Σελίδες

1 Νοεμβρίου 2016

Τουρκία και Δωδεκάνησα

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η οθωμανική προσέγγιση της Ρόδου

Η οθωμανική προσέγγιση της Ρόδου ήταν απλή και αποτελεσματική ως βαρβαρότητα. Μετά το 1522 και την άλωση της Ρόδου, οι οθωμανοί μετέτρεψαν πολλές εκκλησιές με την πρόσθεση μιναρέδων και τρούλων. Δεν έχτισαν πολύ γιατί προτίμησαν να σβήσουν το παρελθόν παρά να δημιουργήσουν μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθούν τα κλασικά βήματα της γενοκτονίας της μνήμης τόσο σε θρησκευτικό επίπεδο με την καταπάτηση των εκκλησιών όσο και σε στρατηγικό επίπεδο με την αφάνιση των στοιχείων που θυμίζουν τους ιππότες. Ασβεστώνουν τα τείχη της καστρικής πόλης και τα οικόσημα, θεωρώντας ότι αυτό που δεν φαίνεται, δεν υπάρχει πια και στην ουσία είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Επίσης θα απαγορεύσουν στους Έλληνες να μένουν εντός της πόλης και η παρουσία τους μεταξύ της δύσης και της ανατολής του ήλιου θα καταδικάζεται σε ποινή θανάτου. Αν τώρα αυτές οι πράξεις μπορούν να ερμηνευτούν ως θεμέλια ιστορίας είναι πραγματικά μια γελοιότητα που μόνο ο ραγιαδισμός μπορεί να την επιτρέψει στον εαυτό του. Αν κάποιος παρακολουθήσει μαθήματα έξυπνης ιστορίας δεν μπορεί μετά να πέσει θύμα της προπαγάνδας της βαρβαρότητας, διότι αυτή δε μπορεί να θεμελιώσει τις απόψεις της αφού δεν βασίζονται σε γεγονότα αλλά μόνο παρερμηνείες.

πηγή

Η Ιταλία στα Δωδεκάνησα

Μετά το 1923 όπου η Τουρκία εγκαταλείπει κάθε δικαίωμα στα Δωδεκάνησα προς όφελος της Ιταλίας, αυτή αρχίζει μια σειρά από έργα με κύριο άξονα τη Ρόδο. Το 1925 έχτισε την εκκλησία San Giovanni για τη διαδοχή του καθεδρικού ναού των Ιπποτών, πιο συγκεκριμένα των Ιωαννιτών. Το 1927 κατασκευάζει το Palazzo del Governantore με βενετσιάνικο ύφος και την Grande Albergo delle Rose με αραβο-βενετσάνικο-βυζαντινό ύφος. 

Στη δεκαετία του 30, αναστηλώνει το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Το 1938 δημιουργεί το Villaggio rurale San Benedetto, που διαθέτει όλα τα μέσα της εποχής. Το 1938 χτίζει στη Λέρο, το Portolago με ένα ύφος ιταλικού Art deco. Και το 1939 την Casa del Fascio που λειτουργεί τώρα ως Δημαρχείο. Επίσης παράλληλα με αυτά τα έργα η Ιταλία καθιερώνει το πρώτο κτηματολόγιο των Δωδεκανήσων. 

Στην συνέχεια δημιουργεί το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού της Ρόδου και της Κω, του οποίου βλέπουμε την ουρά ακόμα και τώρα στη λεγόμενη βιομηχανία του τουρισμού. 

Με άλλα λόγια, ακόμα και η φασιστική Ιταλία σε μερικά χρόνια έκανε περισσότερα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που είχε τα Δωδεκάνησα στην κατοχή της από το 1522. Έτσι αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε επί του πρακτέου για έργα και πολιτισμό ακόμα και σε περίοδο κατοχής, η Τουρκία θα γελοιοποιηθεί μπροστά στην Ιταλία. Ας ενημερωθεί λοιπόν ο πρόεδρος που αγνοεί τέτοια θέματα.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.