Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Θα μας τρελάνει το τουρκικό ΥΠΕΞ! Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών, Χουσεϊν Μουφτύογλου, με δήλωσή του κατηγορεί την Ελλάδα πως έστειλε αλεξιπτωτιστές, στο πλαίσιο άσκησης, στην Κω και υποστηρίζει πως έτσι η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη του Παρισιού.
Συνοδεύει δε τους ισχυρισμούς του με το δημοσίευμα του ArmyNow.net, που έδειχνε εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στην Κω, την ημέρα που οι Τούρκοι παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο στα Ίμια.
«Ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων χθες έκαναν άσκηση στο νησί της Κω. Η ειρηνευτική Συνθήκη που υπεγράφη το 1947 στο Παρίσι απαγορεύει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο νησί της Κω, το οποίο έδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένο. Γι’ αυτό, αυτή η άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει ο Μουφτύογλου και καλεί την Ελλάδα να μην… προκαλεί!
Το δημοσίευμα του ArmyNow.Net φιλοξενείται από χθες σε όλα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, με σχόλια ανάλογα του Τούρκου αξιωματούχου. Λίγη ώρα μετά τις πρώτες δημοσιεύσεις από μεγάλες τουρκικές ιστοσελίδες, το ArmyNow.Net δέχθηκε σφοδρή επίθεση από χάκερς, η οποία συνεχίστηκε μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας για περίπου 6 ώρες.
Οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι τουλάχιστον αστείοι, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών:
Το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα)
Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα “κατά πλήρη κυριαρχία” από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: “Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι”. Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.
Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:
- Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί “res inter alios acta” γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, “μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες” εκτός των συμβαλλομένων.
- Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.
Πέραν δε της απειλής πολέμου, η Τουρκία:
- Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.
- Παραβιάζει συστηματικώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και υπερίπταται με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνά οπλισμένα, ελληνικών νησιών του Αιγαίου και μάλιστα κατοικημένων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.
- Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.