Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2016

Πέντε σενάρια πιθανοτήτων για την επόμενη μέρα μετά την πτώση DAESH.

Ενώ η μάχη προς την κατάληψη της Μοσούλης έχει αρχίσει, η επίθεση προς Ράκα φαίνεται να μπαίνει και αυτή σε εκκίνηση. Όλα αυτά φέρνουν το ερώτημα της επόμενης μέρας με 5 πιθανά σενάρια.

1) Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης χαμηλώνουν τόνους και συνάμα κρύβονται τα ηγετικά στελέχη για να επανέλθουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Σενάριο μάλλον απίθανο καθώς οι συγκυρίες που βοήθησαν από το 2006 μέχρι και σήμερα να δημιουργήσουν το πρόβλημα, πλέον δεν υφίστανται και είναι δύσκολο να ξαναυπάρξουν.

2) Η οργάνωση του DAESH θα πάει προς άλλα μέρη κατά το φαινόμενο της "κηλίδας" όπου έχει δράσεις. Οι πιθανότητες και εδώ είναι λίγες καθώς σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία (Λιβύη, Ιράκ, Συρία) βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και δύσκολα μπορεί να δημιουργήσει κάτι ισχυρό μετά από τόση πίεση. Πέραν τούτου οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει πολύ και δεν έχουν πλέον πόρους για μια τέτοια κίνηση.

3) Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως σκόρπιες ομάδες σε Συρία και Ιράκ κάνοντας αψιμαχίες και δολιοφθορές όπως οι Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν. Όμως αυτό δεν θα τους δίνει την διαφορά απέναντι σε άλλες οργανώσεις όπως η Jabhat Al Sham ενώ και το μεγάλο όνειρο ενός Ισλαμικού χαλιφάτου θα χαθεί για πάντα αφαιρώντας τεράστιο μέρος προπαγάνδας και ιδεολογικού κινήτρου.

4) Εκμηδενισμός του DAESH και διάλυση της οργάνωσης. Είναι πιθανό σενάριο αλλά υπό όρους. Το σενάριο λέει πώς οι πολεμιστές της οργάνωσης θα απορροφηθούν από άλλες ομάδες ενώ και μεγάλο κομμάτι αυτών θα επιστρέψει σε χώρες της Δύσης από όπου και προήρθε (κάπου 5500 τζιχαντιστές !! ) με προϋπόθεση βέβαια η Δύση να τους δώσει "άφεση". Εδώ είναι και ο βαθμός δυσκολίας.

5) Το πιθανότερο όλων σενάριο είναι πώς οι τζιχαντιστές θα διαλυθούν σε επιμέρους οργανώσεις και ομάδες σε όλο τον κόσμο, επιφέροντας χτυπήματα σε διάφορες χώρες, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο λόγος θα είναι πώς χωρίς κεντρική εξουσία και κέντρο προπαγάνδας, σιγά σιγά οι όλες προσπάθειες τους θα εκφυλιστούν και θα απαξιωθούν από τον φανατικό Ισλαμικό κόσμο και θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση... εκτός και αν μπουν σε διαδικασία ένταξης σε άλλη οργάνωση (βλ. Αλ Κάιντα).

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πώς το DAESH έχει ήδη χάσει πολύ από την ισχύ του στην ΕΜΕΑ ενώ ακόμα και σε χώρες της Δύσης παρόλα τα χτυπήματα που έχουν γίνει, κυρίως από μοναχικούς λύκους, το ίδιο το χαλιφάτο μοιάζει να χάνει έδαφος σε απήχηση και ένταση.

Αν λοιπόν επικρατήσει όποιο σενάριο, θα έλεγα πώς το κυριότερο πρόβλημα για τους αναλυτές πλέον, δεν είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το DAESH, καθώς ήδη έχουν δοθεί πολλές λύσεις και κάποιες εφαρμόζονται με αρκετή επιτυχία... αλλά στο τι θα συμβεί μετά!

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.