Σελίδες

7 Νοεμβρίου 2016

Το «σκοτεινό» παρελθόν της οικογένειας Clinton και το λασπωμένο πρωτοσέλιδο του Spiegel για τις αμερικανικές εκλογές...

Της Γιώτας Χουλιάρα 

Ενώ βρισκόμαστε  στο παρά ένα της προεδρικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ με τους δυο υποψήφιους να έχουν επιδοθεί σε μια φρενήρη κούρσα για να κερδίσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους ψηφοφόρους,  στο κόμμα των Δημοκρατικών επικρατεί ανησυχία σχετικά με την απόφαση του James Comey, διευθυντή του FBI, να ανοίξει ξανά την έρευνα για τα emails της Hilary Clinton. 

Tην ίδια ώρα, τόσο στο επιτελείο του D.Trump, όσο και οι ψηφοφόροι του Sanders που δεν συναίνεσαν στην υποψηφιότητα της Hilary, παρά το γεγονός ότι κέρδισε το χρίσμα, φέρνουν ξανά στη δημοσιότητα πέντε ακόμη περιπτώσεις όπου η οικογένεια Bill and Hilary Clinton βρέθηκε αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη αλλά τελικά γλίτωσε την τελευταία στιγμή! 

1. Υπόθεση Whitewater, 1992 

Η υπόθεση είναι γνωστή ως η «διαμάχη του Whitewater »  και  έχει τις ρίζες της στο 1978. 
Αφορά και την Hilary και τον Bill Clinton. Η υπόθεση, την οποία κάποια στιγμή το NPR αποκάλεσε ως τον «παππού των σκανδάλων για τους Κλίντον», αφορούσε μια εταιρεία ακινήτων, την Whitewater Development Corporation στην οποία συμμετείχε το ζεύγος Clinton. Την εποχή εκείνη ο Bill Clinton ήταν κυβερνήτης της πολιτείας του Αρκάνσας και η Hilary δικηγόρος, ωστόσο η υπόθεση δεν έγινε ποτέ γνωστή μέχρι και το 1992 όταν ο Μπιλ αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρεία των ΗΠΑ. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό το 1994 ωστόσο δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τις υποψίες για παρατυπίες και παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Να σημειωθεί πως για την υπόθεση κανένας από τους δυο Clinton δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα. 

2. Υπόθεση Travelgate, 1993 

Ένα χρόνο μετά την υπόθεση Whitewater, το FBI ξεκίνησε έρευνα κατά του Bill Clinton για την υπόθεση Travelgate. Λίγο καιρό μετά την έναρξη της θητείας του  στον Λευκό Οίκο, αρκετοί από τους υπαλλήλους της Πρώτης Κατοικίας απολύθηκαν με το πρόσχημα των «οικονομικών δυσκολιών». Ωστόσο, πολλοί τους κατηγόρησαν πως ήθελαν να φέρουν δικούς τους ανθρώπους στις θέσεις αυτές. Την έρευνα της υπόθεσης ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας ειδικός εισαγγελέας καθώς και πάνελ της Γερουσίας, ωστόσο δεν υπήρξαν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή τους. 

3. Η επίθεση της Βεγγάζης, 2012 

Το 2015 η Ηilary Clinton κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας για την επίθεση που διεξήχθη στη Βεγγάζη το 2012, όταν ήταν επικεφαλής του State Department. Η επίθεση στη Βεγγάζη αφορούσε την επίθεση της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ από εξτρεμιστές, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο Aμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, Christopher Stevens καθώς και άλλοι τρεις Αμερικάνοι. 

Η ακρόαση της Hilary  από την ειδική επιτροπή κράτησε 11 ώρες- μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ακροάσεις για υποθέσεις τέτοιου είδους- και κατέληξε στην μη απαγγελία κατηγοριών προς το πρόσωπό της. Η τελική έκθεση για την υπόθεση η οποία εκδόθηκε πριν από  μερικούς μήνες αναφέρει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για παραλείψεις ή ενοχή αναφορικά με την υπόθεση. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την συγκεκριμένη επίθεση έχει γυριστεί η ταινία 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi. H ταινία βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου και καθηγητή στο Boston University, Mitchell Zuckoff. Ο Zuckoff  έβγαλε το βιβλίο του το 2014 και παρουσιάζει το διπλωματικό παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες πριν από την επίθεση στην πρεσβεία. 

