Σελίδες

21 Δεκεμβρίου 2016

Κι όμως κάποιοι ηλίθιοι ακόμη να πειστούν για το πόσο κοντά είναι ο πιο αιματηρός και αδυσώπητος εμφύλιος της ιστορίας μας... (μέρος 2ο)

συνέχεια από το 1ο μέρος

Γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

(ακολουθεί το κείμενο του Ανθελληνικού Μανιφέστου της ΑΝΤΙΦΑ)

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ:

Ο ανθελληνικός αντιφασισμός είναι μια επίκαιρη απάντηση στον τρόμο της αναβάθμισης των όπλων της ρατσιστικής και φασιστικής βίας που υιοθέτησε ο ελληνικός κορμός.
Την αναβάθμιση των όπλων αυτών την παρατηρούμε εντατικά μετά το τέλος του Δεκέμβρη του 2008 σε μια σειρά γεγονότων, είτε της επίθεσης στην Κούνεβα, είτε τη στάση απέναντι στους μετανάστες απεργούς πείνας του 2011 είτε στο πογκρόμ του Μάη του 2011 αλλά και την είσοδο της χρυσής αυγής στη βουλή, που επικυρώνει απλώς την φασιστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και την ολοένα και εντεινόμενη παρουσία του μπατσο-στρατιωτικού συμπλέγματος.

Σκοπός μας, αν είναι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο δεν είναι βέβαια η ‘έκπτωση’ του λόγου μας αλλά η όξυνση των αντιθέσεων.
Η λογική της ‘έκπτωσης’ των λόγων μας είναι μια στρατηγική που – επίσης αποτυχημένη και στο ζήτημα της κριτικής του εθνικισμού, καθώς εφαρμόστηκε στο πρόσφατο λεγόμενο ‘κίνημα των πλατειών’ – κατά βάση απευθύνεται στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, για να την πείσει υποτίθεται να καταλάβει ότι στόχος της είναι ο καπιταλισμός αντί για τους μετανάστες.

Αυτό που βλέπουμε εμείς ως πρωτεύον, αντιθέτως, είναι να υιοθετήσουμε τη στάση που θα είναι στο πλευρό αυτών που πλήττονται κομβικά από τις δράσεις και τους λόγους της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι η όξυνση ενός πολέμου απέναντι σε ό,τι συνηθίσαμε να αποκαλούμε ‘ελληνικό’ και το οποίο στις μεγάλες αυτές ιστορικές συγκυρίες επιβεβαίωσε την ελληνικότητα του στιγματίζοντας, αποκλείοντας, καταδιώκοντας και συχνά σκοτώνοντας τον όποιο ‘ξένο’.
Όλο και περισσότερο σήμερα αυτή η αντίθεση – μεταξύ ντόπιων και ξένων – ξεπροβάλλει σαν το καυτό ζήτημα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνίας.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί ένας αυτόνομος, ανθελληνικός αντιφασισμός.

Όταν λέμε ‘αυτόνομος’ εννοούμε ανεξάρτητος από κρατικές επιχορηγήσεις και κομματικά και ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου πολιτικάντικα δεκανίκια.
Όταν λέμε ‘ανθελληνικός’ δεν εννοούμε την αντίθεση σε κάποια δήθεν προαιώνια χαρακτηριστικά των ελλήνων αλλά το ξεσκέπασμα παγιωμένων, θεσμισμένων, ελληνικών συμπεριφορών και αντιδράσεων που σε καθοριστικό βαθμό έχουν εισχωρήσει και διαμορφώσει τη στάση ελλαδικών πολιτικών σχηματισμών (ακόμη και ή κυρίως των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, έτσι ώστε να είναι σήμερα είναι πρώτα ελληνικές και μετά αντιφασιστικές ή αντιρατσιστικές).

