Σελίδες

3 Σεπτεμβρίου 2016

Ανθρώπινα δικαιώματα μη αυτόνομων περιοχών

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όταν εξετάζουμε τον κόσμο με την έννοια της Ανθρωπότητας αναπόφευκτα καταλήγουμε και στον κατάλογο των μη αυτόνομων περιοχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σ’ αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι πρέπει να έχει μια συνολική εικόνα κι όχι μόνο μια τοπική, διότι κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και η προβολή μιας ενιαίας μεθοδολογίας δεν είναι εφικτή. 
 
Κατά συνέπεια πρέπει να έχουμε μια συνδυαστική προσέγγιση για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης των ιδιαίτερων προβλημάτων. Δεν αρκεί, λοιπόν, να έχουμε στο μυαλό μας μόνο τα δικά μας μοντέλα, διότι εκφυλίζονται πάνω σε αυτές ιδιομορφίες. Επιπλέον, η απλή εξέταση των προβλημάτων μέσω της έννοιας του ισχυρού δεν έχει νόημα, ούτε βέβαια μ’ αυτή του μεγέθους του πληθυσμού. Και ο λόγος είναι απλός, το βλέμμα της Ανθρωπότητας δεν εξαρτάται από τα ποσοστά και τις αναλογίες, μόνο οι αξίες έχουν νόημα για αυτή. Όσο μικρός και να είναι ένας λαός, ακόμα και μια σταγόνα να είναι, ανήκει στον ωκεανό της Ανθρωπότητας. 
 
Αν, λοιπόν, καταλάβει ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους βλέπουν ως σταγόνες Ανθρωπότητας, τότε νιώθει ότι δεν είναι μόνος κι ότι μπορεί να δεχτεί συμπαράσταση. Αυτή μάλιστα μπορεί να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις αποστάσεις, διότι αυτές δεν ανήκουν στις αξίες της Ανθρωπότητας. 
 
Έτσι ακόμα και η μελέτη των περιπτώσεων αυτών δείχνει νοητικά σχήματα που εμπλουτίζουν τη σκέψη μας λόγω διαφορετικότητας. Μ’ αυτόν τον τρόπο ζούμε πραγματικά την Ανθρωπότητα, διότι βλέπουμε τις ανάγκες σε σημεία απομακρυσμένα με λαούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Αυτή όμως έχει νόημα μόνο αν γνωρίζουμε τις περιπτώσεις και μάλιστα σε βάθος χρόνου για να μην έχουμε μόνο μια αυθαίρετη άποψη. 
 
Επίσης, επειδή βλέπουμε ότι εκτός από δύο περιπτώσεις όλες οι άλλες είναι νησιωτικές, μπορεί και ο Ελληνισμός να συνεισφέρει πρακτικά και αποτελεσματικά λόγω γνώσεων της δυναμικής του υγρού στοιχείου. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τους λαούς που χαρακτηρίζουν τις περιοχές αυτές. Δεν πρόκειται μόνο για γεωγραφία. Η ιστορία είναι η ουσία, γιατί αυτή εφοδιάζει τη στρατηγική που γράφει το μέλλον, το οποίο θα γίνει ιστορική συνέχεια. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι και αυτοί οι λαοί έχουν να μας μάθουν στοιχεία της Ανθρωπότητας.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.