Σελίδες

27 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

φωτο: Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων 

Την Τετάρτη 15.2.2017 δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο  το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Έκθεση της Επιτροπής για την Αλβανία. 

Το Ψήφισμα θυμίζει ότι από τον Ιούνιο 2014 η Αλβανία θεωρείται επισήμως ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρ. Ένωση, επομένως οφείλει να κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών. Το Ευρωκοινοβούλιο  διαπιστώνει ότι η γείτων χώρα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Ειδικότερα πρέπει να θεσμοθετήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να καταπολεμήσει την διαφθορά στον δημόσιο τομέα, να πατάξει την εγκληματικότητα, να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποινικών καταδίκων σε δημόσια αξιώματα, να περιστείλει το λαθρεμπόριο όπλων κ.ά. 

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις της κυβερνήσεως του Έντι Ράμα κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητος το Ψήφισμα δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στους Βορειοηπειρώτες, ούτε καταγράφει τις αυθαιρεσίες των αρχών στη  Χειμάρρα. Στην παράγραφο 24 σημειώνει ότι: «Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία μέσω της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Συνιστά να κατοχυρωθούν στη νομοθεσία και να διασφαλιστούν στην πράξη τα δικαιώματα των πληθυσμών βουλγαρικής εθνότητας στις περιοχές της Πρέσπας, του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρα». 

Βλέπουμε ότι γίνεται  μία γενική αναφορά στις μειονότητες και στη συνέχεια για πρώτη φορά στην ιστορία το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρεται σε βουλγαρική μειονότητα. Μέχρι σήμερα η Αλβανία επισήμως αναγνωρίζει την Ελληνική, τη Μαυροβουνιακή και τη Σκοπιανή μειονότητα. 

Τώρα έρχεται ένας σημαντικός θεσμός της Ευρ. Ενώσεως και χαρακτηρίζει Βουλγάρους τους Σλαβοφώνους της Πρέσπας και τους Μουσουλμάνους Γκοράνι, τους οποίους διεκδικούν ως δική τους «μακεδονική» μειονότητα και τα Σκόπια. Οι Βούλγαροι Ευρωβουλευτές έκαναν καλά τη δουλειά τους και προώθησαν τα εθνικά τους συμφέροντα μέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Η συγκεκριμένη αναφορά έχει εξοργίσει τους πολιτικούς και τον Τύπο των Σκοπίων, οι οποίοι βλέπουν μία γενικότερη αμφισβήτηση της «μακεδονικής» ταυτότητας από την Βουλγαρία. Η Σόφια ουδέποτε ανεγνώρισε «μακεδονικό» έθνος και θεωρεί Βουλγάρους τους Σλάβους της ΠΓΔΜ. 

Το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στην παράγραφο 43 «σημειώνει της πρόσφατες προστριβές στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος και συνιστά στις δύο πλευρές να αποφεύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις τους». Η ισομερής κατανομή των ευθυνών αδικεί την Ελλάδα. Πρέπει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει καλύτερα τους εταίρους μας για την προκλητικότητα των Τιράνων. 

Στην παράγραφο 34 το Ψήφισμα ζητεί την αποκάλυψη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς και την αποζημίωση των θιγέντων. Το θέμα αυτό αφορά και τους Βορειοηπειρώτες που φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν. 

Πρέπει να προστατεύσουμε τους Έλληνες της Αλβανίας εν όψει και των εκλογών του Ιουνίου. 

Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο 25 – Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.