Σελίδες

4 Απριλίου 2017

Αντεπίθεση Τραμπ για τα «μάτια» της… «άπιστης» Αιγύπτου

Επιχείρηση γοητείας του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε από την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την εκμετάλλευση της ευκαιρίας από τη Ρωσία, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ που δέχθηκε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Λευκό Οίκο! 

Η υποδοχή ήταν θερμότατη και τα κολακευτικά λόγια από την πλευρά του Τραμπ περίσσευαν… Ο Αιγύπτιος ηγέτης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, αφού ούτε κηρύγματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων άκουσε, ενώ είναι σαφές ότι η εποχή του παγώματος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα του, έχει παρέλθει οριστικά, αφού εγκαταλείφθηκε από την εποχή του Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department) το 2015. 

Θα μείνει στην Ιστορία η υπόμνηση του στρατάρχη εν αποστρατεία και σημερινού προέδρου της Αιγύπτου, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (είναι στη φυλακή καταδικασμένος σε πολυετή ποινή κάθειρξης…) στους Αμερικανούς, σε ελεύθερη «μετάφραση» ότι «εσείς θέλετε περισσότερο να δώσετε στην Αίγυπτο στρατιωτική βοήθεια, από όσο το θέλω εγώ»…

Ακολουθεί μια πολιτική περίπου ίδια με αυτή της Ινδίας, η οποία στόχο έχει τη διατήρηση πολύ καλού επιπέδου σχέσεων τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Μόσχα, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με κομβικά ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Γερμανία, Γαλλία). 

Τη στρατηγική αυτή την ακολουθεί προφανώς για να είναι σε θέση να αποσπά τα πλουσιότερα δυνατά ανταλλάγματα και από τις δύο πλευρές, ενισχύοντας την ασφάλεια της χώρας του, ενώ εάν υπάρξει εξομάλυνση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, θα είναι διπλά κερδισμένος… Ο ίδιος έχει προχωρήσει σε κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα κορυφαίων οπλικών συστημάτων, που καθιστούν την Αίγυπτο κομβικό παράγοντα στην περιοχή της Μεσογείου και περιζήτητο σύμμαχο. 

Οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με τον Σίσι να αφήνει διπλωματικά να φανεί η δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει η στροφή της αμερικανικής διπλωματίας που οδήγησε σε μεγάλες περιπλοκές και «αποσταθεροποίηση» την αμερικανική διπλωματία στην περιοχή. 

Στη συνάντηση, ο Τραμπ φρόντισε να του τονίσει ενώπιον δημοσιογράφων, ότι στη δική του προεδρία, η χώρα των Φαραώ και των Πυραμίδων, θα έχει πάντα έναν πιστό φίλο… Κατά τα άλλα, ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας είναι στην ατζέντα, ενώ ας μην ξεχνούμε ότι η Αίγυπτος είναι σουνιτική χώρα – αντίπαλο δέος, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, του σιιτικού Ιράν στη Μέση Ανατολή, με το οποίο οι σχέσεις των ΗΠΑ διαρκώς επιδεινώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.