Σελίδες

27 Οκτωβρίου 2016

Στην εποχή της κυβερνοκατασκοπείας

Η νέα κατηγορία κατασκόπων είναι ήδη εδώ και διατίθεται σε εκείνον με το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος. Οι διάφορες μονάδες και ομάδες με ειδικές ικανότητες στον κυβερνοκόσμο (hacking/cracking) είναι προς διάθεση εκείνων που θα θελήσουν να αντλήσουν πληροφορίες ή ακόμα και να εισέλθουν σε δίκτυα και λογαριασμούς τρίτων (ατόμων, οργανισμών και κρατών).

Ειδικά στο DarkWeb με χρήση ειδικών λογαριασμών ηλεκτρονικών νομισμάτων bitcoin, η πληρωμή μπορεί να αρχίσει από μερικές εκατοντάδες δολάρια, ως και δυσθεώρητα ποσά 6 μηδενικών!!!

Η σημερινή δομή των σύγχρονων κρατών που πλέον διαμορφώνεται επί τον πλείστον από ηλεκτρονικές υπηρεσίες , δεν διαθέτει ακόμα την κατάλληλη προστασία, πλην ελαχίστων χωρών που και αυτές δεν είναι ακόμα ικανές να ανταπεξέρθουν σε μια μαζική επίθεση όπως ήταν αυτή π.χ. προ ημερών στις ΗΠΑ. Εκείνη η επίθεση έφερε σταδιακή μείωση υπηρεσιών σε ολόκληρο το internet για μεγάλα τμήματα της χώρας.

Η δυνατότητα υποκλοπής και επίθεσης από κάποιον με ειδικές γνώσεις είναι πλέον αρκετά πιθανή, αρκεί φυσικά ο στόχος να αξίζει και να περιέχει στοιχεία που θα θέλει να μάθει ή να έχει πληρωθεί για να μάθει ο επιτιθέμενος...

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα θύματα, το καταλαβαίνουν πάρα πολύ αργά και συνήθως αφού έχει γίνει ήδη η ζημιά. Η άμυνα σε τέτοιες επιθέσεις άλλωστε χρήζει ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων που και αυτές όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν απόλυτο αποτέλεσμα.

Ο λόγος που γράφονται αυτά σε περιληπτικό κείμενο, είναι για την επισήμανση πώς ενώ γύρω μας υπάρχει ήδη ένας παγκόσμιος ηλεκτρονικός πόλεμος όπου ακόμα και μια μονάδα μπορεί να φέρει ισχυρό πλήγμα, στην χώρα μας ο τομέας της ηλεκτρονικής άμυνας είναι μηδαμινός και έχει "χρωματιστεί κίτρινος" πολλές φορές τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: 
Το Internet of Things στρατολογήθηκε για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
ειδικός σε κυβερνοασφάλεια- κυβερνοτρομοκρατία

Geopolitics 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.