2. Ο ανθελληνικός αντιφασισμός θεωρεί την ελληνική κοινωνία ως υπεύθυνη για τις πράξεις και τις ιδέες της, όσες διαπερνούν όλα τα κοινωνικά στρώματα και τους ιδεολογικούς-πολιτικούς χώρους – και ως τον βασικό υπεύθυνο για κάθε ρατσισμό, αντισημιτισμό και, γενικά, κατηγοριοποίηση και μίσος για τον Άλλον (με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ομορφιά, την αρτιμέλεια, τη λευκότητα, την ηλικία κτλ) που γίνεται ανεκτό και επικρατεί μέσα της.

Ο ανθελληνικός αντιφασισμός προφανώς επιτίθεται στην κορυφή του παγόβουνου – τους οργανωμένους φασίστες – αλλά δεν θα ήταν πραγματικός αντιφασισμός αν δεν εναντιωνόταν στο ίδιο το παγόβουνο – την ελληνική κοινωνία και το κράτος της, τις γενεσιουργούς πηγές δηλαδή και τις ιστορικές φωλιές από όπου ξεμυτίζουν (και ξεμύτιζαν πάντοτε) οι φασίστες.

Η εθνική συνείδηση για εμάς είναι εθνικιστική και από εκεί προέρχονται και τα συνθήματα μας ‘όποιος κοιμάται πατριώτης, ξυπνάει εθνικιστης’ και ‘πίσω από κάθε πατριώτη κρύβεται ένας δολοφόνος’.

Ο ανθελληνικός αντιφασισμός απορρίπτει την πρωτοκαθεδρία της ταξικής ανάλυσης και δεν τρέφεται από την ψευδαίσθηση πως μια αταξική κοινωνία θα σημάνει και το τέλος των εξουσιαστικών κοινωνικών σχέσεων.

Μια έκφανση του ρατσισμού είναι το κεντρικό συμφέρον του ελληνικού κράτους όσον αφορά του μετανάστες, που είναι να συντηρεί την κατάσταση ως έχει, μέσω καρότου και μαστιγίου, να τοποθετήσει τους μετανάστες σε έναν διαρκή μαραθώνιο, για την συγκέντρωση των ενσήμων, του ελάχιστου εισοδήματος και εύρεση της οχτάωρης εργασίας, για συντήρηση της ανισότητας στους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και της παρανομοποίηση τους.

Ενώ το ίδιο το κράτος έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, βάζοντας τους μετανάστες σε συνεχή αμφισβήτηση, ο έλληνας εργάτης βρίσκει στο πρόσωπο του μετανάστη/ριας τον/την υπεύθυνο/η για το κατέβασμα του μεροκάματου ακόμα και τον άνισο ανταγωνιστή που του αρπάζει τις δουλειές.

Με γνώμονα επίσης τον διαταξικό κοινωνικό ρατσισμό δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με το άτοπο σύνθημα “έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι”που θέλει τους θύτες και τα θύματα μαζί.
Όταν λέμε ότι είμαστε ενάντια στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή “ενάντια στο κοινωνικό σύνολο”, εννοούμε πρακτικά την άρνηση μας να ξεχωρίζουμε την τζαμαρία της τράπεζας από τα ρολό του φασίστα περιπτερά ή του ρατσιστή μικρομαγαζάτορα. 
Όταν λέμε “ενάντια στο κοινωνικό σύνολο” εννοούμε την άρνηση μας να διαχωρίζουμε τα κόμματα ή τις συλλογικότητες από τους ψηφοφόρους/ οπαδούς τους, τα μέλη/ συμπαθούντες τους κλπ.
Όταν λέμε “ενάντια στο κοινωνικό σύνολο”, εννοούμε την έλλειψη κάθε διάθεσης και τη βαριεστιμάρα μας να κάνουμε έστω και ελάχιστες σκέψες για τα αίτια του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και όλων των άλλων –ισμων.
Όταν λέμε “ενάντια στο κοινωνικό σύνολο” εννοούμε την κατηγορηματική αντίθεση μας στις προσπάθειες επιβολής κανόνων τρόπου ζωής από τον όχλο, ακόμα και στην αναρχική/αντιεξουσιαστική του μορφή, πχ. την κατασταλτική επέμβαση σε θέματα υγιεινής ή ψυχικής ολοκλήρωσης/έλλειψης όπως τελευταία με τους αναρχικούς ναρκο-κυνηγούς και τις προσπάθειες τους να λιντσάρουν «βαποράκια» μετανάστες.

