Σελίδες

7 Απριλίου 2017

Τρία άρθρα του Ν. Λυγερού για τις υπογραφές των θαλασσίων οικοπέδων της Κύπρου.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Επίσημες υπογραφές για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου

Οι υπογραφές για τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 είναι πλέον επίσημες και αποτελούν μια ακόμα πιο σημαντική επιτυχία της Κύπρου χάρη στην ΑΟΖ της. Όσα και να έλεγαν μερικοί ειδικοί της ηττοπάθειας, η Κύπρος τα κατάφερε κι όχι μόνο να κρατήσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που είχε ήδη στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 9 και 11, αλλά να εξασφαλίσει και την παρουσία μιας ακόμα πιο μεγάλης εταιρείας. Έτσι υπέγραψε συμβόλαια με την κοινοπραξία Total-Eni στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, με την Eni στο 8 και με την κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum στο 10. 

Τώρα η Κύπρος έχει συμβόλαια στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11 και 12 με την παρουσία των επόμενων χωρών Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Κατάρ και Κορέα. Ποιος θα πίστευε το 2004 όταν πολλοί έλεγαν ότι το θέμα του φυσικού αερίου ήταν μια εκλογική φούσκα; Κι όμως το όραμα της ΑΟΖ που έγινε πραγματικότητα με τη θέσπισή της εκείνη την εποχή, τώρα έχει αλλάξει όλα τα ενεργειακά δεδομένα, αλλά και τα γεωπολιτικά. 

Οι τρεις γύροι αδειοδότησης, που ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλον, επέτρεψαν και την αξιοποίηση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία προωθεί δυναμικά τον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η παρουσία της Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδια για την ενέργεια, στην υπογραφή με την ExxonMobil δεν είναι μόνο ενδεικτική, αλλά αποδεικτική, αφού ο νυν Υπουργός Εξωτερικών ήταν προηγουμένως ο Πρόεδρος της ExxonMobil. Τα κοινά συμφέροντα είναι αυτά που δημιουργούν συμμαχίες στη γεωπολιτική κι όχι βέβαια τα λεγόμενα Σύμφωνα φιλίας.

πηγή

Συμβόλαια και Bonus υπογραφής της Κύπρου

Κάθε υπογραφή για ένα συμβόλαιο έρευνας υδρογονανθράκων συνοδεύεται απαραίτητα από ένα Bonus υπογραφής. Είναι το ποσόν που πληρώνει η πετρελαϊκή εταιρεία ως ανάδοχος στο κράτος που έχει εκδώσει τον διαγωνισμό αδειοδότησης. Στο Δεύτερο Γύρο αδειοδότησης η Κύπρος κέρδισε με το Bonus υπογραφής 150 εκατομμύρια Ευρώ για τα οικόπεδα 2,3 και 9 από την κοινοπραξία Eni-Kogas και 48 εκατομμύρια Ευρώ για τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 από την εταιρεία Total. 

Ο Τρίτος Γύρος αδειοδότησης αφορά στα θαλάσσια οικόπεδα 6,8 και 10 και παράλληλα την εταιρεία Eni, μόνη της και τις κοινοπραξίες Eni-Total και ExxonMobil- Qatar Petroleum. Αυτό σημαίνει ότι θα μάθουμε άμεσα και το άμεσο οικονομικό όφελος του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης σ’ αυτό το επίπεδο. Διότι όσο σημαντικές και να είναι αυτές οι συμφωνίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχει ήδη οικονομικές επιπτώσεις από τώρα. Κι αυτό θέλουμε δεν θέλουμε αλλάζει όχι μόνο τους βαθμούς αξιολόγησης σε κρατικό επίπεδο, αλλά και το ηθικό των πολιτών που ζουν σ’ αυτήν την πατρίδα. 

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός ότι τα συμβόλαια και η επιτυχία του τρίτου γύρου αδειοδότησης φέρνουν άμεσα οφέλη και δεν έχουν μόνο και μόνο γεωπολιτικές επιπτώσεις. Η Κύπρος ζει, λοιπόν, μια αλλαγή φάσης που πρέπει να συνειδητοποιήσει για να συνεχίσει τον αγώνα της απελευθέρωσης κι όχι μόνο της ανάκαμψης.

πηγή

Η υπογραφή της Total με την Κύπρο

Η υπογραφή της Total με την Κύπρο για το θαλάσσιο οικόπεδο 6 έρχεται να ενισχύσει την παρουσία της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού έχει ήδη μια ισχυρή μελέτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 11. Επίσης αυτή η νέα υπογραφή δυναμώνει την συμμαχία της Total με την Eni, αφού τώρα έχουν δύο θαλάσσια οικόπεδα από κοινού. Και η Eni βρίσκεται συνολικά στα θαλάσσια οικόπεδα, 2, 3, 6, 8 και 9. Έτσι η γαλλοιταλική συμμαχία έχει την πιο δυναμική παρουσία στην Κύπρο, ενώ πολλοί έλεγαν ότι οι δύο εταιρείες θα φύγουν λόγω έλλειψης σοβαρών δεδομένων σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο. Τώρα αυτές οι άστοχες απόψεις απορρίφθηκαν εξ ολοκλήρου. Και ως συνέχεια της υπογραφής με την Exxon Mobil, η υπογραφή με την Total αποδεικνύει ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι όντως πόλος έλξης για τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο.

Συνολικά η Κύπρος έχει συμβόλαια στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11 και 12. Και αυτό το γεγονός είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα, αφού έπρεπε ν’ αντισταθούμε και στα άτομα που έλεγαν ότι δεν υπάρχει ούτε φυσικό αέριο ούτε πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Η σκακιέρα της Κύπρου γεμίζει με δυναμικά κομμάτια που έχουν κοινά συμφέροντα μαζί της κι επειδή υπογράφουν πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα ενισχύουν δυναμικά τη θέση μας σε εθνικό επίπεδο.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Πρώτο με την Κατερίνα Χριστοφίδου, 5/4/2017 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν.Λυγερού  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.