυο που έχει την ικανότητα να επεκταθεί σε άλλους τομείς όπου η πολυπλοκότητα κάνει τη διαφορά. Και αυτή είναι η πραγματική νίκη του AlphaGo.

πηγή 

Δείτε επίσης: 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:  
"Η αξία της εκκλησίας".  
Η Παναγία των Σταυροφόρων, Δικταίου Άνδρου, Ηράκλειο Κρήτης. Κυριακή 28 Μαΐου 2017 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Ελ. Δαργαντή. Radio Family 89,5. Κρήτη 29/05/2017  ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με την Α. Ανδρεάκη, tvCreta, 30/05/2017 ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:
You don't need ΕΔΩ 
The soul of light ΕΔΩ 
Αν έδινες ΕΔΩ 
Αν έβλεπες  ΕΔΩ 
Αν συνειδητοποιούσες ΕΔΩ 
Ο πυρηνικός χειμώνας ΕΔΩ 
North Korea ΕΔΩ 
The nuclear war ΕΔΩ 
Στην Ινδία ΕΔΩ 
Το Μόντρεαλ ΕΔΩ
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.