Σελίδες

5 Σεπτεμβρίου 2016

Σαμποτάζ κατέστρεψε μήπως τον ισραηλινό δορυφόρο;

Εξαιρετικά ασυνήθιστο ήταν το περιστατικό με την έκρηξη ή πυρκαγιά στον πύραυλο τύπου Falcon 9 της SpaceX που θα έθετε σε τροχιά τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Amos-6 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα στο Ισραήλ να έχει αρχίσει να υποψιάζεται σαμποτάζ, το οποίο θα μπορούσε να έχει διάφορα κίνητρα, με αποτέλεσμα να εισερχόμαστε και στο βασίλειο των θεωριών συνωμοσίας… 

Έκρηξη η πυρκαγιά στο στάδιο της στατικής δοκιμής πριν την εκτόξευση, προ δηλαδή της πυροδότησης των κινητήρων δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά. Οι αντιπρόσωποι της εταιρίας Spacecom που ανήκει στην ισραηλινή Eurocom και την IAI (Israeli Aerospace Industry), τις κατασκευάστριες δηλαδή του Amos 6, του μεγαλύτερου και πιο προηγμένου δορυφόρου τους μέχρι σήμερα, δεν αναμένουν να κληθούν να συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα συσταθεί για τη διερεύνηση του συμβάντος. Ίσως και να μη μαθευτεί ποτέ η αλήθεια. 

Όπως αναφέρει σε ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το συμβάν ο ισραηλινός ιστοχώρος «Debka», Αμερικανοί ειδικοί έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε μια φωτογραφία – ενσταντανέ του βίντεο που αποτυπώνει ένα μαύρο αντικείμενο μεγάλου μεγέθους που φαίνεται να ίπταται πάνω από το σημείο τη στιγμή της έκρηξης ή πυρκαγιάς, τόσο μεγάλο και τόσο ταχύ, που αποκλείεται να είναι πουλί. 

Όσον αφορά στα κίνητρα του δράστη, εάν υποτεθεί ότι δεν πρόκειται για ένα «αθώο» γεγονός αλλά σκόπιμο, η πρώτη εκδοχή είναι ο ισχυρός ανταγωνισμός ανάμεσα στις οχτώ χώρες που κατασκευάζουν δορυφόρους. Η σειρά των Amos κοστίζει περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια (τόσο κόστισε αυτός που καταστράφηκε), οπότε κάποιος ανταγωνιστής θα μπορούσε να επιδιώκει να στείλει το ισραηλινό πρόγραμμα πολύ πίσω, τη στιγμή που βρισκόταν τόσο μπροστά. 

Εμείς να συμπληρώσουμε σε αυτό, αν δει κανείς περιστατικό με καταστροφή δορυφόρου κι άλλης χώρας στο μέλλον, ίσως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε και πολύ, αλλά να συμπεράνουμε διά της ατόπου, ότι ίσως να πρόκειται για αντίποινα… 

Ενδιαφέρον έχει και η εκδοχή που επικεντρώνει στην εμπλοκή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της εταιρίας Facebook. Ο δορυφόρος αυτός που θα εισερχόταν σε τροχιά χθες, θα εξασφάλιζε πρόσβαση στο διαδίκτυο για μεγάλο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής, οπότε η καταστροφή του στην καλύτερη περίπτωση αναστέλλει την εφαρμογή των σχεδίων. 

Το σχέδιο αυτό, όλως τυχαίως, «ταιριάζει γάντι» με τη μαζική ανάπτυξη των σχέσεων των Ισραηλινών με πολλές χώρες της Αφρικής, κάτι που επίσης θα μπορούσαν διάφορες πλευρές να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν, αφού η εξασφάλιση πρόσβασης στο διαδίκτυο για πολλές χώρες θα είχε το αποτέλεσμα που έχει η εφαρμογή «μαλακής ισχύος» (soft power), με βοήθεια επί της ουσίας που εξασφαλίζει προνομιακή πρόσβαση σε περιοχές ενδιαφέροντος. 

Η τελευταία εκδοχή που αναφέρει ο ισραηλινός ιστοχώρος, αφορά το συμβόλαιο ύψους 285 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει η Spacom με την εδρεύουσα στο Πεκίνο κινεζική εταιρία Xinwei Technology. Μόνο που η υλοποίηση του συμβολαίου είχε ως προϋπόθεση την ασφαλή – επιτυχή εκτόξευση και τοποθέτηση σε τροχιά του Amos 6. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως κάποιος ανταγωνιστής δεν επιθυμούσε να χάσει τόσο εύκολα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά… 

Ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής, ότι πολλές από τις αναφορές αυτές κινούνται στη σφαίρα των συνωμοτικών θεωριών και για να ισχύσουν θα πρέπει να υποστηριχτούν από στοιχεία που θα ανακύψουν από την έρευνα, μια έρευνα που είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνουν μόνο οι Αμερικανοί. 


Δείτε το σχετικό βίντεο της καταστροφής από τον χρήστη USLaunchReport
Η κάμερα τραβάει με ζούμ από απόσταση περίπου 4,5 χλμ αν κρίνουμε από τα 13 δευτερόλεπτα που κάνει να έρθει ο ήχος των εκρήξεων....
Ακριβώς στο 1.10¨ φαίνεται "κάτι" να έρχεται από δεξιά όπως κοιτάμε την κάμερα (περίπου από το στρογγυλό σήμα του καναλιού) και να περνάει με απίστευτη ταχύτητα κοντά στον πύραυλο.... Θα πρέπει να το δείτε σε slow motion αλλά φαίνεται και με το γυμνό μάτι...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.