Η εξάρτηση από κάτι τέτοιους υγιείς επαναστάτες είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη. Είναι αθεράπευτα υγιείς και η υγεία τους είναι κολλητική, προτιμούμε να τους αποφεύγουμε…

Όταν λέμε “εναντια στο κοινωνικό σύνολο” εννοούμε ότι μπαίνουμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια και κάθε αποτέλεσμα οργάνωσης του ελληνικού κρατικού η λαϊκού καθεστώτος εξουσίας, είτε αυτό γίνεται με την μορφή κρατικών, κομματικών, συνδικαλιστικών κλπ. μηχανισμών, είτε αυτό γίνεται με αναρχικά και αντιεξουσιαστικά πλέγματα και συμπλέγματα ή με ακαδημαικούς και δημοσιογραφικους ειδήμονες, όλα πηγές πρωτογενούς εξουσίας και αποτελεσματικά μέσα ψυχικής ή φυσικής εξόντωσης.

Ούτε θεούς ούτε ιδεολογίες. Παρόλο που τη χρησιμοποιούμε, λοιπόν, δεν ασπαζόμαστε ούτε την κριτική της ιδεολογίας στο σύνολο της, ούτε και το μηδενισμό (παρόλο που είμαστε όμως εναντίον του Υπάρχοντος).

Ο λόγος είναι ακριβώς ότι και η “κριτική της ιδεολογίας” και ο “μηδενισμός” είναι θεωρητικά κατασκευάσματα και σαν τέτοια έχουν την τάση της σφαιρικής ολοκλήρωσής τους, δηλαδή δημιουργίας μιας νέας ιδεολογίας.
Ναι μεν έχουμε σήμερα πολλά, πάρα πολλά κοινά με τα δυο παραπάνω, αλλά αύριο;
Όταν λέμε “ενάντια στο κοινωνικό σύνολο” σημαίνει ότι δεν σπάμε το κεφάλι μας για την προετοιμασία κάποιας νεφελώδους επανάστασης, ούτε για αυτό που θεωρητικά θα επακολουθήσει.
Η επανάσταση για μας δεν έχει οράματα, ούτε υποσχέσεις για μελλοντικούς παράδεισους και άλλα μεταφυσικά/θεολογικά κατασκευάσματα. Αυτό που ζούμε εδω και τωρα είναι η κόλαση. 

Η ευθύνη της απόφασης μας και η ευθύνη κάθε υποκειμένου είναι επομένως να διαλέξει την απόλαυση της ή την καταστροφη της.

Είναι το καθημερινο και ταυτοχρονα αιώνιο δίλημμα, «γουρούνι ή άνθρωπος», για όσο χρόνο τουλάχιστον μας δίνουν οι βιολογικοί και οι άλλοι νόμοι και οι μορφές δράσης που μας προσφέρουν οι ευκαιρίες της νύχτας και των δικών μας επιλογών, ανεξάρτητα των μορφών της, είτε αυτές είναι στην τελική γραπτός, είτε προφορικός, είτε πρακτικός λόγος.
Η επιλογή των μορφών δράσης μας είναι απόλυτα δικό μας θέμα και δεν καθορίζεται ούτε από κριτήρια αρρενωπότητας, ούτε από συντεταγμένες μαρτυρολογίας και ηθικοπλαστικης.

