Σελίδες

19 Απριλίου 2017

Η κυρίαρχη στρατηγική του Ελληνισμού

Γράφει ο Νίκος Λυγερός


Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο στους περισσότερους ο Ελληνισμός μέσω της στρατηγικής και της ενέργειας θα παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο κι όχι μόνο βοηθητικό στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι διαχρονικά στρατηγική και τώρα όλο και περισσότερο ενεργειακή λόγω Ανατολικής Μεσογείου. Με την Κύπρο και την Ελλάδα βλέπουμε ήδη ότι αλλάζουν τα δεδομένα λόγω της ΑΟΖ. Αν σκεφτούμε ολικά την ΑΟΖ του Ελληνισμού που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ΑΟΖ στη Μεσόγειο, με τις δυνατότητες που έχει ενεργειακά, τότε συνειδητοποιούμε ότι ο ρόλος της δεν μπορεί να είναι πια μόνο περιθωριακός. 

Όλες οι προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο θέσπισης, οριοθέτησης, συμμαχίας έχουν σκοπό τη γεωπολιτική αναβάθμιση του Ελληνισμού. Κι όσοι δυσκολεύονται να το καταλάβουν ας εξετάσουν πόσο σημαντικό ήταν το Λαύριο για την Αρχαιότητα, για να κατανοήσουν ότι υπάρχει μια χρονοστρατηγική αναλογία. Με την ενέργεια ο Ελληνισμός διαθέτει μια κυρίαρχη στρατηγική για να βελτιστοποιήσει την ανθεκτικότητά του. Διότι όταν είσαι εξαρτημένος ενεργειακά, είσαι ευάλωτος οικονομικά κι όταν δεν έχεις στρατηγική τότε γίνεσαι θύμα της πολιτικής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποστούμε την μετριότητα της μιζέριας. Ο Ελληνισμός θα ζήσει και την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, αρκεί να βασιστεί στην στρατηγική και στην ενέργεια και ν’ αφήσει πίσω τα πολιτικάντικα του Ελλαδισμού.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.