4. Τα email από τον προσωπικό server της Clinton. 

Μαζί με την εξεταστική για την Βεγγάζη, η Hilary  είχε ακόμα μια έρευνα εις βάρος της σε εξέλιξη. Το FBI και το υπουργείο δικαιοσύνης εξέταζαν το ενδεχόμενο αν ηλεκτρονικά μηνύματα που είχε αποστείλει από το προσωπικό της email είχαν θέσει σε κίνδυνο κρατικά μυστικά κατά τη διάρκεια παραμονής της στο State Department . Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή έρευνα η Clinton  «χρησιμοποίησε πολλούς διαφορετικούς server και πολυάριθμες κινητές συσκευές» για να στείλει και να διαβάσει μηνύματα από τον προσωπικό της λογαριασμό από το 2009 ως το 2013. 

Από τα 30.000 ηλεκτρονικά μηνύματα, το FBI ανακάλυψε πως 110 μηνύματα περιείχαν πληροφορίες που τη στιγμή που εστάλησαν ήταν απόρρητες. Από αυτά τα 8 ήταν άκρως απόρρητα, τα 36 ήταν μυστικά και 8 ήταν εμπιστευτικά. Η ίδια η Clinton είχε ισχυριστεί πως χρησιμοποίησε τον προσωπικό λογαριασμό της μετά από συμβουλή που δέχθηκε από τον ρεπουμπλικάνο προκάτοχό της Colin Powell. 

5. Οι δωρεές του Ιδρύματος Clinton. 

Όσο η έρευνα για την υπόθεση των προσωπικών email της Χίλαρι – και η εκτσρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών - ήταν εν εξελίξει, πολλές υποθέσεις εναντίον της και εναντίον της ομάδας της εμφανίστηκαν. Το Fox News ανέφερε πως το FBI είχε επεκτείνει την έρευνά του στο Ίδρυμα Clinton αναφορικά με κάποιες ύποπτες δωρεές, στα οικονομικά του Ιδρύματος να τίθενται στην διάθεση του State Department για τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου αναφορικά με την ύπαρξη παρατυπιών ή όχι. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το Ίδρυμα Clinton έχει συγκεντρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την ημέρα της ίδρυσής του. 

Geopolitics

To λασπωμένο πρωτοσέλιδο του DER SPIEGEL για τις αμερικάνικες εκλογές. 

Με τον τίτλο: «Τhe Next President» (O Επόμενος Πρόεδρος) και υπότιτλο στα γερμανικά «Drehbuch einer Tragödie» (Tο σενάριο μιας τραγωδίας) κυκλοφορεί το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL  λέγες ημέρες πριν τις αμερικάνικες εκλογές. Η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται μέσα στις λάσπες. 

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό θα μπορούσε να είναι η εικόνα ενός πιλοτικού επεισοδίου αμερικάνικης σειράς με τον τίτλο «Βρώμικη Μονομαχία». Ως στοιχεία του σεναρίου, το τελευταίο επεισόδιο του οποίου θα παιχτεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, δίνονται οι αντιπαραθέσεις των δυο πολιτικών αντιπάλων, ο λαϊκισμός του Τραμπ και τα emails της Κλίντον σε συνδυασμό με όλες τις συζητήσεις για το ρόλο των Ρώσων hackers στις αποκαλύψεις του Wikileaks. 

Μάλιστα ο συντάκτης του Der Spiegel αναφέρει πως όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες αυτής της ιδιαίτερης προεκλογικής περιόδου έκαναν ακόμη και αρθρογράφο της Washington Post να γράψει πως αισθάνεται σαν τη φιγούρα στο διάσημο πίνακα του Edvard Munch «Τhe Scream». 

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.