3. Αυτός ο αντιφασισμός διαπνέεται από δύο αρχές:
α) την ετερότητα – την αποδοχή της ενσωμάτωσης/ταύτισης του εαυτού με τον ‘Άλλο’ και έχοντας αυτήν ως βασική αρχή αρνείται τόσο τη φιλανθρωπική – λόγω λύπησης – αλληλεγγύη (γιατί θυματοποιεί τον Άλλο σε μια απόσταση ασφαλείας αλλά και τον θεμελιώνει ως καταστατικά παθητικό και κατώτερο) όσο και την ιδεολογική – πχ ταξική ή αντικρατική οι οποίες προϋποθέτουν την προβολή και την κατασκευή του Άλλου ως ιδεολογικού συμμάχου μας.

β) και την άρνηση με την έννοια ότι δεν προσφέρουμε λύσεις για κανένα θέμα. Ούτε για την ενσωμάτωση (που σημαίνει: αφομοίωση) των Άλλων, ούτε για ίσα δικαιώματα, ούτε υπέρ οποιουδήποτε εποικοδομητικού διαλόγου και συζήτησης, αλλά προσφέρουμε μόνο χίλιες δύο εναντιώσεις στην ανισότητα, στην ομοφοβία, στον αντισημιτισμό/αντισιωνισμό, σεξισμό και άλλες υπαρξιακές συνιστώσες συνοχής και σύσφιξης του ελληνικού λαού.
Το μόνο εποικοδομητικό είναι η καταστροφή, το μόνο θετικό είναι το αρνητικό. Αν ο Δεκέμβρης του 2008 μας δίδαξε κάτι, αυτό είναι η ομορφιά της άρνησης, η ομορφιά της καταστροφής, η παντελής έλλειψη αιτημάτων, το πρακτικό βίωμα του εδώ και τώρα.
Και το σημαντικό: ο Δεκέμβρης δεν είχε ημερομηνία λήξης. Μόνο το χώρο έκφρασης του άλλαξε… και συνεχίζεται στις ατομικές ή συλλογικές εκρήξεις των Άλλων, των στιγματισμένων, συνεχίζεται στα κρατητήρια, στις γιάφκες, στα δικαστήρια, ξεφτιλίζοντας και ρεζιλεύοντας με αυτήν την απαράμιλη παιδική αγνότητα του (η μόνη δύναμη ώθησης σήμερα), «τις κατακτήσεις του κινήματος» και τους θεσμούς της κοινωνίας.

Η ευτυχία μας και η ψυχική μας γαλήνη βρίσκει την έκφραση της μόνο μέσα από αυτή τη στάση άρνησης και καταστρεπτικότητας.
Ίσως πρέπει να εξηγήσουμε την διαφορά αυτής της αντίληψης από κάθε αφ΄υψηλού κριτική που γίνεται από την καβάτζα του ελληνικού προνομίου.

Σε κάθε «μερικό» και «ρεφορμιστικό» αγώνα των στιγματισμένων αυτής της κοινωνίας εμείς (πέρα από την έμπρακτη αμέριστη στήριξη μας) επιτεθόμαστε σε όσους αρνούνται τα αυτονόητα αυτά δικαιώματα τους.
Αυτή είναι και η μόνη στάση που αξίζει να λέγεται αντιφασιστική.

Η πρώτη συλλαβή στο ανθελληνικό, αντιφασιστικό, αντεθνικό, αντικοινωνικό κλπ είναι για εμάς μια μόνιμη και καθοριστική σταθερά που προσπαθεί να δηλώσει κατηγορηματικά αυτή τη στάση αρνητικότητας μας σε κάθε τι που μας ενοχλεί, που δεν γουστάρουμε, που μας κάνει να νιώθουμε άβολα.

Το υπόβαθρο αξιών μας είναι αυτές οι αναχρονιστικές, παλιομοδίτικες αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας και της μη συζητήσιμης εναντίωσης μας στους αντισημίτες/αντισιωνιστές, ρατσιστές, ομοφοβικούς, σεξιστές κλπ, όλα αυτά δηλαδή που απαρτίζουν και εξοπλίζουν σήμερα τον Έλληνα συμπολίτη μας που τον θεωρούμε μέρος του όχλου και την ελληνική κοινωνία του που την θεωρούμε βόθρο.

4. Ο ανθελληνικός αντιφασισμός δεν βλέπει ως πεδίο δράσης του μόνο τις παραδοσιακές αξίες της ελληνικής κοινωνίας – αξίες που οι εθνικόφρονες πάντοτε γύρευαν να ανυψώσουν και να εκθειάσουν, π.χ. πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, αλλά ενσωματώνει μια ανθρωπολογική ανθελληνική κριτική στις παραδόσεις, μια κριτική στις πατριαρχικές και ομοφοβικές δομές της κοινωνίας αυτής τις οποίες θεωρεί θεμελιώδεις πυλώνες της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, όπως και τον πάγιο αντι- τσιγγανισμό που είναι μόνιμο χαρακτηριστικό των «καθαρών μυαλών» τους, αλλά και τέλος το ξεσκέπασμα – διά της κριτικής της ιδεολογίας – των κυρίαρχων μύθων και ιδεολογιών και ενστίκτων εξόντωσης της σημερινής ελληνικής ταυτότητας (π.χ. την ιστορική-πολιτική συνωμοσιολογία και τον αντιιμπεριαλισμό ως εθνικισμό που απορρέουν από τη θέση άμυνας/τραύματος που ανακαλύπτει ο ελληνικός εθνικισμός σε συνδυασμό με την άρνηση εξέτασης της ελλάδας ως ιμπεριαλιστικού κράτους και των ελλήνων στο ρόλο του θύτη, τον ρατσισμό της πολιτισμικής ισλαμοφοβίας αλλά και τον πατροπαράδοτο αντιτουρκικό και αντιαλβανικό εθνικισμό που υπήρξαν υπαρξιακές ανάγκες για την καθημερινή εκτόνωση των ελλήνων σε συνδυασμό με την άμυνα στις συζητήσεις για το ρατσισμό στην ελλάδα, την επίσης υπαρξιακή ανάγκη συγκρότησης της αντισημιτικής συνείδησης διαμέσου του σημερινού αντισιωνισμού κ.ο.κ.). 
Ο ελληνικός ρατσισμός ως ο κυρίαρχος, πλειοψηφικός ρατσισμός στην ελλάδα είναι αυτός που συγκεντρώνει τα πυρά μας. 

Όσες και όσοι από εμάς διαθέτουμε ελληνικά χαρτιά και προνόμια, βρίσκουμε καθήκον μας να εναντιωθούμε στον εθνικισμό της γεωγραφικής περιοχής στην οποία έτυχε να γεννηθούμε – εναντιωνόμαστε, δε, απόλυτα και κάθετα σε κάθε κριτική άλλων εθνικισμών και φασισμών που γίνεται από ελληνικής πολιτικής πλευράς και θέσης.

Αυτό μας φέρνει στο ότι σήμερα – όσο ποτέ άλλοτε – ο ανθελληνικός αντιφασισμός διακηρύσσει ότι «ο εχθρός είναι εδώ».

Με βάση αυτό το πάλαι ποτέ διεθνιστικό αξίωμα εντείνουμε τις ενέργειες μας ενάντια στον ελληνικό εθνικισμό, ενάντια στην ελλάδα και αρνούμαστε κατηγορηματικά να συσχετίσουμε τον αντιεθνικιστικό μας λόγο με προτάγματα της real politik, σχέδια εξωτερικής πολιτικής και ‘τριτοκοσμικού αντιιμπεριαλισμού’ – όλα αυτά, και άρα πατριωτισμό, αποτελεί εξάλλου η κριτική σε άλλους εθνικισμούς στην οποία είναι εξοικειωμένη εδώ και δεκαετίες η ελληνική αριστερά.

συνεχίζεται στο 3ο μέρος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.